Από πόσα βακτήρια και σε πόσο χρόνο μολύνεται ένα τρόφιμο όταν πέσει στο πάτωμα
“Εάν ένα τρόφιμο πέσει στο πάτωμα θα είναι ασφαλές εάν καταναλωθεί μέσα άμεσα σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων”. Πολλοί έχουμε ακούσει, πιστέψει και εφαρμόσει τον «κανόνα των 5 δευτερόλεπτων» ο οποίος όμως είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και επικίνδυνος για την υγεία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers έχουν διαπιστώσει ότι η υγρασία, ο τύπος της επιφάνειας και ο χρόνος επαφής συμβάλλουν στη διασταυρούμενη μόλυνση όπως και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταφορά των παθογόνων μικροοργανισμών ξεκινά σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νηστίσιμες μακαρονάδες για να… γλείφετε τα δάχτυλά σας!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «υγιεινή» τροφή που τρώμε κατά κόρον τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε εάν έχουμε υψηλή πίεση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φασολάδα: Το απόλυτο μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Τώρα σε μία νέα δοκιμή ο μικροβιολόγος και ανώτερος αναλυτής ποιοτικού ελέγχου, Nicholas Aicher, εξέτασε την ποσότητα της βακτηριακής ανάπτυξης στα τρόφιμα αφότου είχε πέσει στο πάτωμα και το μάζεψε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα, 10 δευτερόλεπτα, 20 δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα και ένα λεπτό. Το εύρημα του καταγράφηκε σε ένα βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «φαινόμενο μπούμερανγκ» με τα φυτοφάρμακα: Τα απαγορεύουμε στην ΕΕ αλλά τα εξάγουμε σε χώρες απ’ όπου αγοράζουμε φθηνότερα τρόφιμα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δάσκαλος στην απάτη: Έφαγε 300 φορές στο VIP lounge αεροδρομίου χωρίς να ταξιδέψει ποτέ!
Ο επιστήμονας χρησιμοποίησε για το πείραμα τρυβλία καλλιέργειας Πέτρι, ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Τοποθέτησε τα πιάτα Petri στο πάτωμα για διαφορετικές χρονικές περιόδους και στη συνέχεια αποθήκευσε τα πιάτα σε μια θερμοκοιτίδα για να δει αν αναπτύσσονται βακτήρια. Είναι εντυπωσιακό ότι το δείγμα που βρισκόταν στο έδαφος για πέντε δευτερόλεπτα φάνηκε να έχει περίπου την ίδια ποσότητα βακτηρίων με αυτό που έμεινε για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο – καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση εάν το συλλέξουν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.
Όταν κατά λάθος ρίχνει το δείγμα των πέντε δευτερολέπτων, το βίντεο δείχνει τα περισσότερα βακτήρια να μεταφέρονται και να κολλάνε στο ξύλινο τραπέζι, προάγοντας την εξάπλωση των βακτηρίων. Προχωρώντας, δείχνει ότι το δείγμα που έβαλε στο πάτωμα για 10 δευτερόλεπτα έχει «λίγο περισσότερη» ανάπτυξη, ενώ αυτά που τοποθετήθηκαν για 20 και 30 δευτερόλεπτα έχουν αισθητά περισσότερα βακτήρια. Το πείραμα συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 likes στο Tik Tok.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σε φριτέζα αέρος
Σε άλλη μελέτη ερευνητές δοκίμασαν τέσσερις επιφάνειες – ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικά πλακάκια, ξύλο και χαλί – και τέσσερα διαφορετικά τρόφιμα (καρπούζι, ψωμί, ψωμί με βούτυρο και κολλώδη καραμέλα). Εξέτασαν επίσης τέσσερις διαφορετικούς χρόνους επαφής – λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πέντε, 30 και 300 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεν οτι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι «πραγματικός» με την έννοια ότι ο μεγαλύτερος χρόνος επαφής οδηγεί σε μεγαλύτερη μεταφορά βακτηρίων, δείχνει επίσης ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φύσης του φαγητού και της επιφάνειας στην οποία πέφτει, είναι ίσης, ή μεγαλύτερης σημασίας. Συμπερασματικά ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι μια σημαντική υπεραπλούστευση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν τα βακτήρια μεταφέρονται από μια επιφάνεια στο φαγητό, καθώς τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ένα τρόφιμο ακαριαία και να προκαλέσουν από ήπιες έως σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.