Μεταβολίτης φυτοφαρμάκου ανιχνεύτηκε στο 50% των δειγμάτων – Οι μεταβολίτες φυτοφαρμάκων μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για αρκετά χρόνια μετά την απαγόρευση της δραστικής ουσίας από το οποίο προέρχονται.
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για την ποιότητα του πόσιμου νερού της Γαλλίας. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας ANSES, βρήκε απαγορευμένο φυτοφάρμακο στο 50% των δειγμάτων!
Οι αναλύσεις αφορούσαν στον εντοπισμό 200 χημικών ενώσεων τα οποία δεν αναζητούνται στους συνήθεις ελέγχους και εξέτασε 136.000 δείγματα νερού από όλη τη Γαλλία. Για την εκστρατεία που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σε συνεννόηση με το ARS και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (ΓΔΥ), επιλέχθηκαν τρεις κατηγορίες ρύπων:
- 157 φυτοφάρμακα και μεταβολίτες φυτοφαρμάκων,
- 54 υπολείμματα εκρηκτικών,
- ένας διαλύτης: 1,4-διοξάνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εντοπίστηκαν 89 φυτοφάρμακα τουλάχιστον μία φορά σε ακατέργαστο νερό και 77 φορές σε επεξεργασμένο.
Η Αρχή ανέφερε ότι «ξεχώρισε μια συγκεκριμένη περίπτωση»: ίχνη που άφησε πίσω του ένα μυκητοκτόνο γνωστό ως chlorothalonil, το οποίο πωλήθηκε ευρέως από τον ελβετικό όμιλο χημικών Syngenta στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1970 μέχρι την απαγόρευσή του από την ΕΕ το 2020.
Η χημική ουσία που παράγεται όταν διασπάται αυτό το φυτοφάρμακο – μεταβολίτης της chlorothalonil R471811 – βρέθηκε σε περισσότερα από ένα στα δύο δείγματα. Επιπλέον, βρέθηκε σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες σε περισσότερα από ένα στα τρία δείγματα. Η Anses ανέφερε σε μια έκθεση πέρυσι, ότι εργαστηριακές μελέτες για τη χλωροθαλονίλη την είχαν συνδέσει με όγκους στα νεφρά σε αρουραίους και ποντίκια.
Ο μεταβολίτης της chlorothalonil R471811 συμπεριλήφθηκε στις αναλύσεις μετά τη δημοσίευση το 2019 ελβετικών δεδομένων που δείχνουν ότι βρέθηκε πολύ συχνά στο πόσιμο νερό στην Ελβετία.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ανάλογα με τις ιδιότητές τους, ορισμένοι μεταβολίτες φυτοφαρμάκων μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για αρκετά χρόνια μετά την απαγόρευση της δραστικής ουσίας από το οποίο προέρχονται.
Ένας άλλος μεταβολίτης της χλωροθαλονίλης βρέθηκε με συγκέντρωση πάνω από το όριο ποιότητας των 0,1 μg/λίτρο σε περίπου 3% των δειγμάτων.
Το Chlorothalonil, ήταν ένα δημοφιλές προϊόν που χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη του μούχλας στο κριθάρι, το σιτάρι, τις πατάτες, τα μπιζέλια και τα φασόλια. Απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο συμπέρασμα ότι ήταν δυνητικά καρκινογόνος.