“Τίγκα” σε καρκινογόνες ουσίες εισαγόμενα στην Ελλάδα φιστίκια από την Τουρκία.
Οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό σύστημα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φορτίο με φιστίκια προέλευσης Τουρκίας. Η δειγματοληψία έγινε στα σύνορα στις 30 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φορτίο είχε περιεκτικότητα σε αφλατοξίνη Β1 25,7μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 8 μg/kg και Ολική αφλατοξίνη 49,7μg/kg με όριο τα 10 μg/kg. Δηλαδή το ποσοστό υπέρβασης είναι 221% και 397% αντίστοιχα. Το μολυσμένο φορτίο δεσμεύτηκε από τις Ελληνικές αρχές και δεν έφτασε στον παραλήπτη ούτε πρόλαβε να διατεθεί στην αγορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να τρώτε το γιαούρτι μαζί με μήλο – Ανακάλυψη Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα
Ο Κίνδυνος από την κατανάλωση αφλατοξινών
Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που μολύνουν τα τρόφιμα και είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ηπατική βλάβη. Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλη μάρκα βουτύρου βρέθηκε μολυσμένη με δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο – Άμεση ανάκληση
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που επαναξιολόγησε τον κίνδυνο το 2020 και επιβεβαίωσε ότι οι αφλατοξίνες είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην παρουσία αφλατοξινών στα τρόφιμα στην Ευρώπη. Η Αρχή τονίζει ότι η έκθεση μέσω των τροφίμων σε αφλατοξίνες, θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη.
Οι αφλατοξίνες μπορεί να εμφανιστούν σε τρόφιμα όπως τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα σύκα και άλλα αποξηραμένα τρόφιμα, τα μπαχαρικά, τα ακατέργαστα φυτικά έλαια και οι σπόροι κακάο, ως αποτέλεσμα μόλυνσης από μύκητες πριν και μετά τη συγκομιδή.