Ένα στα δέκα δείγματα που αξιολογήθηκε από τους επιθεωρητές ήταν υπερβολικά μαγειρεμένο, ενώ απαράδεκτα υπερκαμένα τηγανέλαια βρέθηκαν σε κάθε δωδέκατο επιθεωρούμενο κατάστημα.
Στην τακτική της επιθεώρηση, η Κρατική Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας (SZPI) έλεγξε την ποιότητα και την ασφάλεια των τηγανελαίων που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι εστιατορίων και φαστ φουντ για την προετοιμασία γευμάτων.
Ένα στα δέκα δείγματα που αξιολογήθηκε από τους επιθεωρητές ήταν υπερβολικά μαγειρεμένο, ενώ απαράδεκτα υπερκαμένα τηγανέλαια βρέθηκαν σε κάθε δωδέκατο επιθεωρούμενο κατάστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορεί ο χαλβάς να μας αρρωστήσει;
Το 2024, οι επιθεωρητές CAFIA αξιολόγησαν την κατάσταση των ελαίων και του εξοπλισμού τηγανίσματος σε συνολικά 206 εγκαταστάσεις εστίασης και αξιολόγησαν 228 δείγματα τηγανελαίων. Σε 22 αξιολογημένα δείγματα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν τη χρήση των λεγόμενων υπερκαμένων ελαίων, σε 2 από αυτά η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαίωσε πολύ υψηλό βαθμό θερμικής αποσύνθεσης των ελαίων με υπερτριπλάσια υπέρβαση της οριακής τιμής ενδείξεων απαράδεκτου βαθμού θερμικής αποσύνθεσης και επομένως δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή και εμπορία τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός στην Ευρώπη για το ακατάλληλο μέλι – Ποια χώρα κινδυνεύει να χάσει τις μέλισσες από τα φυτοφάρμακα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη απάτη σε δοκιμές φαρμάκων για το άσθμα – Παραδέχθηκαν την ενοχή τους κλινικοί ερευνητές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλμονέλα και σε ηλιόσπορους – Επείγουσα ανάκληση
Η αισθητηριακή εκτίμηση σε όσφρηση, γεύση, χρώμα, αλλά και ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας των πολικών ουσιών (TPM), και πολυμερών τριακυλογλυκερολών (PTG) πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένα δείγματα τηγανελαίων στο διαπιστευμένο εργαστήριο του CAFIA στην Πράγα.
Η επιθεώρηση περιελάμβανε επίσης τη συμμόρφωση με τις κατάλληλες πρακτικές τηγανίσματος και τις απαιτήσεις υγιεινής για φριτέζες, που αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων.
Σε 8 εγκαταστάσεις που επιθεωρήθηκαν, οι επιθεωρητές επέβαλαν μέτρα σχετικά με τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υγιεινής για εξοπλισμό (φριτέζες).
Τα υπερθερμασμένα τηγανέλαια περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους από δημοφιλή παιδικά ροφήματα – Συναγερμός στις Αρχές
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων τα προηγούμενα 4 χρόνια, παρατηρείται μια τάση ελαφράς βελτίωσης της κατάστασης. Εκείνη την εποχή, οι επιθεωρητές βρήκαν μη ικανοποιητικές παραμέτρους σε ποσοστό έως και 17% των τηγανελαίων που αξιολογήθηκαν. Ωστόσο, η συνολική κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική ούτε επί του παρόντος, και ως εκ τούτου η CAFIA θα συνεχίσει να επιθεωρεί τα τηγανέλαια στις εγκαταστάσεις εστίασης με την απαραίτητη ένταση στο μέλλον.
Επισκόπηση όλων των συμμορφούμενων και μη δειγμάτων που αξιολογήθηκαν ως μέρος της επιθεώρησης είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο θα βρείτε ΕΔΩ.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.