Πώς το εκτελεστικό διάταγμα βιοτεχνολογίας που πρόσφατα υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην εξέλιξη της βιομηχανία τροφίμων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε πρόσφατα εκτελεστικό διάταγμα για την προώθηση της βιοτεχνολογίας και της βιοκατασκευής τους, θέτοντας τις ως προτεραιότητα για την έρευνα και την καινοτομία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι θα γίνουν ομοσπονδιακές επενδύσεις στο διάστημα.
Η πρωτοβουλία είναι τόσο ένας τρόπος να «κυριαρχήσουν» οι ΗΠΑ στο διάστημα, όσο και να είναι πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα, να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια και να αναπτύξουν την οικονομία. Σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα, αναμένεται να βελτιωθεί και να επεκταθεί η παραγωγικότητα και η διαδικασία βιοκατασκευής, να εκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό της βιοτεχνολογίας, αλλά και να επεκταθούν οι ευκαιρίες των προϊόντων για την αγορά.
Ενώ η βιοτεχνολογία γενικά συνδέεται συχνά με την ιατρική, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ενέργεια, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία τροφίμων. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ) παράγονται μέσω της βιομηχανικής και η βιοτεχνολογία ενισχύει τη ζύμωση ακριβείας. Αν και στο εκτελεστικό διάταγμα τα τρόφιμα αναφέρονται ελάχιστα, πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν του διατάγματος, εξελίσσοντας την τεχνολογία τροφίμων του μέλλοντος.
Με αφορμή, λοιπό, αυτό το νέο εκτελεστικό διάταγμα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε περισσότερο για τους όρους «βιομηχανική» και «βιοτεχνολογία». Αυτοί αναφέρονται σε τρόφιμα που παρήχθησαν μέσω τροποποιήσεων του DNA ενός οργανισμού ή, όπως προαναφέρθηκε, γενετικά τροποποιημένα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει αρκετά από αυτά, με την πρώτη σφραγίδα να μπαίνει από τον FDA να βάζει τις πρώτες σφραγίδες έγκρισης σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες πριν από σχεδόν 30 χρόνια, με την παπάγια Rainbow – που δημιουργήθηκε με ανοσία σε έναν ιό που απειλούσε να αποδεκατίσει την καλλιέργεια. Σήμερα, σύμφωνα με το USDA, περισσότερο από το 90% του καλαμποκιού και της σόγιας των ΗΠΑ παράγονται χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.
Η βιοτεχνολογία λαμβάνει επίσης νέες μορφές στα τρόφιμα. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ζύμωση ακριβείας για να δημιουργήσουν πράγματα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και πρωτεΐνη αυγού χωρίς ζώα. Στη ζύμωση ακριβείας, τα γονίδια των ζυμομυκήτων ή άλλων απλών οργανισμών τροποποιούνται έτσι ώστε να παράγουν κάτι άλλο. Για παράδειγμα, το Perfect Day χρησιμοποιεί ζύμωση ακριβείας για την παραγωγή πρωτεΐνης ορού γάλακτος χωρίς ζώα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε παγωτό , τυρί κρέμα, σοκολάτα και γάλα. Χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία πιο προσιτών σπάνιων φυσικών γλυκαντικών, υγιεινών λιπαρών και πρωτεΐνης αίμης χωρίς ζώα για την ενίσχυση του κρέατος φυτικής προέλευσης.
Παρά τις όποιες καινοτομίες και λύσεις προσφέρει και την πιστοποίηση των επιστημόνων ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή για κατανάλωση, η βιοτεχνολογίας στα τρόφιμα παραμένει αμφιλεγόμενη και πολλοί καταναλωτές εκφράζουν δυσπιστία. Για παράδειγμα, ο όμιλος Non-GMO Project (όχι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα) δημιούργησε μια σφραγίδα για προϊόντα που πληρούν αυστηρές απαιτήσεις, αποφεύγοντας οτιδήποτε γενετικά τροποποιημένο στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, με μια πρόσφατη εστίαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν πει ότι η χρήση της βιομηχανικής για τα τρόφιμα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου εφοδιασμού τροφίμων για το μέλλον