Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκτεταμένη επιδημία σαλμονέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνδέεται με Ιταλική σαλάτα – 509 επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕκτεταμένη επιδημία σαλμονέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνδέεται με Ιταλική σαλάτα - 509 επιβεβαιωμένα κρούσματα
spot_img

Η ταχεία αξιολόγηση επιδημίας σαλμονέλας στην ΕΕ από Ιταλική σαλάτα από το ΕCDC και την EFSA.

Από το 2023 βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη μια διασυνοριακή επιδημία Salmonella enterica με πολλαπλούς ορούς που συνδέεται με την κατανάλωση λάχανου (φύτρα μηδικής) προέλευσης Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC. Μετά την αναφορά πολλαπλών κρουσμάτων, στις 16 Ιανουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το ECDC και την EFSA να συντάξουν μια κοινή ταχεία αξιολόγηση επιδημιών (ROA) για την έναρξη περαιτέρω ερευνών για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ενημέρωση των δύο Ευρωπαϊκών Οργανισμών, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2025, εντοπίστηκαν 509 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλωσης που πληρούσαν τον ευρωπαϊκό ορισμό κρουσμάτων σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ): Βέλγιο (1), Δανία (4), Εσθονία (1), Φινλανδία (94), Γαλλία (3), Γερμανία (50), Νορβηγία (70), Νορβηγία (70), Νορβηγία (70), Νορβηγία (70). Ένα κρούσμα αναφέρθηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εστία περιλαμβάνει οκτώ ορότυπους σαλμονέλας , αρκετοί από τους οποίους αναφέρονται σπάνια στην ΕΕ/ΕΟΧ. Τα λάχανα αναγνωρίστηκαν ως το όχημα μόλυνσης σε πολλαπλές εθνικές έρευνες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την κεντρική ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος της ΕΕ (WGS).

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) που έδωσε στη δημοσιότητα την τελική έκθεση για τη επιδημία σαλμονέλας από τα λάχανα, δήλσωε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τροφογενή επιδημία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια στη χώρα.

Η κοινή χρήση επιδημιολογικών δεδομένων, δεδομένων ιχνηλασιμότητας και WGS μεταξύ χωρών τόσο στον τομέα της δημόσιας υγείας όσο και στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, ήταν ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση επτά εθνικών εστιών στη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία με έναν κοινό προμηθευτή σπόρων στην Ιταλία. Περαιτέρω έρευνες για τα τρόφιμα συνέδεσαν τον κοινό προμηθευτή με τρεις παραγωγούς σπόρων που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή της Ιταλίας. Ο ρόλος του περιβάλλοντος στη μόλυνση των σπόρων σε επίπεδο καλλιεργητή και των διασταυρούμενων μολύνσεων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού σπόρων που συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλαπλών στελεχών θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Οι αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων στις ενδιαφερόμενες χώρες εφάρμοσαν μέτρα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης και ανάκλησης των παρτίδων που ερευνήθηκαν. Αυτό μείωσε σημαντικά τις ειδοποιήσεις υποθέσεων. Ωστόσο, αρκετές χώρες έχουν εντοπίσει νέα κρούσματα, υποδεικνύοντας ότι παρτίδες μολυσμένων σπόρων μπορεί να εξακολουθούν να κυκλοφορούν και χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται τόνισε το ECDC. Οι παραγωγοί σπόρων θα πρέπει να εφαρμόζουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (π.χ. Ορθές Γεωργικές Πρακτικές (GAP)) για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης των σπόρων που προορίζονται για βλάστηση και οι παραγωγοί βλαστάρι θα πρέπει να εφαρμόζουν επαρκή συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων για να διασφαλίζουν ότι μόνο ασφαλή προϊόντα φθάνουν στην αγορά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα