Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκε κι άλλη μάρκα με ταχίνι μολυσμένο με σαλμονέλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκε κι άλλη μάρκα με ταχίνι μολυσμένο με σαλμονέλα
spot_img

Η κατανάλωση μόλις 2 g μολυσμένου προϊόντος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ασθένεια.

Η σαλμονέλα είναι η κύρια αιτία βακτηριακών τροφιμογενών ασθενειών στον κόσμο. Αν και συνήθως συνδέονται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, όπως το ταχίνι, είναι ένα σημαντικό “όχημα” έκθεσης στη σαλμονέλα. Οι ανακλήσεις ταχίνι λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας είναι αρκετά συχνές τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, η Turkana Food Inc. με έδρα το New Jersey, ανακαλεί 858 περιπτώσεις πάστας σουσαμιού ταχίνι της μάρκας Aleppo επειδή είναι μολυσμένη με σαλμονέλα. Η ανάκληση προέκυψε μετά το αποτέλεσμα μιας δειγματοληψίας ρουτίνας που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας του Οχάιο, η οποία αποκάλυψε ότι τα τελικά προϊόντα περιείχαν σαλμονέλα. Η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων καθώς η FDA και η εταιρεία συνεχίζουν την έρευνά τους προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος. 

Η πάστα σουσαμιού Recalled Aleppo Tahini διανεμήθηκε στις πολιτείες Φλόριντα, Κεντάκι, Βιρτζίνια, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Τενεσί, Μασαχουσέτη, Τέξας, Ιλινόις, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Ρόουντ Άιλαντ, Πενσυλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Οχάιο, Αλαμπάμα, Μιζούρι και Καλιφόρνια.

Το προϊόν είναι συσκευασμένο σε πλαστικά βάζα 16 ουγκιών με χρυσά καπάκια και χρυσές ετικέτες με την ένδειξη Aleppo Sesame Paste Tahini.

Οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν το προϊόν που ανακαλείται αναζητώντας το LOT# 120824-01 τυπωμένο στο επάνω μέρος του βάζου UPC Label 854643003054 που επισημαίνεται με ένα αυτοκόλλητο στο πλάι του βάζου. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος είναι τον Αύγουστο του 2026 και βρίσκεται τυπωμένη στο επάνω μέρος του βάζου. Δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αναφερόμενη ασθένεια σε σχέση με το προϊόν μέχρι στιγμής.

Οι καταναλωτές που αγόρασαν την πάστα σουσαμιού Aleppo Tahini που ανακαλείται δεν πρέπει να καταναλώσουν το προϊόν και καλούνται να το επιστρέψουν στον τόπο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Η σαλμονέλα στο ταχίνι

Τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας θεωρούνται γενικά τρόφιμα χαμηλού κινδύνου επειδή δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στο γένος 
Salmonella.

Η σαλμονέλα , ωστόσο, έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας για παρατεταμένες περιόδους, έως αρκετά χρόνια. Αυτή η παρατεταμένη επιβίωση αυξάνει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών χαμηλής υγρασίας. Το ταχίνι θεωρείται έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν, το οποίο αποθηκεύεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με μεγάλη διάρκεια ζωής (έως δύο χρόνια). Ως προϊόντα σταθερά στο ράφι, μια μολυσμένη παρτίδα τροφίμων χαμηλής υγρασίας έχει τη δυνατότητα να καταποθεί με την πάροδο του χρόνου σε πολλές περιπτώσεις από πολλά άτομα, οδηγώντας σε μια ευρύτερη χρονική και γεωγραφική κατανομή του παθογόνου από ό,τι με άλλα προϊόντα διατροφής, και κατά συνέπεια υψηλότερη αριθμός περιπτώσεων. 

Η κατανάλωση μόλις 2 g μολυσμένου προϊόντος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ασθένεια.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από σαλμονέλα

Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένου προϊόντος. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.

Όποιος έχει φάει οποιοδήποτε από το προϊόν που ανακαλείται και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα