Και για τα εστιατόρια ισχύει η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων των τροφίμων που αναφέρονται στην διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης.
Έτσι τα εστιατόρια πρέπει να δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου ανάπτυξης:
Δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα: Σιτάρι και σιμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι) καθώς και άλευρα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα: άλευρα σιταριού ή σμιγαδιού, άλευρα άλλων δημητριακών και ιδίως καλαμποκάλευρα, και φυτικά έλαια και ειδικότερα: ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο.
Για κάθε είδος των παραπάνω η υποχρέωση της δήλωσης ισχύει εάν το απόθεμα υπερβαίνει: για τα δημητριακά τα δέκα χιλιάδες (10.000) κιλά, για τα Άλευρα τα διακόσια (200) κιλά, και για τα φυτικά έλαια τα εκατό (100) λίτρα.
Όσον αφορά στα μείγματα φυτικών ελαίων, το cibum επικοινώνησε με τον ΓΓ εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα φυτικά έλαια που αγοράζονται ως έτοιμα μείγματα από τα εστιατόρια και υπάρχουν ως απόθεμα πρέπει και αυτά να δηλώνονται στην σχετική πλατφόρμα από τις επιχειρήσεις εστίασης.
Η καταγραφή των προαναφερθέντων ειδών αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των εν λόγω γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων, ως εξής:
α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και
β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Για να διαβάσετε την απόφαση πατήστε ΕΔΩ