Συνεργασία με τη βραζιλιάνικη γεωργική έρευνα για την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών
Η ιστορία της μπανάνας στο διεθνές εμπόριο είναι γεμάτη από ασθένειες που άλλαξαν τα πάντα. Η ποικιλία Gros Michel, που κυριαρχούσε στις αγορές έως τη δεκαετία του 1960, σχεδόν εξαφανίστηκε από τον μύκητα Panama disease και η θέση της πήρε η Cavendish, η ποικιλία που σήμερα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων εξαγωγών. Τώρα η ίδια η Cavendish βρίσκεται στο στόχαστρο ενός ακόμα επικίνδυνου παθογόνου, και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπανάνας στον κόσμο, το Εκουαδόρ, κινητοποιήθηκε.
Η Ένωση Εξαγωγέων Μπανάνας του Εκουαδόρ (AEBE) και η Βραζιλιάνικη Εταιρεία Γεωργικής Έρευνας (Embrapa) υπέγραψαν συμφωνία πενταετούς συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη ποικιλιών Cavendish ανθεκτικών στη σηψίριζα Fusarium Tropical Race 4 (TR4) και στην ασθένεια Moko. Η υπογραφή έγινε στην έδρα του Βραζιλιάνικου Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία της προέδρου της Embrapa Silvia Massruhá, του Υπουργού Γεωργίας του Εκουαδόρ Juan Carlos Vega και της ηγεσίας της AEBE.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να καταναλώνετε τα αυγά για να απορροφά ο οργανισμός περισσότερη βιταμίνη D
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πράσινο τσάι ή μάτσα; Τι λέει η επιστήμη για το ποιο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά
Τα δύο παθογόνα που στοχεύει η συνεργασία έχουν διαφορετική φύση αλλά εξίσου σοβαρές συνέπειες. Το Fusarium TR4 είναι μυκητιακή ασθένεια που αποικίζει τις ρίζες της μπανανιάς, διακόπτει τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών και οδηγεί στον θάνατο του φυτού. Μόλις εγκατασταθεί στο έδαφος, παραμένει για δεκαετίες χωρίς να υπάρχει τρόπος πλήρους εξάλειψής του. Το Moko, από την άλλη, είναι βακτηριακή ασθένεια που εξαπλώνεται κυρίως μέσω γύρης εντόμων και μολυσμένων εργαλείων, και μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή φυτείας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιατί το Εκουαδόρ ανησυχεί
Η ανησυχία του Εκουαδόρ είναι απολύτως κατανοητή αν εξετάσουμε το οικονομικό μέγεθος του κλάδου. Γύρω στις 250.000 άμεσες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία μπανάνας, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες των μη πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορροφά πάνω από το 30% των εξαγωγών, ενώ η χώρα κατέγραψε το 2025 εξαγωγές άνω των 314 εκατομμυρίων κιβωτίων για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, αύξηση σχεδόν 4% σε ετήσια βάση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χαμηλά λιπαρά ή χαμηλοί υδατάνθρακες; Η μεγάλη μελέτη που κλείνει μια δεκαετή διαμάχη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό με άδειο στομάχι το πρωί
Το TR4 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Εκουαδόρ τον Δεκέμβριο του 2024, αν και κυκλοφορούσε σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής εδώ και χρόνια. Η ανίχνευσή του λειτούργησε ως εφιάλτης για τον κλάδο. Από τότε, η εθνική στρατηγική συνδύασε φυτοϋγειονομικά κορδόνια περιορισμού, ειδικές ταξιαρχίες παρακολούθησης, υποχρεωτική συμμόρφωση με μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις και επένδυση σε επιστήμη και καινοτομία.