Η κατανάλωση μόλις 2 g μολυσμένου προϊόντος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ασθένεια.
Η σαλμονέλα είναι η κύρια αιτία βακτηριακών τροφιμογενών ασθενειών στον κόσμο. Αν και συνήθως συνδέονται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, όπως το ταχίνι, είναι ένα σημαντικό “όχημα” έκθεσης στη σαλμονέλα. Οι ανακλήσεις ταχίνι λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας είναι αρκετά συχνές τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και προϊόντα της Dunkin’ Donut στη μεγάλη ανάκληση των 2 εκατ. μολυσμένων προϊόντων – Η ζημιά λίγο πριν το Super Bowl
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κοτόπουλου: Είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα, αλλά πολλοί το λατρεύουν
Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, η Turkana Food Inc. με έδρα το New Jersey, ανακαλεί 858 περιπτώσεις πάστας σουσαμιού ταχίνι της μάρκας Aleppo επειδή είναι μολυσμένη με σαλμονέλα. Η ανάκληση προέκυψε μετά το αποτέλεσμα μιας δειγματοληψίας ρουτίνας που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας του Οχάιο, η οποία αποκάλυψε ότι τα τελικά προϊόντα περιείχαν σαλμονέλα. Η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων καθώς η FDA και η εταιρεία συνεχίζουν την έρευνά τους προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα δόντια πρέπει να έχει ένα πιρούνι;

Η πάστα σουσαμιού Recalled Aleppo Tahini διανεμήθηκε στις πολιτείες Φλόριντα, Κεντάκι, Βιρτζίνια, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Τενεσί, Μασαχουσέτη, Τέξας, Ιλινόις, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Ρόουντ Άιλαντ, Πενσυλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Οχάιο, Αλαμπάμα, Μιζούρι και Καλιφόρνια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με προζύμι: Γιατί και πώς βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο όσπριο έχει την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης;
Το προϊόν είναι συσκευασμένο σε πλαστικά βάζα 16 ουγκιών με χρυσά καπάκια και χρυσές ετικέτες με την ένδειξη Aleppo Sesame Paste Tahini.
Οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν το προϊόν που ανακαλείται αναζητώντας το LOT# 120824-01 τυπωμένο στο επάνω μέρος του βάζου UPC Label 854643003054 που επισημαίνεται με ένα αυτοκόλλητο στο πλάι του βάζου. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος είναι τον Αύγουστο του 2026 και βρίσκεται τυπωμένη στο επάνω μέρος του βάζου. Δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αναφερόμενη ασθένεια σε σχέση με το προϊόν μέχρι στιγμής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφολόγος: «Το ότι ένα τρόφιμο είναι “χωρίς γλουτένη” δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό…»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση συσκευασμένου κοτόπουλου που πωλείται σε σούπερ μάρκετ – Προκαλεί εμετό και διάρροιες
Οι καταναλωτές που αγόρασαν την πάστα σουσαμιού Aleppo Tahini που ανακαλείται δεν πρέπει να καταναλώσουν το προϊόν και καλούνται να το επιστρέψουν στον τόπο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος στο μαγείρεμα του πουρέ πατάτας
Η σαλμονέλα στο ταχίνι
Τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας θεωρούνται γενικά τρόφιμα χαμηλού κινδύνου επειδή δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στο γένος
Salmonella.
Η σαλμονέλα , ωστόσο, έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας για παρατεταμένες περιόδους, έως αρκετά χρόνια. Αυτή η παρατεταμένη επιβίωση αυξάνει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών χαμηλής υγρασίας. Το ταχίνι θεωρείται έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν, το οποίο αποθηκεύεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με μεγάλη διάρκεια ζωής (έως δύο χρόνια). Ως προϊόντα σταθερά στο ράφι, μια μολυσμένη παρτίδα τροφίμων χαμηλής υγρασίας έχει τη δυνατότητα να καταποθεί με την πάροδο του χρόνου σε πολλές περιπτώσεις από πολλά άτομα, οδηγώντας σε μια ευρύτερη χρονική και γεωγραφική κατανομή του παθογόνου από ό,τι με άλλα προϊόντα διατροφής, και κατά συνέπεια υψηλότερη αριθμός περιπτώσεων.
Η κατανάλωση μόλις 2 g μολυσμένου προϊόντος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ασθένεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί η Nestle διακόπτει την παραγωγή της KitKat V
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μάζευαν παράνομα άγρια σκόρδα και τους πρόδωσε η… μυρωδιά
Σχετικά με τις λοιμώξεις από σαλμονέλα
Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένου προϊόντος. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.
Όποιος έχει φάει οποιοδήποτε από το προϊόν που ανακαλείται και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.