Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Επένδυση βιωσιμότητας στο εργοστάσιο στον Δομοκό

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗΠΕΙΡΟΣ: Επένδυση βιωσιμότητας στο εργοστάσιο στον Δομοκό
spot_img

Η αειφόρος ανάπτυξη και η βιώσιμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το εργοστάσιό της στον Δομοκό, στο οποίο παράγεται το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μείωση της χρήσης ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως το νερό, μέσω της κυκλικής χρήσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη τυροκομική μονάδα στην Ελλάδα που έχει πετύχει το 100% των υγρών αποβλήτων της μονάδας επεξεργασίας βιολογικού καθαρισμού να χρησιμοποιείται για το πότισμα έκτασης 5 στρεμμάτων, μέσω υπογείου συστήματος άρδευσης, επιστρέφοντας καθαρό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.

Επιπλέον, στο εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ στον Δομοκό έχουν φυτευτεί 200 δέντρα Παυλώνια, είδος που επελέγη, μετά από ενδελεχή μελέτη, για τον υψηλό δείκτη δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, σε έκταση πέντε στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, στο βάθος δεκαετίας (μέση ζωή δέντρων 7-10 χρόνια) η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα υπολογίζεται σε 55 τόνους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της δεντροφύτευσης επιπλέον τριών στρεμμάτων, με στόχο την κάλυψη επιπλέον αναγκών που δημιουργούνται από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας.

Τα δέντρα Παυλώνια, εκτός από την ικανότητα της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, έχουν πλούσια ανθοφορία που συνεισφέρει σημαντικά στην μελισσοκομία, ενώ η ξυλεία τους θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και είναι περιζήτητη.

Στη μονάδα έχει επίσης πραγματοποιηθεί ριζική μείωση των αποβλήτων, που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία πλέον διοχετεύονται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μέσω της συνεργασίας με εταιρείες παραγωγής βιοαερίου.

Ο Γιώργος Κουτσικιανίδης, γενικός διευθυντής Παραγωγικών Μονάδων της ΗΠΕΙΡΟΣ, δήλωσε: «Η επένδυση αυτή είναι ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση του μηδενισμού του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά ακόμη, και ως εταιρία και ως κλάδος. Είμαστε περήφανοι όταν μπορούμε να συνδυάζουμε πρωτοποριακές και έξυπνες πρακτικές, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων».

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ στον Δομοκό εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001 από την TUV Hellas, λαμβάνοντας υπόψη επικαιροποιημένα κριτήρια ως προς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων των εργοστασίων στο φυσικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο