Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές τον Οκτώβριο

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνFAO: Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές τον Οκτώβριο
spot_img

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και γεωργίας, χαμήλωσε και πάλι τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων διατροφής παρέμειναν συνολικά σταθερές κατά τον Οκτώβριο, παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών των σιτηρών που συνδέεται με την αβεβαιότητα στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O).

Ο δείκτης FAO των τιμών των ειδών διατροφής, που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του καλαθιού που απαρτίζεται από βασικά προϊόντα, μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 135,9 μονάδες.

«Με την τελευταία επικαιροποίηση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 14,9% σε σχέση με την ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο 2022», αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει ο FAO.

Ο δείκτης FAO των τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης της τιμής του σιταριού κατά 3,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση αντανακλά «κυρίως τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας», η επέκταση της οποίας δεν είναι διασφαλισμένη μετά τις 19 Νοεμβρίου.

Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν επίσης την άνοδο των τιμών του ηλιελαίου και του αραβοσιτελαίου, προϊόντων των οποίων η Ουκρανία είναι βασικός παραγωγός και εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η τιμή του αραβοσίτου εξάλλου αυξάνεται εξαιτίας των χαμηλών προσδοκιών για την συγκομιδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη λόγω της εξαιρετικού χαρακτήρα ξηρασίας.

Οι δείκτες FAO των τιμών των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης αντίθετα μειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Ο FAO χαμήλωσε και πάλι σήμερα τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Μόνο η παραγωγή του σίτου εξακολουθεί να αυξάνεται: εκτιμάται σήμερα στα 783,8 εκατομμύρια τόνους για το 2022, αριθμός που αποτελεί «το απόλυτο ρεκόρ», κυρίως χάρις στην ρωσική συγκομιδή που προαναγγέλλεται «εξαιρετική».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο