Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα: Νέα ανάκληση λόγω μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓάλα: Νέα ανάκληση λόγω μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών
spot_img

Καταρρίπτοντας τους μύθους για το νωπό γάλα.

Μετά την ανακοίνωση ότι ένα παιδί ενδεχομένως να αρρώστησε με γρίπη των πτηνών μετά την κατανάλωση γάλακτος οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν και σε άλλη μία ανάκληση, την τρίτη στη σειρά, γάλακτος που έχει μολυνθεί με τον ιό. Πρόκειται για νωπό γάλα που παράγεται και συσκευάζεται από την Valley Milk Simply Bottled στην κομητεία Stanislaus της Καλιφόρνια. Η εντολή ανάκλησης ήρθε μετά την ανίχνευση του  ιού της γρίπης-A H5N1 (γρίπη των πτηνών) σε δείγματα που ελήφθησαν από δεξαμενή χύδην ακατέργαστου γάλακτος στο γαλακτοκομείο Valley Milk Simply Bottled.  

- Advertisement -

Η ανάκληση ισχύει για όλα τα “Valley Milk Simply Bottled Raw Cow Milk” και “DESI Milk Raw Cow Milk” που διανέμονται σε πλαστικές κανάτες με κωδική ημερομηνία σημειωμένη στο κοντέινερ από 23 DEC 2024 έως DEC 30 2024. Οι αρχές της Καλιφόρνια απηύθυναν αυστηρή σύσταση τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το γάλα να μην το καταναλώσουν και στους εμπόρους λιανικής να σταματήσουν να το πουλάνε.

Αν και στην Ελλάδα απαγορεύεται η οποιασδήποτε μορφής διάθεση και πώληση νωπού (απαστερίωτου) γάλακτος απευθείας στον καταναλωτή, υπάρχει και διαδίδεται ευρέως η ιδέα ότι το νωπό γάλα είναι μη επεξερασμένο και άρα και πιο θρεπτικό και υγιεινό, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες αγροτών να το προτιμούν. Ωστόσο οι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με την κατανάλωση νωπού γάλακτος είτε δεν έχουν τεκμηριωθεί είτε έχουν πολύ μικρή επίπτωση στην περίπτωση απώλειας βιταμινών. Αντίθετα υπάρχει εκτενής τεκμηρίωση που δείχνει ότι το νωπό γάλα αποτελεί γνωστό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα, το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλεύσεις από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας. Να σημειωθεί ότι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες πχ Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία κ.α. οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται νωπό γάλα από πιστοποιημένα αγροκτήματα.

Ενώ οι πωλήσεις νωπού γάλακτος είναι νόμιμες στην Καλιφόρνια και οι πρακτικές παραγωγής υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, χωρίς το κρίσιμο βήμα ασφάλειας των τροφίμων της παστερίωσης, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν εδώ και καιρό τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος λόγω αυξημένων κινδύνων τροφιμογενών ασθενειών.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή έκκριση των ματιών, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, διάρροια, έμετο, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.

Λόγω αυτού του αυξημένου κινδύνου, όλα τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα πωλούνται με προειδοποιητική ετικέτα που αναφέρει ότι το προϊόν μπορεί να περιέχει επιβλαβή παθογόνα. Επιδημίες που οφείλονται σε Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli που παράγει τοξίνες, Brucella, Campylobacter και πολλά άλλα βακτήρια έχουν αναφερθεί όλα σχετικά με την κατανάλωση ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Καταρρίπτοντας τους μύθους για το νωπό γάλα

Πολλές από τις παρανοήσεις σχετικά με τα οφέλη του νωπού γάλακτος για την υγεία έχουν αποδειχθεί ανακριβείς όπως:

  1. Το νωπό γάλα δεν θεραπεύει τη δυσανεξία στη λακτόζη.
  2. Το νωπό γάλα δεν θεραπεύει ούτε θεραπεύει το άσθμα και την αλλεργία.
  3. Το νωπό γάλα δεν είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της οστεοπόρωσης από το παστεριωμένο γάλα.
  4. Δεν υπάρχουν ωφέλιμα βακτήρια (προβιοτικά) στο νωπό γάλα για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
  5. Το νωπό γάλα δεν είναι τροφή που χτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά.
  6. Δεν υπάρχουν ανοσοσφαιρίνες στο νωπό γάλα που ενισχύουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
  7. Δεν υπάρχουν πρόσθετες πρωτεάσες ή λιπάσες στο νωπό γάλα που διευκολύνουν την πέψη του γάλακτος.
  8. Το νωπό γάλα δεν είναι διατροφικά ανώτερο από το παστεριωμένο γάλα.
  9. Το νωπό γάλα δεν περιέχει φυσικά αντιμικροβιακά συστατικά που το καθιστούν ασφαλές για κατανάλωση.
  10. Το νωπό γάλα δεν περιέχει νισίνη για την αναστολή των παθογόνων.
  11. Η πρωτεΐνη που δεσμεύει το φυλλικό οξύ δεν μετουσιώνεται κατά την παστερίωση και η χρήση του φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) δεν μειώνεται στο παστεριωμένο γάλα.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα