cibum team
Τι θα λέγατε εάν μαθαίνατε πως στην Ελλάδα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, να αγοράσετε ένα καρβέλι ψωμί ή ένα σουβλάκι ή να κλείσετε ένα τριήμερο σε παραδοσιακό ξενώνα, πληρώνοντας με.. bitcoin;
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που δέχονται για πληρωμή το δημοφιλέστερο και πιο «ισχυρό» κρυπτονόμισμα παγκοσμίως. Και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα: από τα Ιωάννινα έως την Κρήτη.
Η, δε, γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών, που μπορεί κανείς να πληρώσει με το ψηφιακό του πορτοφόλι, είναι μεγάλη και ολοένα μεγαλώνει.
Στην ιστοσελίδα weacceptbitcoin.gr μπορεί κανείς να βρει όλες τις εταιρείες και τους επαγγελματίες, που δέχονται το ψηφιακό νόμισμα για πληρωμή στην Ελλάδα. Η λίστα ολοένα και μεγαλώνει, ενώ μπορεί κανείς να βρει εκεί από δικηγόρο και οδοντίατρο, μέχρι ξενώνα, καφετέρια και πιτσαρία.
Φρέντο εσπρέσο με… 0,000038 bitcoin
Ένα από αυτά είναι το Cardia Café, στο κέντρο της Αθήνας στην Ερμού 98.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Βασίλης Παπαδόπουλος, εκτός από «τον πιο τίμιο καφέ και χυμό της πόλης», προσφέρει και τον πιο… hitech, αφού προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής με bitcoin.
Όπως δήλωσε στο cibum.gr, πιστεύει στα ψηφιακά νομίσματα και – καθώς είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος την τεχνολογία – αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητας πληρωμής με ψηφιακά νομίσματα στο κατάστημά του.
«Ο κόσμος συχνά εντυπωσιάζεται ακούγοντας πως δεχόμαστε πληρωμές σε bitcoin. Η διαδικασία, όμως, είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι… τα bitcoin και ένα κινητό ή ένα tablet για τη συναλλαγή», τονίζει.
Πόσα χρήματα θα πληρώσετε για έναν καφέ του 1,5 ευρώ; Μόλις… 0,000038 bitcoin.
Οι Έλληνες, βέβαια, δεν είμαστε ακόμη εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά νομίσματα, πολλώ δε μάλλον για να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινές συναλλαγές.
«Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξένοι τουρίστες είναι αυτοί που θα πληρώσουν σε bitcoin τον καφέ ή τον χυμό τους. Και αυτοί είναι πολύ λίγοι, το κάνουν περισσότερο για την εμπειρία», τονίζει.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, όμως, τι γίνεται με τις μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία του ψηφιακού νομίσματος. Στα τέλη Αυγούστου φέτος πλησίασε και πάλι τα 50.000 δολάρια, ενώ τέσσερις μήνες είχε ξεπεράσει τα 63.000 δολάρια, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν σχεδόν 12.000 δολάρια.
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, οι συναλλαγές στο κατάστημά του είναι τόσο λίγες και τόσο χαμηλής αξίας, που δε δημιουργούν κάποιον προβληματισμό στον ίδιο, ακόμη και με τις όποιες διακυμάνσεις. Εξάλλου, όπως εξηγεί στο cibum.gr, «το bitcoin έχει αποπληθωριστικό χαρακτήρα και η αξία του προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα».
Υπάρχουν 57 ΑΤΜ για bitcoin στην Ελλάδα
Πολλοί από εμάς, ίσως να μην έχουμε δει (ή προσέξει) κάποιο, ωστόσο στη χώρα μας υπάρχουν 57 ATM bitcoin!
Τα 5 είναι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και τον Πειραιά, 6 στη Θεσσαλονίκη, 4 στο Ηράκλειο Κρήτης, από 3 σε Λάρισα και Χανιά, από 2 σε Πάτρα, Μύκονο, Ρόδο και Ιωάννινα και από ένα σε Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Καστοριά, Χαλκιδική, Άρτα, Ερμούπολη Σύρου, Χαλκίδα και Καλαμάτα.
Λειτουργούν ως εξής: ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει το κρυπτονόμισμα (ή άλλα γνωστά ψηφιακά νομίσματα), με χρήση κάρτας ή μετρητών.
Απλά ανοίγει το ψηφιακό του πορτοφόλι στο κινητό ή το tablet και η συναλλαγή γίνεται εύκολα με το σκανάρισμα του κινητού (μέσω εφαρμογής) και τη μεταφορά του ποσού εκεί.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει δημιουργήσει ψηφιακό πορτοφόλι, μπορεί να πάρει χάρτινη «απόδειξη» με τα κρυπτονομίσματα, που αγόρασε, τα οποία μπορεί να τα μεταφέρει όποια στιγμή θέλει στο ψηφιακό πορτοφόλι, που θα δημιουργήσει.
Τι είναι το bitcoin
To bitcoin είναι πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα (κρυπτονόμισμα) στην ανθρώπινη ιστορία.
Δημιουργείται, αποθηκεύεται, μεταφέρεται και ανταλλάσσεται αποκλειστικά μέσα σε ένα συγκεκριμένο μητρώο καταγραφής (ledger).
Αυτό το μητρώο είναι το – λεγόμενο – blockchain του bitcoin και είναι δημόσιο, διαφανές και έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαιρέτως. Σαν ένα τετράδιο, με απλά λόγια, που καταγράφονται τα πάντα.
Δεν εκδίδεται από κάποια τράπεζα ή κυβέρνηση, αλλά «τρέχει» αυτόνομα στο δίκτυο του blockchain.
Δημιουργήθηκε το 2008 από τον Satoshi Nakamoto, όνομα που είναι ψευδώνυμο και όχι πραγματικό. Κι έτσι δεν ξέρουμε ποιος ή ποιοί «κρύβονται» πίσω από τη δημιουργία του.
Με το bitcoin μπορεί ο οποιοσδήποτε την οποιαδήποτε στιγμή να δει όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα και τις συναλλαγές, που λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο. Όχι, όμως, και ποιος κατέχει και πόσα bitcoin, αλλά και το ποιοι συμμετέχουν σε μία συναλλαγή.
Δηλαδή προσφέρει μια σχετική ανωνυμία, καθώς τα ονόματα των ιδιοκτητών των bitcoin είναι κρυφά.
Το μητρώο του bitcoin δεν φυλάσσεται σε έναν μόνο υπολογιστή, αλλά διατηρείται με την μορφή αντιγράφου σε όλους όσους συμμετέχουν στο δίκτυο του.
Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται και από οποιαδήποτε προσπάθεια χακαρίσματος, καθώς θα πρέπει μια νέα πληροφορία να «επιβεβαιωθεί» σε όλους τους υπολογιστές, που συμμετέχουν στο δίκτυο (δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες).
Κάθε χρήστης φυλάσσει τα ψηφιακά νομίσματα bitcoin στο δικό του ψηφιακό πορτοφόλι.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ριχθούν συνολικά στην κυκλοφορία 21.000.000 bitcoin, ώστε σε βάθος χρόνου να μην αναπτυχθούν πληθωριστικές τάσεις και χάσει την αξία του.