Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδοτούμενα προγράμματα προώθησης Ελληνικών Προϊόντων

ΑρχικήΝέαΕπιδοτούμενα προγράμματα προώθησης Ελληνικών Προϊόντων
spot_img

cibum team

   Πολύτιμο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου και του ανοίγματος νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αποτελούν οι ενέργειες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αγορές τρίτων χωρών.

   Τα εν λόγω προγράμματα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έτος, μετά την υποβολή προτάσεων των δικαιούχων φορέων, είναι τριετή και το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ καθορίζεται σε 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες).

   Οι δικαιούχοι φορείς, όπως οι Οργανώσεις Παραγωγών, οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, οι Συμπράξεις του Αγροδιατροφικού τομέα που είναι αντιπροσωπευτικές στον τομέα τους, οι Επαγγελματικές και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις προτάσεις τους προς έγκριση.

  Ανοικτή είναι η πρόσκληση για το έτος 2021 με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων να έχει οριστεί η 11η Μαΐου.

   «Οι ενέργειες προώθησης στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες είναι σημαντικό μέτρο για την προώθηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων», δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζοντας ότι αφορούν μεταξύ άλλων προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τις ελιές, το κρέας, τα οπωροκηπευτικά, το μέλι, τα μεταποιημένα προϊόντα, όπως μπύρα, σοκολατοειδή, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά κλπ, γαλακτοκομικά, καθώς και αλκοολούχα ποτά με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ενώ εξαιρείται ο καπνός.

 

   Οι ενέργειες προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων αφορούν στη συμμετοχή των δικαιούχων φορέων σε εκθέσεις τροφίμων στις χώρες στόχους, επιχειρηματικές συναντήσεις, προώθηση του προϊόντος σε σημεία πώλησης, έντυπες και on line καταχωρήσεις, social media, εκπαιδευτικά ταξίδια, γευστικές δοκιμές, σεμινάρια, workshops κά.

   Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα υλοποιούνται ήδη 21 εγκεκριμένα προγράμματα προώθησης, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας περίπου 45.000.000 ευρώ (Συμβάσεις 2018, 2019, 2020) – προετοιμασία υπογραφής Συμβάσεων 2021. Τα προγράμματα αυτά αφορούν προϊόντα, όπως είναι η φέτα, το ρύζι, το αιγοπρόβειο κρέας, το κοτόπουλο, τα οπωροκηπευτικά, ο κρόκος Κοζάνης, η κονσέρβα ροδάκινο και τα καλάθια πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά (λάδι, κρασί, τυριά κλπ) σε περιφερειακό επίπεδο.

   Χώρες προβολής είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και κράτη όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Αργεντινή, το Μεξικό κά.

   «Προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» όπως επισήμαναν τα ίδια στελέχη «είναι η ορθή παρακολούθηση υλοποίησης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης και η διαρκής ενημέρωση των δικαιούχων φορέων για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση από τη χώρα μας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων προώθησης των ποιοτικών γεωργικών ελληνικών προϊόντων».

Πηγή:ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα