Τα ευρήματα εργαστηριακών μελετών σε εμπορικά σαμπουάν.
Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών του σε εμπορικά σαμπουάν. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ένα καλό σαμπουάν δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι και ακριβό.
Τα τρία προϊόντα με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι το Hair Biology Full & Shining Shampoo της Procter & Gamble, το Elvital Fibralogy Strengthening Shampoo και το Kérastase Volumifique Bain Volume. Τα δύο τελευταία είναι από την L’Oréal, και έλαβαν βαθμολογία “ανεπαρκής”.
Ακριβώς μπροστά από αυτή την τριάδα είναι το σαμπουάν Volumetry της L’Oréal Professionnel, το οποίο επίσης έλαβε βαθμολογία “ανεπαρκής”. Τρία άλλα γνωστά προϊόντα, το σαμπουάν Wella Volume Boost Shampoo, το Pantene Pro-V Volume Pure και το Dove Lavender & Volume, έλαβαν μόλις επαρκή βαθμολογία.
Τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν στα τέσσερα απορριφθέντα προϊόντα είναι η παρουσία ανησυχητικών αρωματικών ουσιών και ενώσεων Peg. Επιπλέον, ανάλογα με το προϊόν, υπάρχουν περιβαλλοντικά επιβλαβείς πλαστικές ενώσεις στη σύνθεση. Στο προϊόν Hair Biology της Procter & Gamble, το εργαστήριο βρήκε επίσης το συντηρητικό χλωρομεθυλοϊσοθειαζολινόνη (CIT), που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνο.
Εκτός από τις γνωστές εταιρείες, τα δύο τρίτα των 38 προϊόντων που δοκιμάστηκαν, ειδικά για λεπτά μαλλιά, συνιστώνται επειδή παίρνουν υψηλές βαθμολογίες, από “καλά” έως “πολύ καλά”, και είναι σχεδόν όλα φθηνότερα (δύο από τα καλύτερα κοστίζουν μόνο 2,19 ευρώ έναντι 18,60 για την Kerastase).
Συνολικά, υπάρχουν 13 πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά προϊόντα και τα 10 από αυτά παίρνουν τη μέγιστη βαθμολογία και τα άλλα 3 τη βαθμολογία “καλό”. Από τα 25 παραδοσιακά σαμπουάν, μόνο δύο παίρνουν τη μέγιστη βαθμολογία και είναι τα Alterra Phyto-Kollagen Volume και Annemarie Borlind Volume. Άλλα 10 προϊόντα παίρνουν βαθμολογία “καλή” και τα υπόλοιπα 13 περνούν από το επαρκές στο ανεπαρκές.
Ακατάλληλες ουσίες και πλαστικά στο περιβάλλον
Τεχνητές ενώσεις μόσχου ανιχνεύθηκαν και στα πέντε προϊόντα των εμπορικών σημάτων Procter & Gamble και L’Oréal που εξετάστηκαν. Όλα περιέχουν την αρωματική ουσία Galaxolide, ενώ η ουσία Tonalide χρησιμοποιήθηκε επίσης στο σαμπουάν L’Oréal Elvital Fibralogy.
Και οι δύο ενώσεις συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, είναι ύποπτες για επιρροή στο ορμονικό σύστημα, γι’ αυτό και επί του παρόντος επανεκτιμώνται.
Στο σαμπουάν Wella Volume Boost Shampoo, το εργαστήριο εντόπισε Cashmeran, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί στο λιπώδη ιστό όπως το Galaxolide και το Tonalide. Το προϊόν έλαβε αρνητική βαθμολογία για την παρουσία αυτού του αρώματος, το οποίο είναι δύσκολο να αποικοδομηθεί, κάτι που συνέβη και με τα προϊόντα από τις εταιρείες Kérastase και Hair Biology για την παρουσία Hydroxycitronellal, μιας αρωματικής ουσίας που συχνά προκαλεί αλλεργίες.
Όσον αφορά την παρουσία PEG και παραγώγων, μόνο 15 σαμπουάν, δηλαδή λιγότερο από τα μισά, είναι απαλλαγμένα από αυτά και αυτά είναι κυρίως φυσικά καλλυντικά προϊόντα. Τα υπόλοιπα 23 προϊόντα έχασαν βαθμούς για την παρουσία ορισμένων παραγώγων PEG, τα οποία οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κυρίως ως γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο διαπερατό σε ξένες ουσίες και επομένως επίσης επιβλαβή.
Το σαμπουάν Dove Lavender & Volumen περιέχει το ορυκτό Mica, το οποίο κάνει το σαμπουάν πιο λαμπερό, αλλά το οποίο καταλήγει στην αποχέτευση και εξορύσσεται σε ορυχεία, ιδίως στην Ινδία, όπου συχνά απασχολούνται παιδιά. Όταν ζητήθηκαν στοιχεία για την προέλευση των σωματιδίων μίκα που χρησιμοποιούνται, η κατασκευάστρια εταιρεία Unilever δεν απάντησε.
Δέκα προϊόντα περιέχουν συνθετικά πολυμερή, υγρές ή υδατοδιαλυτές πλαστικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι μακράς αλυσίδας, ελάχιστα βιοδιασπώμενες, οι οποίες καταλήγουν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και μπορούν να φτάσουν στο περιβάλλον.
Το έλαιο σιλικόνης στα σαμπουάν Dove και Hair Biology με τη μορφή διμεθικόνης έχασε βαθμούς για κακή βιοδιασπασιμότητα. Τέλος, μόνο πέντε σαμπουάν στη δοκιμή παρείχαν επαρκή στοιχεία για τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού μετά την κατανάλωση στη συσκευασία.
Τα σαμπουάν, που αναλύθηκαν σε ανεξάρτητα εργαστήρια, αγοράστηκαν σε φαρμακεία, καταστήματα υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ και στο διαδίκτυο σε τιμές που κυμαίνονταν από 0,54€ έως 18,60€ για 250ml. Η Öko-Test υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα υγρά σαμπουάν είναι πιο ρυπογόνα από τα στερεά, τα οποία αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση για το περιβάλλον.
Πηγή: