Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για την επίδραση της γλυφοσάτης στην πέστροφα

ΑρχικήΝέαΈρευνα για την επίδραση της γλυφοσάτης στην πέστροφα
spot_img

Επιστημονική Ομάδα της ANSES διερεύνησε τις επιδράσεις του glyphosate και των ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate, στην υγεία της ιριδίζουσας πέστροφας. 

Η Μονάδα Ιολογίας, Ανοσολογίας και Οικοτοξικολογίας Ψαριών (VIMEP) του Εργαστηρίου Ploufragan-Plouzané-Niort της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας, ANSES πραγματοποίησε αρκετά πειράματα με την ιριδίζουσα πέστροφα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην υγεία σε αυτό το είδος, του καθαρού glyphosate και δύο εμπορικών ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου GlyphoTAC, το οποίο ήταν το αντικείμενο πανεπιστημιακής διατριβής που υπερασπίστηκε η Jessy Le Du-Carré. Λίγες μελέτες αυτού του τύπου, εστιάζοντας σε πολλαπλές γενιές υδρόβιων ζώων, έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα λόγω της πολυπλοκότητας της εφαρμογής τους.

«Μελετήσαμε την έκθεση πολλών γενεών ιριδίζουσας πέστροφας. Εξετάσαμε τις επιπτώσεις στα άμεσα εκτεθειμένα ψάρια και στις επόμενες δύο γενιές, είτε είχαν εκτεθεί οι ίδιες είτε όχι», εξηγεί η Morgane Danion, επιστήμονας από τη μονάδα που επιμελήθηκε από κοινού τη διατριβή. «Η πέστροφα είναι ένα καλό μοντέλο για οικοτοξικολογικές μελέτες, γιατί η βιολογική της λειτουργία είναι γνωστή και είναι ευαίσθητη στην ποιότητα του περιβάλλοντός της».

Ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία και την επιβίωση των ψαριών

Τα ψάρια εκτέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συγκεντρώσεις συγκρίσιμες με αυτές που μετρήθηκαν σε φυσικό περιβάλλον. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία αύξηση στη θνησιμότητα άμεσα λόγω της έκθεσης στη δραστική ουσία (γλυφοσάτη) ή στα δύο ελεγμένα προϊόντα που την περιείχαν. Επίσης, δεν σημείωσαν αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγή. Ωστόσο, η συμπεριφορά των εκτεθειμένων ψαριών τροποποιήθηκε, όπως και αρκετές από τις βιολογικές τους παραμέτρους.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση της ικανότητας απόκρισης σε αλλαγές στα επίπεδα φωτός σε προνύμφες από γενιές F1 και/ή F0 που είχαν εκτεθεί σε καθαρό glyphosate ή στα ζιζανιοκτόνα. Στη φύση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη απόκριση διαφυγής στους θηρευτές.

Ένα άλλο πείραμα έδειξε μείωση της ποικιλομορφίας των μικροοργανισμών που υπάρχουν στα βράγχια των ψαριών που είχαν εκτεθεί σε καθαρό glyphosate ή στα σχετικά ζιζανιοκτόνα. Αυτό ήταν σημαντικό δεδομένου ότι τα βράγχια είναι βασικά όργανα υπεύθυνα για τις ανταλλαγές με το εξωτερικό περιβάλλον. Παίζουν επίσης ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των ψαριών.

Συνέπειες για τους απογόνους εκτεθειμένων ψαριών και διαφορετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν για το καθαρό glyphosate και για τα ζιζανιοκτόνα

Αυτή η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα πιο σοβαρά αποτελέσματα δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη γενιά (F0) εκτεθειμένων ψαριών αλλά ως επί το πλείστον στη γενιά F1 και/ή F2. Επιπλέον, η δραστική ουσία μόνη της και τα εμπορικά προϊόντα, που ήταν πιο σύνθετα, αποδείχθηκε ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ανάλογα με τις πειραματικές συνθήκες, η φόρμουλα του προϊόντος αύξησε ή μείωσε τις επιδράσεις του glyphosate και μάλιστα δεν προκάλεσε καμία επίδραση σε πέστροφες που εκτέθηκαν στην καθαρή δραστική ουσία.

Για παράδειγμα, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην επιβίωση στην πρώτη γενιά ψαριών μετά από πειραματική μόλυνση με ιό, η θνησιμότητα λόγω ιογενούς μόλυνσης σε πέστροφες των οποίων οι γονείς είχαν εκτεθεί στα ζιζανιοκτόνα ήταν είτε υψηλότερη είτε χαμηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου, ανάλογα με το δοκιμασμένο προϊόν. Ωστόσο, αυτή η θνησιμότητα δεν επηρεάστηκε σε ψάρια που εκτέθηκαν σε καθαρή γλυφοσάτη ή στους απογόνους τους.

Η έκθεση είχε επίσης επίδραση στην έκφραση των ενζύμων που εμπλέκονται στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην ποσότητα ή/και την αποτελεσματικότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος . Παρατηρήθηκαν επίσης αναπτυξιακές διαταραχές (δυσπλασίες), ιδιαίτερα σε προνυμφικά στάδια.

Ερωτήσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που ευθύνονται για αυτές τις επιπτώσεις

Θα χρειαστεί να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτά τα ευρήματα, ιδίως πώς οι τοξικές επιδράσεις μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. «Τα δύο εμπορικά προϊόντα που δοκιμάστηκαν αποσύρθηκαν από την αγορά το 2018 και το 2019. Αυτή η απόφαση ήταν ανεξάρτητη από τα αποτελέσματα της μελέτης μας. Ωστόσο, μπορούμε να φανταστούμε ότι άλλα προϊόντα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά που περιέχουν γλυφοσάτη ή άλλες δραστικές ουσίες θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Φαίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μεγάλες περιόδους έκθεσης σε περιβαλλοντικές συγκεντρώσεις πραγματοποιώντας μελέτες πολλών γενεών» καταλήγει ο Thierry Morin, Επικεφαλής της Μονάδας VIMEP.

Η καλύτερη γνώση των τοξικολογικών μηχανισμών που ευθύνονται για αυτά τα ευρήματα θα επέτρεπε να ληφθούν υπόψη αυτές οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση των δραστικών ουσιών και προϊόντων πριν από την έγκρισή τους. 

Πηγή: ANSES

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο