Η ετήσια έκθεση Ραδιενέργειας στα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (RIFE) διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ανθρωπογενούς ραδιενέργειας παραμένουν κάτω από το νόμιμο όριο.
Η ραδιενέργεια υπάρχει από τότε που σχηματίστηκε η Γη. Υπάρχει φυσικά στην ατμόσφαιρα, το έδαφος, τις θάλασσες και τα ποτάμια. Δημιουργείται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά την παραγωγή ενέργειας και στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πολύ μικρές ποσότητες ραδιενέργειας εισέρχονται στο φαγητό και το ποτό μας. Το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας που βρίσκεται στα τρόφιμα προέρχεται από φυσικές και όχι ανθρωπογενείς πηγές.
Η ετήσια έκθεση αξιολόγησης της ραδιενέργειας στα τρόφιμα και το περιβάλλον και την έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρας από την Βρετανική Αρχή Ασφάλειας τροφίμων. Καλύπτει δειγματοληψίες και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος ακτινολογικής παρακολούθησης. Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι οι απορρίψεις από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν οδηγούν τους καταναλωτές σε έκθεση σε ραδιενέργεια μέσω των τροφίμων.
Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης RIFE 2023 είναι:
- η συνολική δόση ακτινοβολίας στα μέλη του κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικά κάτω από το ετήσιο όριο δόσης του 1 millisievert για όλες τις εκθέσεις
- η έκθεση των καταναλωτών στη ραδιενέργεια το 2023 ήταν παρόμοια με το 2022 για τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από τεχνητά ραδιονουκλεΐδια μέσω της διατροφής ήταν πολύ μικρή (κάτω από το 0,5% του νομίμου ορίου) το 2023.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε συγκεκριμένες περιοχές, το 2023, όσοι ζούσαν γύρω από τις ακτές της Κάμπρια (κοντά στο Sellafield), το Capenhurst και το Amersham ήταν οι πιο εκτεθειμένοι από πηγές τεχνητής ραδιενέργειας. Η υψηλότερη έκθεση ήταν 23% του νόμιμου ορίου το 2023 λόγω των καταναλωτών που έτρωγαν τοπικά θαλασσινά (ψάρια και καρκινοειδή) γύρω από τις ακτές της Κούμπρια. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 24% του νόμιμου ορίου το 2022.
Το 2023 στη Σκωτία, οι άνθρωποι που έτρωγαν τρόφιμα που συλλέγονταν από περιοχές κατά μήκος των ακτών του Ντάμφρις και του Γκάλουεϊ ήταν οι πιο εκτεθειμένοι σε εκλύσεις ραδιενέργειας. Η έκθεση το 2023 ήταν περίπου 2% του νομίμου ορίου και, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό οφειλόταν κυρίως στις επιπτώσεις των προηγούμενων απορρίψεων από την τοποθεσία Sellafield.
Η υψηλότερη έκθεση στην Ουαλία ήταν για εκείνους τους ανθρώπους που ζούσαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Trawsfynydd, ο οποίος παροπλίζεται. Αυτό οφειλόταν στο ότι κατανάλωναν τοπικά παραγόμενα τρόφιμα (γάλα), που περιείχαν ραδιενέργεια που απελευθερώνεται από, κυρίως ιστορικές, επιτρεπόμενες εκκενώσεις από τον σταθμό. Η έκθεση ήταν περίπου 3% του νόμιμου ορίου.
Στη Βόρεια Ιρλανδία, η έκθεση του κοινού από τεχνητή ραδιενέργεια το 2023 εκτιμήθηκε ότι ήταν μικρότερη από το 1% του νομίμου ορίου.
Μια έρευνα στα νησιά της Μάγχης επιβεβαίωσε ότι η έκθεση σε ακτινοβολία λόγω των απορρίψεων από τη γαλλική μονάδα επανεπεξεργασίας καυσίμων στη Λα Χάγη και άλλες τοπικές πηγές ήταν μικρότερη από το 0,5% του νομίμου ορίου.