Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσάντες πολλαπλών χρήσεων: «Καταφύγιο» επικίνδυνων βακτηρίων σύμφωνα με μελέτη – Πώς θα προστατευθείτε

ΑρχικήΟικιακάΤσάντες πολλαπλών χρήσεων: «Καταφύγιο» επικίνδυνων βακτηρίων σύμφωνα με μελέτη - Πώς θα προστατευθείτε
spot_img

Μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά χωρίς σωστό καθάρισμα, η επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ψωνιών γίνεται εστία μικροβίων.

Σε μια εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών έχουν γίνει καθημερινό εργαλείο για εκατομμύρια καταναλωτές. Είτε πρόκειται για πάνινες τσάντες, είτε για μονωμένες ή με πλαστική επένδυση, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης πλαστικού. Ωστόσο, αυτή η φιλική προς το περιβάλλον συνήθεια μπορεί να κρύβει αθέατους κινδύνους για την υγεία: επικίνδυνα βακτήρια, όπως η Salmonella, το E. coli και η Listeria, που παραμονεύουν μέσα στην τσάντα και μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το σημείο του σώματος που ξεχνάμε να πλύνουμε και είναι «φωλιά» μικροβίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έζησε 122 χρόνια καταναλώνοντας αυτές τις 3 βασικές τροφές κάθε μέρα – Το μυστικό της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και αποθηκεύουμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, σε συνδυασμό με την αμέλεια στο καθάρισμά τους, τις καθιστά ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη βακτηρίων. Σκεφτείτε μόνο ότι σε μία τσάντα μπορεί να μεταφέρονται ωμά κρέατα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και καθαριστικά προϊόντα — όλα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά μέσα στον ίδιο χώρο. Μελέτη των πανεπιστημίων της Αριζόνα και Loma Linda στις ΗΠΑ έδειξε πως το 97% των επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών που εξετάστηκαν περιείχαν βακτήρια, ενώ σχεδόν οι μισές περιείχαν κολοβακτηρίδια και το 12% ήταν θετικές σε E. coli.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χημικό «κοκτέιλ» σε αμπελόφυλλα: παραβάσεις σε 8 φυτοφάρμακα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία – Επείγουσα ανάκληση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση φορητών ψυγείων μετά από καταγγελίες για πυρκαγιές και εγκαύματα

Ο κίνδυνος της διασταυρούμενης επιμόλυνσης

Η μεγαλύτερη απειλή είναι η μεταφορά βακτηρίων από τρόφιμα υψηλού κινδύνου (όπως το ωμό κοτόπουλο) σε άλλα που καταναλώνονται χωρίς θερμική επεξεργασία, όπως ψωμί, φρούτα ή σαλάτες. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη επιμόλυνση και είναι ένας βασικός μηχανισμός πρόκλησης τροφικών δηλητηριάσεων. Οι τσάντες που έχουν ύφασμα ή πορώδη υφή απορροφούν υγρά, καθιστώντας τον καθαρισμό τους ακόμα πιο δύσκολο.

Πώς να προστατευτείτε

Για να μειώσετε τον κίνδυνο χωρίς να εγκαταλείψετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ακολουθήστε μερικά απλά αλλά κρίσιμα βήματα:

  • Πλένετε τις τσάντες τακτικά. Οι πάνινες τσάντες πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο με καυτό νερό και απορρυπαντικό μετά από κάθε χρήση. Οι πλαστικές ή μονωμένες τσάντες μπορούν να καθαρίζονται με απολυμαντικά ή διάλυμα χλωρίνης.
  • Χρησιμοποιείτε ξεχωριστές τσάντες για διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων. Μπορείτε να τις χρωματίσετε ή να τις μαρκάρετε: μία για κρέας, μία για φρούτα και λαχανικά, και μία για ξηρά ή συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Αποφύγετε να αφήνετε τις τσάντες σε θερμά σημεία. Ο ζεστός αέρας (όπως σε ένα κλειστό αυτοκίνητο) ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.
  • Χρησιμοποιείτε επιπλέον προστασία για τα ωμά τρόφιμα. Όταν μεταφέρετε κρέας, βάλτε το πρώτα σε σακούλα ή ειδικό δοχείο για να περιορίσετε τις διαρροές.
  • Αντικαθιστάτε τις τσάντες όταν φθαρούν. Τσάντες που έχουν λεκέδες ή οσμές, ακόμα και μετά από πλύσιμο, πρέπει να απορρίπτονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικά θραύσματα σε φυστικοβούτυρο – Κίνδυνος για πνιγμό, τραυματισμούς και βλάβες στο πεπτικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνέλαβαν ιδιοκτήτες εστιατορίου με αστέρι Michelin – Παραβίασαν την εντολή κλεισίματος μετά από κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης

Ενώ οι περισσότεροι είμαστε προσεκτικοί με το πλύσιμο των χεριών ή την απολύμανση των πάγκων κουζίνας, συχνά ξεχνάμε ότι οι τσάντες μεταφοράς τροφίμων αγγίζουν κάθε στάδιο της αλυσίδας: από το ράφι του σούπερ μάρκετ μέχρι τον πάγκο της κουζίνας. Και όμως, επειδή «φαίνονται καθαρές», δεν τις καθαρίζουμε όσο συχνά πρέπει.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη βιωσιμότητα. Αλλά για να είναι και ασφαλείς για την υγεία μας, χρειάζονται την ίδια προσοχή με οποιοδήποτε εργαλείο επαφής με τρόφιμα. Λίγη επιμέλεια στην καθαριότητα μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθήματα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις τροφίμων μετά από μία κρίση τροφικής δηλητηρίασης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα μωρά δεν επιτρέπεται να πίνουν σοκολατούχο γάλα;

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό

Μολυσμένα πεπόνια: Η μία μετά την άλλη οι ανακλήσεις στην Ευρώπη λόγω τοξικών ουσιών

Νέες παρτίδες πεπονιών αποσύρονται μετά τον εντοπισμό επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, με τους καταναλωτές να καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα