“Εφόδους” σε χώρους εστίασης και ψηφιακές πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων διενήργησαν οι αρχές ασφάλειας τροφίμων στην Πορτογαλία.
«Λαυράκι» έπιασε η Αρχή Τροφίμων και Οικονομικής Ασφάλειας της Πορτογαλίας (ASAE) κατά τις επιθεωρήσεις της σε χώρους εστίασης και ψηφιακές πλατφόρμες που ασχολούνται με τα τρόφιμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Portugal Sempre Seguro» (Πορτογαλία πάντα Ασφαλής)
Οι έλεγχοι αφορούσαν την συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους κανόνες ασφάλειας τροφίμων και ποτών, αλλά και τη διαπίστωση αν οι ψηφιακές πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων, διασφαλίζουν την προστασία των καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
Συνολικά επιθεωρήθηκαν 305 φορείς και ασκήθηκαν 3 ποινικές διώξεις για απάτη τροφίμων.
Οι κυριότερες παραβάσεις που καταγράφηκαν αφορούσαν τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υγιεινής/παραβίασης των υποχρεώσεων του επιχειρηματία, έλλειψη ή μη ύπαρξη ή παρατυπίες στο σύστημα HACCP, έλλειψη βιβλίου παραπόνων και μη συμμόρφωση με την επισήμανση των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι όμως δεν μας κατασκοπεύει μόνο το κινητό αλλά και το … air fryer! Πού πάνε τα στοιχεία μας; Έρευνα Ένωσης Καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα δύο συμπληρώματα απώλειας βάρους που ανακαλεί ο ΕΟΦ – Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (φωτό)
Επίσης, αποφασίστηκε η αναστολή της δραστηριότητας 21 επιχειρήσεων εστίασης κυρίως για παράβαση των γενικών υποχρεώσεων των υπευθύνων και κατασχέθηκαν 20 κιλά τροφίμων, εκτιμώμενης αξίας 2.250,00 ευρώ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το γάλα της τίγρης που σερβίρουν μόνο σε κάποια ακριβά εστιατόρια;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.