Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Υπερκαμένα” τηγανελαία σε εστιατόρια – Τι έδειξε κρατική επιθεώρηση

ΑρχικήΝέαΕστίαση / Τουρισμός"Υπερκαμένα" τηγανελαία σε εστιατόρια - Τι έδειξε κρατική επιθεώρηση
spot_img

Ένα στα δέκα δείγματα που αξιολογήθηκε από τους επιθεωρητές ήταν υπερβολικά μαγειρεμένο, ενώ απαράδεκτα υπερκαμένα τηγανέλαια βρέθηκαν σε κάθε δωδέκατο επιθεωρούμενο κατάστημα.

Στην τακτική της επιθεώρηση, η Κρατική Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας (SZPI) έλεγξε την ποιότητα και την ασφάλεια των τηγανελαίων που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι εστιατορίων και φαστ φουντ για την προετοιμασία γευμάτων.

- Advertisement -

Ένα στα δέκα δείγματα που αξιολογήθηκε από τους επιθεωρητές ήταν υπερβολικά μαγειρεμένο, ενώ απαράδεκτα υπερκαμένα τηγανέλαια βρέθηκαν σε κάθε δωδέκατο επιθεωρούμενο κατάστημα.

Το 2024, οι επιθεωρητές CAFIA αξιολόγησαν την κατάσταση των ελαίων και του εξοπλισμού τηγανίσματος σε συνολικά 206 εγκαταστάσεις εστίασης και αξιολόγησαν 228 δείγματα τηγανελαίων. Σε 22 αξιολογημένα δείγματα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν τη χρήση των λεγόμενων υπερκαμένων ελαίων, σε 2 από αυτά η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαίωσε πολύ υψηλό βαθμό θερμικής αποσύνθεσης των ελαίων με υπερτριπλάσια υπέρβαση της οριακής τιμής ενδείξεων απαράδεκτου βαθμού θερμικής αποσύνθεσης και επομένως δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή και εμπορία τροφίμων.

Η αισθητηριακή εκτίμηση σε όσφρηση, γεύση, χρώμα, αλλά και ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας των πολικών ουσιών (TPM), και πολυμερών τριακυλογλυκερολών (PTG) πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένα δείγματα τηγανελαίων στο διαπιστευμένο εργαστήριο του CAFIA στην Πράγα.

Η επιθεώρηση περιελάμβανε επίσης τη συμμόρφωση με τις κατάλληλες πρακτικές τηγανίσματος και τις απαιτήσεις υγιεινής για φριτέζες, που αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων.

Σε 8 εγκαταστάσεις που επιθεωρήθηκαν, οι επιθεωρητές επέβαλαν μέτρα σχετικά με τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υγιεινής για εξοπλισμό (φριτέζες).

Τα υπερθερμασμένα τηγανέλαια περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων τα προηγούμενα 4 χρόνια, παρατηρείται μια τάση ελαφράς βελτίωσης της κατάστασης. Εκείνη την εποχή, οι επιθεωρητές βρήκαν μη ικανοποιητικές παραμέτρους σε ποσοστό έως και 17% των τηγανελαίων που αξιολογήθηκαν. Ωστόσο, η συνολική κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική ούτε επί του παρόντος, και ως εκ τούτου η CAFIA θα συνεχίσει να επιθεωρεί τα τηγανέλαια στις εγκαταστάσεις εστίασης με την απαραίτητη ένταση στο μέλλον.

Επισκόπηση όλων των συμμορφούμενων και μη δειγμάτων που αξιολογήθηκαν ως μέρος της επιθεώρησης είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο θα βρείτε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο