Σε συμφωνία για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, που θα εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατέληξαν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) με τη αντίστοιχη γαλλική, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας.
Όπως δήλωσε «η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό σύνδεσμο και μάλιστα ως ιδρυτικό μέλος, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το χώρο του κρέατος». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση έγινε δεκτή από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Οι καταληκικές διαπραγματεύσεις και η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνάντηση για την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Το προηγούμενο διάστημα η ΕΔΟΚ πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία, με τη συμμετοχή 32 επαγγελματιών του κλάδου που, όπως τόνισε ο κ. Γίτσας, «μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που είδαν εκεί, εδώ».
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα μπορούσε, μέσα στην επόμενη τριετία να αντικαταστήσει εισαγωγές κρέατος αξίας 500 εκατ. ευρώ αυξάνοντας την εθνική παραγωγή σε αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία και χοιροτροφία. «Σήμερα η αυτάρκεια για τη χώρα μας ανέρχεται στο 36% και μπορεί να φτάσει το 50% με τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων» δήλωσε.
Το 72% της κατανάλωσης βόειου κρέατος προέρχονται από εισαγωγές (115 χιλιάδες τόνοι κατ’ έτος), το 75% της κατανάλωσης χοίρειου (208 χιλ. τόνοι) και το 11% σε αιγοπρόβειο κρέας (6 χιλ. τόνοι).
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, ετοιμάζεται η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Κρέατος και Αειφόρου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει η παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και οι δράσεις που θα αναλάβει.
Μεταξύ άλλων, στόχος του θα είναι η σύνταξη μελετών κάθε είδους για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και της αγοράς γενικότερα, η αξιοποίηση βάσης δεδομένων για την παραγωγή δευτερογενούς πληροφορίας και δεικτών καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας προτάσεων προς κάθε κατεύθυνση και η συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και εφαρμογής.
«Σύντομα θα είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος με τη βόσκηση, θα είναι το πρώτο σε αξία προϊόν της κτηνοτροφίας μας και θα έπεται το κρέας και το γάλα» είπε, δίνοντας μια εικόνα για το πού θα κινηθεί ο κλάδος μελλοντικά.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο κ. Γίτσας υπογράμμισε ότι για τη βιωσιμότητά του θα πρέπει να ακολουθήσει το εξής τρίπτυχο: Καθετοποίηση, συνεργατισμός και συμβολαιακή γιατί, όπως είπε, στο «κρέας μας δεν έχουμε δώσει ακόμη ταυτότητα» και πρόσθεσε πως «όπου έχει γίνει κάποια προσπάθεια, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό γιατί έγινε χωρίς συνεργασία».
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μερική αλλαγή της υφιστάμενης κτηνοτροφίας σε κρεοπαραγωγική προβατοτροφία, μαύρο χοίρο, νεροβούβαλο και κρεοπαραγωγό βοοτροφία λέγοντας ότι «αυτοί οι νέοι κλάδοι θα πρέπει να στηριχθούν με συνδεδεμένες ενισχύσεις».
ΑΠΕ