ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΧωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από σήμερα - Αδιευκρίνιστο τι θα γίνει...

Χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από σήμερα – Αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με εργαζομένους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία

3 λεπτά ανάγνωσης

Ακόμα δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και με τους εργαζομένους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία

Καταργείται από σήμερα 1η Ιουνίου το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας, δηλαδή η υποχρεωτικότητα της χρήσης της σε εξωτερικούς, αλλά και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργείται και η σύσταση για χρήση της όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους πολίτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

- Advertisement -

   Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

   Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

- Advertisement -

   «Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας λόγω της πανδημίας.

   Στο ίδιο μήκος κύματος και μέλη της επιτροπής τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης έχουν πει κατά καιρούς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορονοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

- Advertisement -

   Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η Επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» είχε τονίσει ο Θάνος Πλεύρης σε προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη.

   Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση, είχε πει ο υπουργός, προσθέτοντας: Αντιθέτως, στα αστικού τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις και μπορεί να υπάρχει παραπάνω κόσμος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα