Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξι λοιμώξεις σε Γαλλία και Βέλγιο συνδέονται με κατανάλωση νωπού γάλακτος

ΑρχικήΝέαΈξι λοιμώξεις σε Γαλλία και Βέλγιο συνδέονται με κατανάλωση νωπού γάλακτος
spot_img

Η κατανάλωση νωπού γάλακτος και γαλακτοκομικών συνδέονται με την ανάπτυξη πολλών τροφιμογενών ασθενειών.

Έξι άρρωστοι, ένας στο Βέλγιο και 5 στη Γαλλία, προκλήθηκαν από την κατανάλωση ωμού γάλακτος που είχε υποστεί ζύμωση μολυσμένου με E.Coli.

Στη Γαλλία οι άρρωστοι είναι 4 παιδιά και ένας ενήλικας, οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα ασθένειας από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για το βακτήριο E. coli (STEC) O26:H11 που παράγει τοξίνη Shiga. Μετά από έρευνες της γαλλικής αρχής για την ασφάλεια τροφίμων, Santé publique France, για δύο περιπτώσεις Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (HUS) σε γαλλικές περιοχές, εντοπίστηκε πως πράγματι το νωπό γάλα που είχε υποστεί ζύμωση, το οποίο είχε παρασκευαστεί στο Βέλγιο, ήταν υπεύθυνο για όλα τα κρούσματα.

Όπως αναφέρει το Food Safety News, δείγματα του μολυσμένου γάλακτος που ελήφθησαν από την γαλλική περιοχή Hauts-de-France έχουν δοκιμαστεί από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (NRL), το οποίο πραγματοποιεί  αλληλούχιση, με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς (CNR).

Το γάλα που φέρεται να ευθύνεται για τις μολύνσεις φέρει την επωνυμία Ferme Dumortier και παράγεται σε μια βελγική φάρμα ανακλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.

Το γάλα διατίθεται σε μπουκάλι 2 λίτρων με κόκκινο ή πράσινο καπάκι και διανεμήθηκε σε ελάχιστα καταστήματα.

Στο Βέλγιο, μια έρευνα ιχνηλασιμότητας που διενεργήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (FASFC) διαπίστωσε αντιστοιχία μεταξύ ενός αρρώστου στο Βέλγιο και των υπολοίπων κρουσμάτων στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή στην εταιρεία γάλακτος έχει διακοπεί προσωρινά.

Κίνδυνοι νωπών γαλακτοκομικών για την υγεία

Σε μια γενική προειδοποίηση, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους του νωπού γάλακτος, του οποίου τα παράγωγα δεν πρέπει να καταναλώνονται από μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, καθώς οι κίνδυνοι ανάπτυξης λοιμώξεων είναι περισσότεροι.

Στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία, το 34%, το 37% και το 60% των κρουσμάτων σαλμονέλωσης, λιστερίωσης και εντεροαιμορραγικών λοιμώξεων από E. coli (EHEC) αντίστοιχα, έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση τυριών και γαλακτοκομικών από νωπό γάλα. Ενώ ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ( Salmonella  spp. και  Staphylococcus aureus ), άλλα μπορεί να έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες όπως νεφρική ανεπάρκεια (EHEC) ή ακόμη και θάνατο ( L. monocytogenes , EHEC).

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω ο έλεγχος και να προλαμβάνεται ο κίνδυνος, η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, ANSES, προσδιόρισε τους τύπους τυριών νωπού γάλακτος στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες κατά προτεραιότητα.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από E. coli

Το E.coli (STEC) O26:H11 είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, αιματηρή διάρροια και κοιλιακές κράμπες 2-8 ημέρες (3-4 ημέρες, κατά μέσο όρο) μετά την έκθεση του οργανισμού.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα, μερικοί αναπτύσσουν έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά κάτω των 5 ετών και μεγαλύτερους ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από εύκολους μώλωπες, ωχρότητα και μειωμένη παραγωγή ούρων. Τα άτομα που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο