Ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA (Food Standards Agency) στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί γιατί απαιτείται επείγουσα πρόοδος για την υποστήριξη ενός ενοποιημένου συστήματος οικολογικής επισήμανσης για τα τρόφιμα, προκειμένου να υποστηριχθεί ένα πλήρως βιώσιμο σύστημα τροφίμων.
Σε συνέντευξή του στο ITV News σχετικά με την οικολογική σήμανση, ο καθηγητής Robin May εξήγησε:
“Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα για την οικολογική επισήμανση, ή για το είδος των δεδομένων που πρέπει να μετρηθούν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως μέσω της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκού χώρου και κυβέρνησης, έτσι ώστε το σύστημα τροφίμων να μπορέσει να τεθεί σε πορεία βιωσιμότητας”.
Μιλώντας για τις πολυπλοκότητες που περιβάλλουν την οικολογική επισήμανση, εξήγησε περαιτέρω:
“Η μετατροπή του συστήματος τροφίμων σε πλήρως βιώσιμο, βασίζεται σε μια ενιαία προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων και την επισήμανση των τροφίμων, η οποία θα είναι διαφανής και ακριβής.
“Η οικολογική επισήμανση των τροφίμων, για παράδειγμα, μπορεί να επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα διαφορετικών προϊόντων και να τους βοηθήσει να κάνουν επιλογές σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει αυτό στη διατροφή τους“.
Πρόσφατη έρευνα της FSA αναδεικνύει την αλλαγή της στάσης των καταναλωτών γύρω από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, όπως η ίδια αναφέρει, προς υποστήριξη της φιλοδοξίας για ενοποιημένη οικολογική επισήμανση και την ανάπτυξη ενός πλήρως βιώσιμου συστήματος τροφίμων.
Βιώσιμη παραγωγή
Όπως αναφέρει στο blog του ο κ. May, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τους καταναλωτές, να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη διατροφή τους.
Η έρευνα της FSA για τις υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες, έδειξε ότι το 48% των ανθρώπων αισθάνονται την ευθύνη για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της βιωσιμότητας των διατροφών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αλλαγή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα του καταναλωτικού κοινού, βρίσκει τη βιωσιμότητα ως «δίκαιη» ή «πολύ» σημαντική επιρροή στα τρόφιμα που αγοράζουν.
Ωστόσο, η μετατροπή του συστήματος τροφίμων σε ένα πλήρως βιώσιμο βασίζεται σε μια κεντρική προϋπόθεση – ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων είναι γνωστό.
Η εμπειρία έχει ήδη δείξει ότι η υποχρεωτική διατροφική επισήμανση έχει βοηθήσει, αποφέροντας οφέλη για την υγεία, που υπερβαίνουν κατά πολύ τις μεμονωμένες αλλαγές στις αγορές καταναλωτών. Η οικολογική επισήμανση θα μπορούσε να επιτύχει το ίδιο ως προς τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια και να οδηγήσει σε ταχεία βελτίωση της βιωσιμότητας των τροφίμων.
Διαφάνεια στην οικολογική σήμανση
Οι βασικές αρχές βάσης πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια, όπως επισημαίνει στο blog του ο κ. May. Η ανέντιμη, όπως την χαρακτηρίζει, επισήμανση υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων, επομένως είναι σημαντικό η επισήμανση της βιωσιμότητας να μην είναι μόνο ακριβής αλλά και εύκολα επαληθεύσιμη τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους καταναλωτές.
Ο κ. May καταλήγει, λέγοντας πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει ηγετική θέση στα πρότυπα τροφίμων και έχει αντίστοιχα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο σύστημα τροφίμων. «Κανένα από τα προβλήματα στο σύστημα τροφίμων δεν είναι ανυπέρβλητο, αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.»
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. May στο παρακάτω link: https://food.blog.gov.uk/2021/11/05/the-urgency-of-eco-labelling-in-light-of-cop26/