Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ακτινογραφία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ ακτινογραφία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
spot_img

Πάνω από 30.000 τόνους ψάρια κατανάλωσαν οι Έλληνες το 2021, με το 96% αυτών να είναι λαυράκι και τσιπούρα, αναφέρει 8η ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας της ΕΛΟΠΥ.

Το 2021 καταναλώσαμε στην Ελλάδα πάνω από 30.000 τόνους ψαριών υδατοκαλλιέργειας, κυρίως τσιπούρες και λαυράκια, ενώ οι εξαγωγές των ελληνικών ψαριών στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες ξεπέρασαν τους 100.000 τόνους, διατηρώντας τη Ελλάδα στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τον όγκο και την αξία της ιχθυοπαραγωγής. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της 8ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) με όλες τις εξελίξεις του κλάδου τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς σταδιακά άρθηκαν τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα της πανδημίας και αποκαταστάθηκε η  λειτουργία της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Η ζήτηση αυξήθηκε, ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού».

Ετσι, οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας πέρσι ανήλθαν στους 131.250 τόνους, με αξία 636 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση  αύξηση 7% σ τον όγκο και 10% στην αξία πωλήσεων σε σχέση με το 2020. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων αυτών (125.550 τόνοι) έναντι 4%  από τα υπόλοιπα είδη (5.700 τόνοι). Σε αυτά τα υπόλοιπα είδη που καλλιεργούνται σε μικρές ποσότητες σε θαλάσσια και χερσαία είδη περιλαμβάνονται κέφαλοι, κυπρίνοι, χέλια, σολομοί, όστρακα κ.α.

Ανάλογη αύξηση καταγράφηκε και στις εξαγωγές, όπου άλλωστε κατευθύνεται το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% (100.361 τόνοι) και η αξία τους έφτασε το μισό δις. ευρώ.. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Οι τρείς χώρες απορρόφησαν το 58% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο της αλιευτικής παραγωγής της χώρας τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας καλύπτουν το 65%. Συνολικά στην  Ελλάδα υπάρχουν 283 μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και άλλες 600 μικρές και μεγάλες εκμεταλλεύσεις οστρακαλλιέργειας και καλλιέργειας ειδών σε εσωτερικά ή υφάλμυρα νερά.

Συνολικά στην ΕΕ η  υδατοκαλλιέργεια  ξεπερνά τους 1,1 εκατ. τόνους,  αξίας 3,38 δισ. ευρώ (στοιχεία του 2020). Η κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων στην Ε.Ε. καλύπτεται κατά 17% από την εγχώρια παραγωγή και κατά 83% από εισαγωγές από τρίτες χώρες. Το 2021 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού έφτασε τους 210.231 τόνους και η Ελλάδα κάλυψε το 60% αυτής της παραγωγής.

Ωστόσο το 2021 άρχισε να γίνονται αισθητές και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας οι επιπτώσεις από τη διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που πυροδοτήθηκαν από την πανδημία και εντάθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ανατιμήσεις σε όλη την παραγωγική διαδικασία, πρωτίστως στις ιχθυοτροφές και δευτερευόντως στην αύξηση στα κόστη ενέργειας, υγρού οξυγόνου, υλικών συσκευασίας και μεταφοράς, έχουν αυξήσει κατά 25% το συνολικό κόστος παραγωγής μέχρι σήμερα.

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) είναι ιδιωτική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Ιδρύθηκε το 2016, και σήμερα αποτελείται από 23  μέλη που η παραγωγή τους αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια που παράγουν τα Μέλη της ΕΛΟΠΥ χαρακτηρίζονται από τη συλλογική σήμανση Fish from Greece. Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο