Ενημέρωση στο RASFF για ψάρι γλώσσα που πωλείται σε έξι χώρες.
Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), ή αλλιώς για “πάντα χημικά” καθώς δεν διασπώνται, περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες και αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι χημικές αυτές ουσίες, αποτελούν αντικείμενο αυξανόμενης ανησυχίας λόγω των στοιχείων σχετικά με τις βλάβες τους στην ανθρώπινη υγεία και την επικράτηση τους στις καλλιέργειες, το νερό και τους ανθρώπους. Παρά την εθελοντική κατάργηση ορισμένων PFAS στη βιομηχανία και τις προσπάθειες μείωσης της ρύπανσης από PFAS, αυτές οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πόσιμο νερό, τα οικιακά προϊόντα, τις συσκευασίες τροφίμων και τα γεωργικά προϊόντα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο πρόστιμο σε φούρνο στο Αιγάλεω για έναν… ασυνήθιστο λόγο
Η νέα σημερινή ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) επιβεβαιώνει επιστημονικές μελέτες για μόλυνση και των ψαριών από τα «για πάντα χημικά». Η Ολλανδία ενημέρωσε 6 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από γλώσσα προέλευσης Ολλανδίας στην οποία εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα PFOS (Υπερφθοροοκτάνιο σουλφονικό οξύ PFOS 3,6 μg/kg) και Υπερφθορονονανοϊκό οξύ PFNA 1,5 μg/kg). Και οι δύο αυτές ουσίες ανήκουν στην μεγάλη και απειλητική για την ανθρωπότητα, ομάδα των PFAS. Το προϊόν διακινείται σε Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…» – Πώς τα βιομηχανικά λόμπι προστατεύουν προϊόντα και κέρδη που συνδέονται με τα PFAS
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται παραδοσιακά σνακ από μεγάλα σουπερμάρκετ
Το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) είναι μια επίμονη περιβαλλοντική ρύπανση και ανθρωπογενής χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή επιφανειοδραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για μαγειρικά σκεύη και βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς και σε αφρό πυρόσβεσης. Ο
Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει το PFOS ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β). Οι εκθέσεις σε PFOS στους ανθρώπους έχουν συσχετιστεί ευρέως με μεταβολική δυσλειτουργία που ορίζεται ως μια σειρά συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από τουλάχιστον 3 παθολογίες: υπεργλυκαιμία, υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια, μεγάλη περιφέρεια μέσης και χαμηλή HDL και υψηλή LDL χοληστερόλη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Philips: Συσκευή παρακολούθησης καρδιάς συνδέεται με 2 θανάτους και 109 τραυματισμούς – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η λιχουδιά που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και pet shops και στέλνει τα σκυλάκια στην εντατική
Όσον αφορά στο PFNA, το 2020 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων το πρόσθεσε στο αναθεωρημένο όριο ασφαλείας για τα PFAS που συσσωρεύονται στον οργανισμό. Έθεσαν το όριο για μια ομάδα τεσσάρων PFAS μιας ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης 4,4 νανογραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους την εβδομάδα. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια που απαγόρευε το PFNA ως σκόπιμα προστιθέμενο συστατικό από καλλυντικά. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, τη ικανότητα μάθησης και τη συμπεριφορά βρεφών και μεγαλύτερων παιδιών, μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, παρεμβαίνει στις φυσικές ορμόνες του σώματος, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, επηρεάζει το ανοσοποιητικό
σύστημα, και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαλειμματική νηστεία: 6 σημάδια ότι δεν κάνει για εσένα
Τα θαλασσινά μαζί με το λευκό ρύζι, τον καφέ και τα αυγά, παρουσίασαν τις περισσότερες τοξικές ουσίες PFAS σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment. Άλλη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι αυξημένα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, παρατηρήθηκαν σε όλα σχεδόν τα ψάρια, υποδεικνύοντας την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης της κατανάλωσης ψαριών. Επίσης μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Exposure and Health υποστηρίζει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά θαλασσινά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε PFAS, και χαρακτηρίζει τα θαλασσινά ως υποτιμημένη πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε PFAS.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορεί ένα φιλί να καταστρέψει τα δόντια σας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φάτε αυτό το φρούτο πριν το ύπνο και κοιμηθείτε σαν πουλάκι
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα 26 ποικιλιών PFAS σε δείγματα των θαλάσσιων ειδών που καταναλώνονται περισσότερο: μπακαλιάρος, εγκλεφίνος, αστακός, σολομός, χτένι, γαρίδα και τόνος. Τα θαλασσινά που μελετήθηκαν αγοράστηκαν φρέσκα από μια αγορά στο παράκτιο New Hampshire των ΗΠΑ και προέρχονταν από διάφορες περιοχές. Οι γαρίδες και ο αστακός είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις με μέσους όρους που κυμαίνονται έως και 1,74 και 3,30 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο σάρκας, αντίστοιχα, για ορισμένες ενώσεις PFAS, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι συγκεντρώσεις μεμονωμένων PFAS σε άλλα ψάρια και θαλασσινά μετρήθηκαν γενικά λιγότερο από ένα νανογραμμάριο ανά γραμμάριο.
Και οι ίδιοι οι Ολλανδοί που ανέλυσαν ύδατα σε δύο σημεία για την παρουσία PFAS, βρήκαν ότι οι συγκεντρώσεις του σουλφονικού οξέος του υπερφθοροοκτανίου (PFOS) στο Δυτικό Σέλντε βρέθηκαν να υπερβαίνουν το 0,65 ng/L του ευρωπαϊκού προτύπου ποιότητας (EQS).