Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φορτίο με καρκινογόνα φιστίκια από την Τουρκία, δεσμεύτηκε στα Ελληνικά σύνορα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦορτίο με καρκινογόνα φιστίκια από την Τουρκία, δεσμεύτηκε στα Ελληνικά σύνορα
spot_img

“Τίγκα” σε καρκινογόνες ουσίες εισαγόμενα στην Ελλάδα φιστίκια από την Τουρκία.

Οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό σύστημα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φορτίο με φιστίκια προέλευσης Τουρκίας. Η δειγματοληψία έγινε στα σύνορα στις 30 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φορτίο είχε περιεκτικότητα σε αφλατοξίνη Β1 25,7μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 8 μg/kg και Ολική αφλατοξίνη 49,7μg/kg με όριο τα 10 μg/kg. Δηλαδή το ποσοστό υπέρβασης είναι 221% και 397% αντίστοιχα. Το μολυσμένο φορτίο δεσμεύτηκε από τις Ελληνικές αρχές και δεν έφτασε στον παραλήπτη ούτε πρόλαβε να διατεθεί στην αγορά.

- Advertisement -

Ο Κίνδυνος από την κατανάλωση αφλατοξινών

 Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που μολύνουν τα τρόφιμα και είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ηπατική βλάβη.  Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που επαναξιολόγησε τον κίνδυνο το 2020 και επιβεβαίωσε ότι οι αφλατοξίνες  είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην παρουσία αφλατοξινών στα τρόφιμα στην Ευρώπη.  Η Αρχή τονίζει ότι  η έκθεση μέσω των τροφίμων σε αφλατοξίνες, θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη.

Οι αφλατοξίνες μπορεί να εμφανιστούν σε τρόφιμα όπως τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα σύκα και άλλα αποξηραμένα τρόφιμα, τα μπαχαρικά, τα ακατέργαστα φυτικά έλαια και οι σπόροι κακάο, ως αποτέλεσμα μόλυνσης από μύκητες πριν και μετά τη συγκομιδή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα