Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία Τροφίμων: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εταιρείες σύμφωνα με ανάλυση πολυεθνικής ασφαλιστικής

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒιομηχανία Τροφίμων: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εταιρείες σύμφωνα με ανάλυση πολυεθνικής ασφαλιστικής
spot_img

Η ανάλυση της εξελισσόμενης φύσης των κινδύνων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η διακοπή εργασιών είναι ο κυριότερος εσωτερικός κίνδυνος για σχεδόν τις μισές εταιρείες τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με το Global Food and Beverage Risk Outlook 2024, την έκθεση που δημοσιεύθηκε από την πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία WTW.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Η έκθεση, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 400 ανώτερους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον κλάδο από πολλές χώρες, αποκάλυψε ότι το 48% των εταιρειών θεωρεί τη διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων ως την κύρια απειλή για την επιτυχία τους. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ακολουθούν από κοντά, κάτι που αναφέρει το 40% των ερωτηθέντων.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα ταραχώδες περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια αστάθεια, συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή και κρίση κόστους ζωής. Αυτό το σκηνικό έχει καταστήσει την πλοήγηση σε πιθανές διαταραχές, τον κανόνα για πολλές εταιρείες. Πάνω από το 40% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα προσδιορίζουν την αύξηση της ρευστότητας ως κορυφαίο στρατηγικό στόχο για τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να ενισχύσουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα. Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους (38%) και τη σταθεροποίηση της επιχείρησης (35%).

Οι ραγδαίες αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών αποτελούν επίσης σημαντική πρόκληση, με το 36% των εταιρειών να εκφράζουν ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να συμβαδίσουν με αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, ο τομέας αυτός παρουσιάζει και ευκαιρίες, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις. Περισσότερες από τις μισές (53%) θεωρούν την υιοθέτηση της βιωσιμότητας, της υγείας και ευεξίας ως κορυφαία ευκαιρία, αντανακλώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για αυτούς τους τομείς.

Οικοδόμηση ανθεκτικότητας εν μέσω αβεβαιοτήτων

Παρά τις προκλήσεις, οι εταιρείες εργάζονται προληπτικά για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Σχεδόν οι μισοί (47%) επανεξετάζουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας κάθε έξι μήνες, ενώ το 31% το κάνουν ανά τρίμηνο. Ωστόσο, το 29% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι η ασφάλειά τους καλύπτει μόνο υλικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς πρόβλεψη για διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας – ένας κρίσιμος παράγοντας για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα.

Ο Simon Lusher, παγκόσμιος ηγέτης της WTW στον τομέα των τροφίμων και ποτών, τόνισε την εξελισσόμενη φύση των κινδύνων.

«Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών είναι διαφορετικής φύσης από εκείνες που έχουν ξεπεράσει στο παρελθόν», δήλωσε. «Η γεωπολιτική αστάθεια, οι συγκρούσεις και οι αύξηση του κόστους ζωής, παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση και τη συμμόρφωση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών, γίνονται όλο και πιο δύσκολες σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο». Ο ίδιος συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να επανεκτιμήσουν τα κρίσιμα ζητήματα, τους τομείς εστίασης και τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον.

Η έρευνα υπογραμμίζει διάφορα ευρήματα, μεταξύ των οποίων:

  • Ανησυχίες σχετικά με την αποδιοργάνωση: Τα ζητήματα διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αλυσίδας εφοδιασμού αποτελούν τους κορυφαίους εσωτερικούς κινδύνους, με την παγκόσμια αστάθεια να εντείνει τις ανησυχίες για πιθανές διαταραχές.
  • Ευκαιρίες ανάπτυξης: Η βιωσιμότητα και η υγεία και η ευεξία θεωρούνται σημαντικοί μοχλοί ανάπτυξης, με το 53% των εταιρειών να τις αναγνωρίζει ως βασικές ευκαιρίες.
  • Κίνδυνος κλιματικής αλλαγής: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική απειλή, με το 71% των επιχειρήσεων να την αναγνωρίζει ως κορυφαίο κίνδυνο. Ο τομέας αισθάνεται όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο των γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες.
  • Επιχειρηματική ανθεκτικότητα: Δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη συχνή αναθεώρηση των σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας.
  • Εξωτερικές προκλήσεις: Οι οικονομικοί παράγοντες και οι γεωπολιτικές εντάσεις περιπλέκουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες αναφέρονται από το 52% και το 48% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο