Ο FDA δημοσίευσε νέα καθοδήγηση σχετικά με τους κανονισμούς επισήμανσης τροφίμων και ασφάλειας τροφίμων RTE χαμηλής υγρασίας.
Πολλές ελληνικές εταιρείες τροφίμων που εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, θα πρέπει να μάθουν για τα νέα έγγραφα καθοδήγησης του FDA, σχετικά με τους κανονισμούς επισήμανσης τροφίμων για τα αλλεργιογόνα και τις εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης στα ζωικά τρόφιμα, καθώς και με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων για έτοιμα προς κατανάλωση (RTE). τροφές με χαμηλή υγρασία.
Όσον αφορά τα αλλεργιογόνα, η FDA δημοσίευσε δύο νέα έγγραφα καθοδήγησης. Η πρώτη είναι η πέμπτη έκδοση ενός εγγράφου ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης των αλλεργιογόνων τροφίμων του Ομοσπονδιακού νόμου για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά (FFDC). Η καθοδήγηση αντικαθιστά το σχέδιο και τα τελικά έγγραφα καθοδήγησης σχετικά με την επισήμανση των αλλεργιογόνων τροφίμων που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2022 και έχει ενημερωθεί βάσει σχολίων για να περιλαμβάνει απαντήσεις σε πρόσθετες ερωτήσεις.
Όσον αφορά τα τρόφιμα RTE χαμηλής υγρασίας όπως πχ τα μπισκότα, οι ξηρού καρποί, και οι σοκολάτες, ο FDA δημοσίευσε ένα προσχέδιο καθοδήγησης για τη βιομηχανία για να ενημερώσει τα προγράμματα υγιεινής και τις διορθωτικές ενέργειες μετά από ένα συμβάν μόλυνσης από παθογόνο. Προορίζεται να βοηθήσει τους κατασκευαστές και τους μεταποιητές τροφίμων RTE χαμηλής υγρασίας—συμπεριλαμβανομένου βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, φυστικοβούτυρου, βουτύρου ξηρών καρπών, μείγματος ποτών σε σκόνη, σοκολάτας, ιατρικών τροφίμων σε μορφή σκόνης και πάστας, επεξεργασμένων ξηρών καρπών, σκόνης γάλακτος, μπαχαρικών σε σκόνη, σνακ, όπως πατατάκια και κράκερ, μπάρες granola και ξηρά δημητριακά— συμμορφώνονται με το τρέχον Good Manufacturing Practices (GMPs), ανάλυση κινδύνων και προληπτικοί έλεγχοι βάσει κινδύνου.
Τέλος, η FDA δημοσίευσε ένα προσχέδιο βιομηχανικής καθοδήγησης σχετικά με την επισήμανση εναλλακτικών τροφών φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα. Περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία και την επισήμανση εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα αυγά, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης).
Εάν οριστικοποιηθεί, η καθοδήγηση θα βοηθήσει τη βιομηχανία να αναπτύξει ετικέτες που επιτρέπουν στους καταναλωτές να κατανοήσουν τη φύση των εναλλακτικών τροφίμων φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ αυτών των προϊόντων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.