Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα τσίμπημα από τσιμπούρι αρκεί για να αποκτήσετε αλλεργία στο κρέας! – Η περίπτωση 45χρονης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈνα τσίμπημα από τσιμπούρι αρκεί για να αποκτήσετε αλλεργία στο κρέας! - Η περίπτωση 45χρονης
spot_img

Οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το τσίμπημα από ένα συγκεκριμένο έντομο μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο αλλεργία στο κόκκινο κρέας

Μια γυναίκα στο Μέιν των ΗΠΑ ανέπτυξε μια επικίνδυνη αλλεργία στο κρέας μετά από ένα τσίμπημα από έντομο. Το περιστατικό οδήγησε τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ CDC, να διενεργήσουν μελέτη για την ενεργοποίηση του συνδρόμου  alpha-gal (AGS) μετά το τσίμπημα.

- Advertisement -

Τι είναι το σύνδρομο Alpha-Gal;

Το AGS αναπτύσσεται όταν ένα τσιμπούρι δαγκώνει κάποιον και διοχετεύει το alpha-gal – έναν υδατάνθρακα που βρίσκεται σε όλα τα μη πρωτεύοντα θηλαστικά – στην κυκλοφορία του αίματος, εξήγησε ο Ryan Steele, DO , αλλεργιολόγος-ανοσολόγος στο Yale Medicine και επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Yale School of Medicine.

Μόλις το alpha-gal εισέλθει στο αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ως απόκριση ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Έτσι, την επόμενη φορά που ένα άτομο θα καταναλώσει ή θα εκτεθεί στον υδατάνθρακα alpha-gal, αυτά τα αντισώματα IgE μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση, πόνο στο στομάχι, πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία. Η αντίδραση συχνά καθυστερεί, εμφανίζεται δύο έως έξι ώρες μετά το φαγητό. 

«Όταν ένα το άτομο τρώει κόκκινο κρέας – όπως βοδινό, χοιρινό, ελάφι ή αρνί – ή εκτίθεται σε άλλα προϊόντα που προέρχονται από θηλαστικά όπως ζελατίνη ή γαλακτοκομικά, ή κάποια φάρμακα, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει το άλφα-γαλ σε αυτά τα προϊόντα και αντιδρά υπερβολικά», εξήγησε ο Bobbi Pritt, MD , παθολόγος και κλινικός μικροβιολόγος στην Mayo Clinic και εκπρόσωπος του American Health College.

Αυτά τα αλλεργικά συμπτώματα —σε συνδυασμό με ιστορικό τσιμπήματος κροτώνων και θετική εξέταση αίματος για IgE— οδηγούν σε διάγνωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα IgE ορισμένων ασθενών μειώνονται και είναι σε θέση να τρώνε ξανά κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόσθεσε ο Pritt. Αλλά τα επόμενα τσιμπήματα τσιμπουριών μπορούν να επανενεργοποιήσουν την αντίδραση.

Το ύπουλο τσιμπούρι

Οι επιστήμονες πίστευαν από καιρό ότι το τσιμπούρι μοναχικό αστέρι ( Amblyomma americanum ), που ζει στις Ανατολικές, Νοτιοανατολικές και Νοτιο-Κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το AGS.

Ωστόσο, δύο νέες μελέτες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εντόπισαν πολλά άτομα που ανέπτυξαν AGS μετά από τσίμπημα από τσιμπούρια με μαύρα πόδια (ονομάζονται επίσης τσιμπούρια ελαφιού).

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και 450.000 Αμερικανοί έχουν επηρεαστεί από το AGS μεταξύ 2010 και 2022.

«Αυτά τα ευρήματα διευρύνουν την κατανόησή μας για το πού μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο alpha-gal και ποιος κινδυνεύει, κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάγνωση και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου, όπως το Maine», είπε.

Το παράδειγμα της 45χρονης στο Μέιν

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν το δάγκωμα της, η γυναίκα στο Μέιν παρουσίασε πόνο στο στομάχι, διάρροια και έμετο μετά την κατανάλωση διαφόρων ειδών κόκκινου κρέατος. Η δοκιμή αποκάλυψε ότι η γυναίκα είχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα IgE. Της συνέστησαν να αποφεύγει το βόειο κρέας, το χοιρινό και το αρνί και έπρεπε να σταματήσει να τρώει κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, τα επίπεδα IgE της γυναίκας έπεσαν σταδιακά και τελικά μπορούσε να ξαναφάει κρέας.

Μερικοί άνθρωποι με AGS αναπτύσσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως μια γυναίκα από το Όρεγκον, αλλά το σύνδρομο εκδηλώθηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα για άλλους ανθρώπους.

«Αυτές οι αναφορές περιστατικών υπογραμμίζουν ότι ασθενείς σε περιοχές εκτός του καθορισμένου εύρους του μοναχικού αστεριού μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο, αν και τα στοιχεία συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο alpha-gal αναπτύσσουν την αλλεργία μετά από τσίμπημα από ένα τσιμπούρι μοναχικού αστεριού», εξηγεί μια από τις συν-συγγραφείς της μελέτης, η Johanna Salzer.

Το CDC του Maine ενίσχυσε την παρακολούθηση του AGS το 2023. Εντόπισαν 57 κατοίκους του Maine που βρέθηκαν θετικοί για IgE μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Οκτωβρίου 2023.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η γεωγραφική κατανομή και τα είδη κροτώνων που φέρουν άλφα-γαλ είναι πιο διαδεδομένα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε το AGS

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να σας τσιμπήσει ένα τσιμπούρι κάνοντας τα εξής:

  • Χρήση απωθητικών σπρέι που προτείνει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος
  • Φορώντας ειδικά επεξεργασμένα ρούχα περμεθρίνης
  • Ελέγχετε τον εαυτό σας για τσιμπούρια (και τα αφαιρείτε αμέσως) αφού περάσετε χρόνο σε δασώδεις ή χλοώδεις περιοχές

Είναι σημαντικό να ελέγχετε και τα κατοικίδιά σας. Μπορούν να αποκτήσουν ασθένειες που μεταδίδονται από κρότωνες, όπως η νόσος του Lyme , και μπορούν επίσης να φέρουν τσιμπούρια στο σπίτι.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα