Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ψάρια γεμάτα καρκινογόνες χημικές ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκός συναγερμός για ψάρια γεμάτα καρκινογόνες χημικές ουσίες
spot_img

Ενημέρωση στο RASFF για ψάρι γλώσσα που πωλείται σε έξι χώρες.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), ή αλλιώς για “πάντα χημικά” καθώς δεν διασπώνται, περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες και αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι χημικές αυτές ουσίες, αποτελούν αντικείμενο αυξανόμενης ανησυχίας λόγω των στοιχείων σχετικά με τις βλάβες τους στην ανθρώπινη υγεία και την επικράτηση τους στις καλλιέργειες, το νερό και τους ανθρώπους. Παρά την εθελοντική κατάργηση ορισμένων PFAS στη βιομηχανία και τις προσπάθειες μείωσης της ρύπανσης από PFAS, αυτές οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πόσιμο νερό, τα οικιακά προϊόντα, τις συσκευασίες τροφίμων και τα γεωργικά προϊόντα.

- Advertisement -

Η νέα σημερινή ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) επιβεβαιώνει επιστημονικές μελέτες για μόλυνση και των ψαριών από τα «για πάντα χημικά». Η Ολλανδία ενημέρωσε 6 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από γλώσσα προέλευσης Ολλανδίας στην οποία εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα PFOS (Υπερφθοροοκτάνιο σουλφονικό οξύ PFOS 3,6 μg/kg) και  Υπερφθορονονανοϊκό οξύ PFNA 1,5 μg/kg). Και οι δύο αυτές ουσίες ανήκουν στην μεγάλη και απειλητική για την ανθρωπότητα, ομάδα των PFAS. Το προϊόν διακινείται σε Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία.

  Το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) είναι μια επίμονη περιβαλλοντική ρύπανση και ανθρωπογενής χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή επιφανειοδραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για μαγειρικά σκεύη και βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς και σε αφρό πυρόσβεσης. Ο 
Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει το PFOS ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β). Οι εκθέσεις σε PFOS στους ανθρώπους έχουν συσχετιστεί ευρέως με μεταβολική δυσλειτουργία που ορίζεται ως μια σειρά συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από τουλάχιστον 3 παθολογίες: υπεργλυκαιμία, υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια, μεγάλη περιφέρεια μέσης και χαμηλή HDL και υψηλή LDL χοληστερόλη.

Όσον αφορά στο PFNA, το 2020 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων το πρόσθεσε στο αναθεωρημένο όριο ασφαλείας για τα PFAS που συσσωρεύονται στον οργανισμό. Έθεσαν το όριο για μια ομάδα τεσσάρων PFAS μιας ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης 4,4 νανογραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους την εβδομάδα. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια που απαγόρευε το PFNA ως σκόπιμα προστιθέμενο συστατικό από καλλυντικά. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, τη ικανότητα μάθησης και τη συμπεριφορά βρεφών και μεγαλύτερων παιδιών, μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, παρεμβαίνει στις φυσικές ορμόνες του σώματος, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, επηρεάζει το ανοσοποιητικό
σύστημα, και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα θαλασσινά μαζί με το λευκό ρύζι, τον καφέ και τα αυγά, παρουσίασαν τις περισσότερες τοξικές  ουσίες PFAS σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment. Άλλη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι αυξημένα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, παρατηρήθηκαν σε όλα σχεδόν τα ψάρια, υποδεικνύοντας την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης της κατανάλωσης ψαριών. Επίσης μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Exposure and Health υποστηρίζει ότι όσοι  καταναλώνουν συχνά θαλασσινά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε PFAS, και χαρακτηρίζει τα θαλασσινά ως υποτιμημένη πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε PFAS.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα 26 ποικιλιών PFAS σε δείγματα των θαλάσσιων ειδών που καταναλώνονται περισσότερο: μπακαλιάρος, εγκλεφίνος, αστακός, σολομός, χτένι, γαρίδα και τόνος. Τα θαλασσινά που μελετήθηκαν αγοράστηκαν φρέσκα από μια αγορά στο παράκτιο New Hampshire των ΗΠΑ και προέρχονταν από διάφορες περιοχές. Οι γαρίδες και ο αστακός είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις με μέσους όρους που κυμαίνονται έως και 1,74 και 3,30 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο σάρκας, αντίστοιχα, για ορισμένες ενώσεις PFAS, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι συγκεντρώσεις μεμονωμένων PFAS σε άλλα ψάρια και θαλασσινά μετρήθηκαν γενικά λιγότερο από ένα νανογραμμάριο ανά γραμμάριο.

Και οι ίδιοι οι Ολλανδοί που ανέλυσαν ύδατα σε δύο σημεία για την παρουσία PFAS, βρήκαν ότι οι συγκεντρώσεις του σουλφονικού οξέος του υπερφθοροοκτανίου (PFOS) στο Δυτικό Σέλντε βρέθηκαν να υπερβαίνουν το 0,65 ng/L του ευρωπαϊκού προτύπου ποιότητας (EQS).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα