Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, λόγω των άφθονων παγκόσμιων προμηθειών
Οι τιμές των παγκόσμιων βασικών προϊόντων διατροφής υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο του 2025, ωθούμενες κυρίως από τις μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων (FAO Food Price Index), ο οποίος παρακολουθεί ένα καλάθι εμπορευμάτων τροφίμων που διακινούνται παγκοσμίως, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 126,4 μονάδες τον Οκτώβριο, μειωμένος κατά 1,6% από τις αναθεωρημένες 128,5 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης βρισκόταν ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2024 και παρέμεινε 21,1% χαμηλότερα από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022. Η πτώση του δείκτη οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών σε ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κρέας και δημητριακά.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO έπεσε κατά 5,3% τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή παραγωγή στη Βραζιλία, στις αναμενόμενες αυξημένες αποδόσεις στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, καθώς και στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου, που μείωσαν τη ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα απορρυπαντικά και καλλυντικά: Στη δημοσιότητα η «καυτή» λίστα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα θαλασσινά με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικού υδραργύρου στην αγορά – Αποκαλύψεις από 74 μελέτες
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 3,4% από τον Σεπτέμβριο. Η πτώση αυτή οφείλεται σε ασθενέστερες τιμές του γάλακτος σε σκόνη και χαμηλότερες τιμές στο βούτυρο, λόγω της άφθονης διαθεσιμότητας εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νέα Ζηλανδία.
Στον τομέα του κρέατος, ο δείκτης υποχώρησε κατά 2% τον Οκτώβριο, μετά από οκτώ μήνες συνεχούς ανόδου. Παρατηρήθηκαν απότοπες μειώσεις στις τιμές του χοιρινού και των πουλερικών, ωστόσο οι τιμές του βοείου κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Τέλος, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν επίσης τον Οκτώβριο. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού υποχώρησαν για τρίτο συνεχή μήνα, λόγω της μειωμένης διεθνούς ζήτησης και των επιβεβαιώσεων για μεγάλες συγκομιδές στη Ρωσική Ομοσχονδία και σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 10 νεκροί από μολυσμένη μπύρα – Αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο ασφαλείς είναι οι έτοιμοι ρεβυθοκεφτέδες; Ευρήματα ανάλυσης σε 12 προϊόντα διαφορετικών εταιρειών
Σε αντίθεση με τη γενική πτωτική τάση, ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 0,9% τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.
Σε ξεχωριστή έκθεσή του, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2025 θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, στα 2,99 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, μια αύξηση 4,4% σε σχέση με την παραγωγή του 2024. Αναμένεται αύξηση σε όλα τα κύρια δημητριακά, με την παραγωγή τόσο του καλαμποκιού όσο και του ρυζιού να σημειώνει επίσης νέα ρεκόρ.