Το γλυκαντικό από το άμυλο του φυτού ταπιόκα έχει λάβει αναγνώριση GRAS ως γενικά ασφαλής ουσία από τον FDA.
Η ταπιόκα, είναι ένα άμυλο το οποίο εξάγεται από τη ρίζα του φυτού κασάβα (Manihot esculenta). Αν και το φυτό είναι εγγενές στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας, πλέον έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες, όπως σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Πλέον καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, ενώ πωλείται σε διάφορες μορφές. Μια από τις χρήσεις της ταπιόκα είναι να μπαίνει ως πυκνωτικός παράγοντας σε διάφορα τρόφιμα.
Πλέον έχει ανακαλυφθεί και άλλη μια χρήση της ταπιόκας, αυτή τη φορά για την ανθεκτική δεξτρίνη που προέρχεται από το άμυλό της. Χάρη σε αυτήν η εταιρεία Anderson Advanced Ingredients έχει καταφέρει να παράξει μια γλυκαντική ουσία που ονομάζεται FiberSmart και αναγνωρίζεται ως γενικά ασφαλής από τον FDA ( πιστοποίηση GRAS).
Η ανθεκτική δεξτρίνη μπορεί, λοιπόν, να μπει ως γλυκαντικό σε γλυκά και άλλα προϊόντα διατροφής, ακόμα και σε ποτά, και έχει περισσότερο από 90% διαιτητικές ίνες από τη ζάχαρη, ενώ είναι κατά 20% όσο γλυκιά όσο η ζάχαρη. Σύμφωνα, επίσης, με την εταιρεία που παράγει το FiberSmart, έχει απαλή αίσθηση στο στόμα και όχι αμμώδη όπως άλλα γλυκαντικά.
Αλλά το FiberSmart δεν είναι μόνο άλλο ένα υποκατάστατο της ζάχαρης με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ταυτόχρονα μπορεί να υποκαταστήσει τη μαλτοδεξτρίνη, ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται για να δώσει υφή στο τελικό προϊόν, καθώς και για τη συντήρηση του, αλλά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Όσον αφορά στην ευκολία που προσφέρει στην πέψη, η Anderson Advanced Ingredients βασίστηκε σε μια μελέτη από το Κέντρο Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Murdoch της Αυστραλίας, η οποία διαπίστωσε ότι ακόμη και μια διπλή δόση της συνιστώμενης ποσότητας ανθεκτικής δεξτρίνης από το άμυλο ταπιόκας ήταν αρκετά ομαλή για την πέψη, αναφέρει το Food Dive.
To FiberSmart έρχεται σε μια περίοδο που οι καταναλωτές είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώνε και αναμένεται να γίνει ευρέως αποδεκτό από τις διεθνείς αγορές.