Αντιμέτωπη με το νόμο η οικογένεια ιδιοκτητών που παρά τις εντολές των αρχών, συνέχισαν να πωλούν γεύματα ενώ υπήρχε επιβεβαιωμένη μόλυνση από νοροϊό.
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιαπωνία έπειτα από τη σύλληψη τριών μελών οικογένειας που λειτουργούσε το παραδοσιακό ιαπωνικό εστιατόριο Kiichi, στην επαρχία Όσακα, μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και παραβίαση κυβερνητικής εντολής αναστολής λειτουργίας. Οι αρχές προχώρησαν τη Δευτέρα στη σύλληψη του 69χρονου Hirokazu Kitano, της συζύγου του Noriko (68 ετών) και του γιου τους Hirotoshi (41 ετών), όλοι κάτοικοι της πόλης Kawachinagano, για παραβίαση του Νόμου περί Υγιεινής Τροφίμων της Ιαπωνίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλώνεις έτοιμες σαλάτες; Μάθε για τον κίνδυνο Τοξοπλάσμωσης – Τι έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα μωρά δεν επιτρέπεται να πίνουν σοκολατούχο γάλα;
Το εστιατόριο Kiichi, που στο παρελθόν είχε αποσπάσει αστέρι Michelin, βρέθηκε στο επίκεντρο υγειονομικής έρευνας όταν, τον Φεβρουάριο, 33 πελάτες παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης – μεταξύ των οποίων έμετος και διάρροια – μετά από κατανάλωση φαγητού είτε στο κατάστημα είτε μέσω προπαρασκευασμένων γευμάτων (bento boxes). Η ανάλυση από τις υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσε μόλυνση από νοροϊό σε αρκετούς ασθενείς, οδηγώντας στη διάταξη προσωρινής αναστολής λειτουργίας του εστιατορίου στις 15 Φεβρουαρίου. Παρά την επίσημη εντολή, οι αρχές διαπίστωσαν ότι το εστιατόριο συνέχισε να λειτουργεί παρασκηνιακά. Στις 16 Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα μετά το κλείσιμο, πωλήθηκαν 11 bento boxes, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χημικό «κοκτέιλ» σε αμπελόφυλλα: παραβάσεις σε 8 φυτοφάρμακα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία – Επείγουσα ανάκληση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση φορητών ψυγείων μετά από καταγγελίες για πυρκαγιές και εγκαύματα
Η αθέτηση της αναστολής είχε τραγικές συνέπειες: άλλοι 23 πελάτες παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης μεταξύ 22 και 24 Φεβρουαρίου, με δεύτερο κύμα κρουσμάτων να επιβεβαιώνεται επισήμως. Αυτό οδήγησε τις αρχές σε δεύτερη, εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας από τις 2 έως τις 18 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε, οι υπεύθυνοι ομολόγησαν ότι παραβίασαν την απαγόρευση, λέγοντας ότι «υποτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθήματα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις τροφίμων μετά από μία κρίση τροφικής δηλητηρίασης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικά θραύσματα σε φυστικοβούτυρο – Κίνδυνος για πνιγμό, τραυματισμούς και βλάβες στο πεπτικό
Ο κίνδυνος του νοροϊού
Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους. Το επικίνδυνο στοιχείο είναι πως τα μολυσμένα τρόφιμα δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στην όψη ή τη γεύση, καθιστώντας τον εντοπισμό χωρίς εργαστηριακή ανάλυση σχεδόν αδύνατο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το σημείο του σώματος που ξεχνάμε να πλύνουμε και είναι «φωλιά» μικροβίων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσάντες πολλαπλών χρήσεων: «Καταφύγιο» επικίνδυνων βακτηρίων σύμφωνα με μελέτη – Πώς θα προστατευθείτε
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον γαστρονομικό κόσμο της Ιαπωνίας, καθώς δείχνει ότι ακόμα και οι πιο διακεκριμένοι χώροι εστίασης δεν είναι απρόσβλητοι από προβλήματα ασφαλείας – ούτε από την παραβίαση θεμελιωδών κανόνων δημόσιας υγείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων από αρωματικά χώρου
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.