Πρόστιμο σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αγία Βαρβάρα.
Στις μηχανές κοπής κρέατος είτε πρόκειται για κρεοπωλείο είτε για σουπερμάρκετ, δεν πρέπει να υπάρχει υπόλειμμα κιμά για λόγους υγιεινής, ασφάλειας τροφίμων και ποιότητας προϊόντος αλλά και για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής, καθώς άλλο κρέας ή κομμάτι διαλέγει και άλλο τελικά αγοράζει. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία (Καν. (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων) οι επιφάνειες και τα εργαλεία που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται καθαρά και να απολυμαίνονται τακτικά, ενώ η ύπαρξη υπολειμμάτων αποτελεί παράβαση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή αναστολή λειτουργίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση πορτοκαλάδας FANTA λόγω υπερβολικής περιεκτικότητας σε χρωστική από πετρέλαιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση δημοφιλών οικιακών σκευών λόγω απελευθέρωσης καρκινογόνων ουσιών (Δείτε φωτογραφία)
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του κανονισμού δεν είναι τυχαίος. Ο κιμάς είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην ανάπτυξη βακτηρίων λόγω της μεγάλης επιφάνειας επαφής του με τον αέρα και γι αυτό χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο υψηλού κινδύνου. Υπολείμματα που μένουν στη μηχανή και παραμένουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (αν δεν καθαριστούν άμεσα), ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes και μπορούν επίσης να μολύνουν τον φρέσκο κιμά που θα αλεστεί αργότερα. Επιπλέον εάν η ίδια μηχανή χρησιμοποιείται για διαφορετικά είδη κρέατος (π.χ. μοσχαρίσιο, χοιρινό, κοτόπουλο) χωρίς σωστό καθαρισμό: αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης αλλεργιογόνων ή παθογόνων από ένα είδος σε άλλο, και αυτή η επιμόλυνση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Υπολείμματα παλιού κιμά που έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται, επηρεάζουν τη γεύση, το χρώμα και την υφή του νέου κιμά, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος, μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα ακόμη και αν το φρέσκο κρέας είναι άριστο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγγούρια μολυσμένα με επικίνδυνο βακτήριο – Μαζική ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγωγή εκατομμυρίων για εργασιακές παραβιάσεις κατά της εταιρείας με τις τηγανιτές πατάτες που περιείχαν πλαστικά κομμάτια
Ωστόσο ο κανονισμός δεν τηρείται από πολλές επιχειρήσεις τροφίμων με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά σε σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αγία Βαρβάρα. Στο σουπερμάρκετ επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ καθώς σε έλεγχο των επιθεωρητών, του Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώθηκε πως το υπόλειμμα κιμά που υπήρχε στην μηχανή κοπής κρέατος από προηγούμενη κοπή είχε βάρος 225 γραμμάρια αντί του νόμιμου ανώτατου ορίου 100 γραμμάριων κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ. 6 των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Επίσης οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν εκτεθειμένες προς πώληση ποσότητες των ειδών «Τομάτες Χύμα» και «Πατάτες Ελληνικές» χωρίς να αναφέρεται η ποικιλία επί των πινακίδων πώλησης κατά παράβαση του άρθρου 29 παρ. 4 των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό το μπαχαρικό απαγορεύεται να βάλεις στο φαγητό σου αν παίρνεις αντιπηκτικά και αντικαταθλιπτικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν κι άλλες μάρκες μολυσμένου φυσιολογικού ορού – Η νοσηλεία του βρέφους που σήμανε συναγερμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο – Το κόλπο για να το απολαύσετε χωρίς ενοχλήσεις στο έντερο
Η αναγραφή της ποικιλίας στην πινακίδα πώλησης (σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ ή μανάβικα) δεν είναι απλώς θέμα πληροφόρησης — είναι θέμα ποιότητας, επιλογής, γεύσης και εμπιστοσύνης για τον καταναλωτή. Όταν ο παραγωγός ή ο πωλητής δηλώνει την ποικιλία, δείχνει σεβασμό στον καταναλωτή, διαφάνεια και εντιμότητα και γνώση του προϊόντος του. Αντίθετα, η εκούσια απουσία πληροφοριών δημιουργεί υποψίες ή αμφιβολίες για την ποιότητα ή την προέλευση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που τρως παγωτό σύμφωνα με τους ψυχολόγους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φράουλες: Ο λάθος τρόπος αποθήκευσης που τις καταστρέφει