Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του περιβαλλοντικού τέλους για της συσκευασίες πλαστικού που περιέχουν PCV.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cibum η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας η οποία επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα που συνδέονται με την πανδημία, ανέβαλε για πολλοστή φορά την εφαρμογή του φόρου στα πλαστικά.
Σύμφωνα με την Republica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Stefano Patuanelli δήλωσε πως ο φόρος θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην μεταποιητική βιομηχανία κυρίως του γάλακτος, γι’ αυτό και θα εφαρμοστεί από το 2023, προκειμένου η χώρα να έχει περάσει από την οικονομική στενωπό που δημιούργησε η πανδημία. Η βιομηχανία τροφίμων της Ιταλίας έχει αντιδράσει έντονα από το 2019 όποτε και ανακοινώθηκε το μέτρο υποστηρίζοντας ότι εκείνη θα υποστεί όλο το οικονομικό βάρος.
Μεταξύ των πιο σκληρών «εχθρών» των δύο φόρων στα πλαστικά και τα ζαχαρούχα ποτά είναι η Assobibe , η ένωση Confindustria που συγκεντρώνει τους παραγωγούς αναψυκτικών, η οποία ζητά την ακύρωση του μέτρου και… χάρηκε πολύ για τη νέα αναβολή του φόρου καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Végé, Giorgio Santambrogio , έγραψε στο Twitter: “Μεγάλος Πρόεδρος Ντράγκι !!! όσον αφορά τον φόρο πλαστικών και ζάχαρης!!” . Επίσης ο Luigi Scordamaglia, διευθύνων σύμβουλος της Filiera Italia, σχολίασε πως, η ιταλική αλυσίδα αγροδιατροφής μπορεί τώρα να ανασάνει. Σίγουρα θα προτιμούσαμε την ακύρωση, αλλά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η απόφαση να αναβληθεί ο φόρος είναι θετική.
Την Ιταλική παράταση αναμένεται τώρα να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητώντας παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το θέμα είναι αρκετά “ευαίσθητο” όσον αφορά στον καφέ και ειδικότερα σε όσους αγοράζουν τον καφέ τους απέξω, καθώς θα αναγκαστούν να πληρώνουν 10 λεπτά παραπάνω για το πλαστικό ποτήρι, την στιγμή που η τιμή του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.
Στην Ελλάδα με τα έως τώρα δεδομένα ο νέος φόρος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2022 και θα αφορά πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια) νερού, αναψυκτικού, ή ροφημάτων, τα οποία περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) στην ετικέτα τους.
Το τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε σημείο πώλησης των προϊόντων και κινείται στη λογική του τέλους, που είχε επιβληθεί στις πλαστικές σακούλες για να μειώσει τη χρήση τους.
Η λογική απορία, που θα έχετε, είναι γιατί στα πλαστικά μπουκάλια με την ετικέτα PVC. H επίσημη απάντηση είναι πως σε αυτά τα μπουκάλια δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός τις συγκεκριμένης ετικέτας και επομένως η ανακύκλωσή τους.
Ο φόρος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.
Πατάει «γκάζι» στην ανακύκλωση η Ελλάδα
Ο εν λόγω φόρος είναι μία από τις δράσεις, που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό η Ελλάδα να κάνει σημαντικά βήματα προς την ανακύκλωση, καθώς είμαστε τέταρτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάμεσα σε αυτά είναι:
– Η λειτουργία από το 2023 συστήματος εγγυοδοσίας για συσκευασίες αλουμινίου και γυάλινες φιάλες μίας χρήσης, με επιστροφή στον πολίτη του εγγυοδοτικού αντίτιμου.
– Η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2022
– Ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς από τον Ιανουάριο του 2025
Δείτε επίσης:
Alert- ΕΦΕΤ: Ανάκληση Ελληνικής τυροσαλάτας λόγω συντηρητικών
Nescafé «μαϊμού»: Alert από τη Nestlé – Περιέχει σπασμένα γυαλιά και πλαστικά κομμάτια
Decaf: Πόση καφεΐνη έχει ο Ντεκαφεϊνέ;
food decoration: Δηλητηριάσεις από διακοσμήσεις γλυκών – Τοξικές οι γυαλιστερές σκόνες
Επιστήμη: Το ελληνικό ΠΟΠ τρόφιμο που προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις