Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φαγητό στο πάτωμα: Η άγνωστη “μικρή αηδία” που μαζεύει – Αποκαλυπτικό βίντεο συγκεντρώνει 1 εκ. προβολές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦαγητό στο πάτωμα: Η άγνωστη "μικρή αηδία" που μαζεύει - Αποκαλυπτικό βίντεο συγκεντρώνει 1 εκ. προβολές
spot_img

Από πόσα βακτήρια και σε πόσο χρόνο μολύνεται ένα τρόφιμο όταν πέσει στο πάτωμα

“Εάν ένα τρόφιμο πέσει στο πάτωμα θα είναι ασφαλές εάν καταναλωθεί μέσα άμεσα σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων”. Πολλοί έχουμε ακούσει, πιστέψει και εφαρμόσει τον «κανόνα των 5 δευτερόλεπτων» ο οποίος όμως είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και επικίνδυνος για την υγεία.

- Advertisement -

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers έχουν διαπιστώσει ότι η υγρασία, ο τύπος της επιφάνειας και ο χρόνος επαφής συμβάλλουν στη διασταυρούμενη μόλυνση όπως και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταφορά των παθογόνων μικροοργανισμών ξεκινά σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Τώρα σε μία νέα δοκιμή ο μικροβιολόγος και ανώτερος αναλυτής ποιοτικού ελέγχου, Nicholas Aicher, εξέτασε την ποσότητα της βακτηριακής ανάπτυξης στα τρόφιμα αφότου είχε πέσει στο πάτωμα και το μάζεψε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα, 10 δευτερόλεπτα, 20 δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα και ένα λεπτό. Το εύρημα του καταγράφηκε σε ένα βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές.

Ο επιστήμονας χρησιμοποίησε για το πείραμα τρυβλία καλλιέργειας Πέτρι, ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Τοποθέτησε τα πιάτα Petri στο πάτωμα για διαφορετικές χρονικές περιόδους και στη συνέχεια αποθήκευσε τα πιάτα σε μια θερμοκοιτίδα για να δει αν αναπτύσσονται βακτήρια. Είναι εντυπωσιακό ότι το δείγμα που βρισκόταν στο έδαφος για πέντε δευτερόλεπτα φάνηκε να έχει περίπου την ίδια ποσότητα βακτηρίων με αυτό που έμεινε για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο – καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση εάν το συλλέξουν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. 

Όταν κατά λάθος ρίχνει το δείγμα των πέντε δευτερολέπτων, το βίντεο δείχνει τα περισσότερα βακτήρια να μεταφέρονται και να κολλάνε στο ξύλινο τραπέζι, προάγοντας την εξάπλωση των βακτηρίων. Προχωρώντας, δείχνει ότι το δείγμα που έβαλε στο πάτωμα για 10 δευτερόλεπτα έχει «λίγο περισσότερη» ανάπτυξη, ενώ αυτά που τοποθετήθηκαν για 20 και 30 δευτερόλεπτα έχουν αισθητά περισσότερα βακτήρια. Το πείραμα συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 likes στο Tik Tok.

Σε άλλη μελέτη ερευνητές δοκίμασαν τέσσερις επιφάνειες – ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικά πλακάκια, ξύλο και χαλί – και τέσσερα διαφορετικά τρόφιμα (καρπούζι, ψωμί, ψωμί με βούτυρο και κολλώδη καραμέλα). Εξέτασαν επίσης τέσσερις διαφορετικούς χρόνους επαφής – λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πέντε, 30 και 300 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεν οτι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι «πραγματικός» με την έννοια ότι ο μεγαλύτερος χρόνος επαφής οδηγεί σε μεγαλύτερη μεταφορά βακτηρίων, δείχνει επίσης ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φύσης του φαγητού και της επιφάνειας στην οποία πέφτει, είναι ίσης, ή μεγαλύτερης σημασίας. Συμπερασματικά ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι μια σημαντική υπεραπλούστευση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν τα βακτήρια μεταφέρονται από μια επιφάνεια στο φαγητό, καθώς τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ένα τρόφιμο ακαριαία και να προκαλέσουν από ήπιες έως σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα