Καταρρίπτοντας τους μύθους για το νωπό γάλα.
Μετά την ανακοίνωση ότι ένα παιδί ενδεχομένως να αρρώστησε με γρίπη των πτηνών μετά την κατανάλωση γάλακτος οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν και σε άλλη μία ανάκληση, την τρίτη στη σειρά, γάλακτος που έχει μολυνθεί με τον ιό. Πρόκειται για νωπό γάλα που παράγεται και συσκευάζεται από την Valley Milk Simply Bottled στην κομητεία Stanislaus της Καλιφόρνια. Η εντολή ανάκλησης ήρθε μετά την ανίχνευση του ιού της γρίπης-A H5N1 (γρίπη των πτηνών) σε δείγματα που ελήφθησαν από δεξαμενή χύδην ακατέργαστου γάλακτος στο γαλακτοκομείο Valley Milk Simply Bottled.
Η ανάκληση ισχύει για όλα τα “Valley Milk Simply Bottled Raw Cow Milk” και “DESI Milk Raw Cow Milk” που διανέμονται σε πλαστικές κανάτες με κωδική ημερομηνία σημειωμένη στο κοντέινερ από 23 DEC 2024 έως DEC 30 2024. Οι αρχές της Καλιφόρνια απηύθυναν αυστηρή σύσταση τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το γάλα να μην το καταναλώσουν και στους εμπόρους λιανικής να σταματήσουν να το πουλάνε.
Αν και στην Ελλάδα απαγορεύεται η οποιασδήποτε μορφής διάθεση και πώληση νωπού (απαστερίωτου) γάλακτος απευθείας στον καταναλωτή, υπάρχει και διαδίδεται ευρέως η ιδέα ότι το νωπό γάλα είναι μη επεξερασμένο και άρα και πιο θρεπτικό και υγιεινό, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες αγροτών να το προτιμούν. Ωστόσο οι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με την κατανάλωση νωπού γάλακτος είτε δεν έχουν τεκμηριωθεί είτε έχουν πολύ μικρή επίπτωση στην περίπτωση απώλειας βιταμινών. Αντίθετα υπάρχει εκτενής τεκμηρίωση που δείχνει ότι το νωπό γάλα αποτελεί γνωστό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα, το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλεύσεις από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας. Να σημειωθεί ότι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες πχ Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία κ.α. οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται νωπό γάλα από πιστοποιημένα αγροκτήματα.
- Δείτε επίσης: Πόσο καβούρι έχει η “απομίμηση καβουριού” ή αλλιώς σουρίμι;
- Δείτε ακόμη: Οδηγός της Formula 1 στο πιλοτήριο με διάρροια από τροφική δηλητηρίαση (βίντεο)
Ενώ οι πωλήσεις νωπού γάλακτος είναι νόμιμες στην Καλιφόρνια και οι πρακτικές παραγωγής υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, χωρίς το κρίσιμο βήμα ασφάλειας των τροφίμων της παστερίωσης, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν εδώ και καιρό τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος λόγω αυξημένων κινδύνων τροφιμογενών ασθενειών.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή έκκριση των ματιών, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, διάρροια, έμετο, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.
- Δείτε επίσης: Βούτυρο: Γιατί πρέπει να σπεύσετε να αγοράσετε άμεσα!
Λόγω αυτού του αυξημένου κινδύνου, όλα τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα πωλούνται με προειδοποιητική ετικέτα που αναφέρει ότι το προϊόν μπορεί να περιέχει επιβλαβή παθογόνα. Επιδημίες που οφείλονται σε Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli που παράγει τοξίνες, Brucella, Campylobacter και πολλά άλλα βακτήρια έχουν αναφερθεί όλα σχετικά με την κατανάλωση ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Καταρρίπτοντας τους μύθους για το νωπό γάλα
Πολλές από τις παρανοήσεις σχετικά με τα οφέλη του νωπού γάλακτος για την υγεία έχουν αποδειχθεί ανακριβείς όπως:
- Το νωπό γάλα δεν θεραπεύει τη δυσανεξία στη λακτόζη.
- Το νωπό γάλα δεν θεραπεύει ούτε θεραπεύει το άσθμα και την αλλεργία.
- Το νωπό γάλα δεν είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της οστεοπόρωσης από το παστεριωμένο γάλα.
- Δεν υπάρχουν ωφέλιμα βακτήρια (προβιοτικά) στο νωπό γάλα για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
- Το νωπό γάλα δεν είναι τροφή που χτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά.
- Δεν υπάρχουν ανοσοσφαιρίνες στο νωπό γάλα που ενισχύουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Δεν υπάρχουν πρόσθετες πρωτεάσες ή λιπάσες στο νωπό γάλα που διευκολύνουν την πέψη του γάλακτος.
- Το νωπό γάλα δεν είναι διατροφικά ανώτερο από το παστεριωμένο γάλα.
- Το νωπό γάλα δεν περιέχει φυσικά αντιμικροβιακά συστατικά που το καθιστούν ασφαλές για κατανάλωση.
- Το νωπό γάλα δεν περιέχει νισίνη για την αναστολή των παθογόνων.
- Η πρωτεΐνη που δεσμεύει το φυλλικό οξύ δεν μετουσιώνεται κατά την παστερίωση και η χρήση του φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) δεν μειώνεται στο παστεριωμένο γάλα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.