Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλατφόρμες delivery: Είναι απειλή για την ελληνική εστίαση;

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠλατφόρμες delivery: Είναι απειλή για την ελληνική εστίαση;

Η μακροπρόθεσμη απειλή των ψηφιακών πλατφορμών παράδοσης φαγητού

Σε μια εποχή όπου οι παραγγελίες φαγητού γίνονται όλο και περισσότερο με ένα άγγιγμα στην οθόνη, η ανερχόμενη κυριαρχία των διαδικτυακών πλατφορμών delivery διαμορφώνει νέο, αβέβαιο τοπίο στον τομέα της εστίασης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββάθας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πίσω από την ευκολία των εφαρμογών, κρύβεται μια συστημική απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τον Καββάθα, οι προμήθειες που παρακρατούνται από τις πλατφόρμες, όταν αυτές παρέχουν δική τους υπηρεσία διανομής, αγγίζουν το 25% έως 30% ανά παραγγελία. Για επιχειρήσεις που ήδη παλεύουν με υψηλό λειτουργικό κόστος και μειωμένη κατανάλωση, αυτή η χρέωση καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, συχνά χωρίς εναλλακτική.

Παρά τη θεαματική άνοδο του τουρισμού, με ρεκόρ αφίξεων, ο Καββάθας αποκαλύπτει ότι η μέση καταναλωτική δαπάνη στα εστιατόρια έχει μειωθεί κατά 20% μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ταυτόχρονα, τα λειτουργικά έξοδα έχουν εκτιναχθεί κατά 42%, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και εργασίας. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η παράνομη απαίτηση “μαύρων” πληρωμών από ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το 70-80% των συναλλαγών στα εστιατόρια γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ο καφές, άλλοτε περιφερειακό προϊόν, αποτελεί πλέον κεντρικό άξονα για τα εστιατόρια και τα καταστήματα takeaway, κυρίως στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, οι συνοικιακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, καθώς η κίνηση είναι μειωμένη και η εξάρτησή τους από τις πλατφόρμες παράδοσης μεγαλώνει. Πέρα από τις προμήθειες, ο Καββάθας εστιάζει στη συλλογή και εμπορική εκμετάλλευση των δεδομένων των πελατών. Οι πλατφόρμες όχι μόνο χαρτογραφούν τις καταναλωτικές συνήθειες ανά γειτονιά, αλλά αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της πελατειακής βάσης. Αυτό, όπως προειδοποιεί, μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των τοπικών καταστημάτων ή ακόμη και σε αντικατάστασή τους με νέες, ανταγωνιστικές υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν τα ίδια δεδομένα, αποκλειστικά προς όφελος των ψηφιακών κολοσσών.

Πηγή: Tovima.com

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα