Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απόφαση-σταθμός σε Βρετανικό σουπερμάρκετ – Μείωσε τη θερμοκρασία στους καταψύκτες κατά 3 βαθμούς

ΑρχικήΝέαΑπόφαση-σταθμός σε Βρετανικό σουπερμάρκετ - Μείωσε τη θερμοκρασία στους καταψύκτες κατά 3 βαθμούς
spot_img

Μείωση της χρήσης ενέργειας του καταψύκτη κατά 10% χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα ή η ασφάλεια των προϊόντων.

Τα τρόφιμα βαθιάς κατάψυξης σύμφωνα με τον Κώδικα τροφίμων και Ποτών ορίζονται ως τα τρόφιμα τα oπoία έχoυν υπoβληθεί σε κατάλληλη διαδικασία κατάψυξης, απoκαλoύμενη «βαθειά κατάψυξη με συνεχή διατήρηση της θερμoκρασίας τoυ πρoϊόντoς σε όλα τoυ τα σημεία σε θερμoκρασία ίση ή χαμηλότερη από -18ο C 

Όλο και πληθαίνουν όμως οι φωνές που λένε πως η θερμοκρασία κατάψυξης των τροφίμων πρέπει να αυξηθεί. Ακαδημαϊκή έρευνα με τίτλο «Three Degrees of Change» στην οποία συμμετείχαν το Διεθνές Ινστιτούτο Ψύξης με έδρα το Παρίσι, το Πανεπιστήμιο Cranfield, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, το Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, προτείνει την αύξηση της θερμοκρασίας των κατεψυγμένων τροφίμων κατά τρεις βαθμούς από το μακροχρόνιο πρότυπο: από -18°C στους -15°C.

Επίσης προηγούμενη  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο August από την Nomad Foods κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αποθήκευσης των κατεψυγμένων τροφίμων κατά 3°C θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση της ενέργειας του καταψύκτη κατά 10% χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων.

Αυτές τις μελέτες έλαβε υπόψιν του, η αλυσίδα σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου Morrisons που έγινε ο πρώτος λιανοπωλητής του Ηνωμένου Βασιλείου που ανελαβε δράση με το Move to -15°C Coalition και από την 1η Αυγούστου 2024 ανέβασε τη θερμοκρασία τους καταψύκτες σε 10 καταστήματα κατά τρεις βαθμούς.

Πρόσφατες ολοκληρωμένες ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι μια αύξηση μόλις τριών βαθμών στις θερμοκρασίες του καταψύκτη σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού θα μεταμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο της εφοδιαστικής περιορίζοντας τις εκπομπές άνθρακα, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος. Η ευρεία παγκόσμια υιοθέτηση μιας αλλαγής μόλις 3°C σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού θα σήμαινε πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί στο 8,6% της κατανάλωσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που ισοδυναμούν με την απομάκρυνση 3,8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο.

Υπογράφοντας την επιστολή προθέσεων του συνασπισμού Move to -15°C, ο Morrisons δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου για την ένταξη των παραγωγών τροφίμων, των επιχειρήσεων logistics και των λιανοπωλητών στον συνασπισμό.

Για τη Morrisons, η εξοικονόμηση άνθρακα θα είναι μια σημαντική ώθηση στις φιλοδοξίες της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις δικές της δραστηριότητες έως το 2035 και η σημαντική εξοικονόμηση κόστους θα επιτρέψει στη Morrisons να μειώσει περαιτέρω, να διατηρήσει ή να προωθήσει τις τιμές στα περίπου 500 σούπερ μάρκετ και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μακροπρόθεσμα.

Η Ruth McDonald, Διευθύντρια Εταιρικών Υπηρεσιών του Ομίλου Morrisons, δήλωσε: «Τα πρότυπα του κλάδου σήμερα βασίζονται στην ασφάλεια, την επιστήμη ή την ευκολία. Η τυπική θερμοκρασία για την αποθήκευση και τη μεταφορά κατεψυγμένων τροφίμων σήμερα μοιάζει σαν να είναι απλώς μια σύμβαση πριν από σχεδόν 100 χρόνια.

«Τώρα έχουμε πολύ καλύτερους καταψύκτες και σύγχρονη τεχνολογία και παρακολούθηση που μας δίνει μια ακριβή εικόνα των θερμοκρασιών των κατεψυγμένων τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Επικροτούμε το κίνημα Μετακίνηση στους -15°C για την αρχική τους σκέψη και την προθυμία τους να αμφισβητήσουν ένα από καιρό αποδεκτό πρότυπο και με αυτόν τον τρόπο να εντοπίσουν μια σημαντική ευκαιρία για θετική πρόοδο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη βιομηχανία τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο