Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: Μειώνεται η κατανάλωση γάλακτος, αλλά αυξάνεται ο τζίρος

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλλία: Μειώνεται η κατανάλωση γάλακτος, αλλά αυξάνεται ο τζίρος
spot_img

Η κατανάλωση γάλακτος στη Γαλλία το 2022 ήταν 2,65 δισεκατομμύρια λίτρα, μετά από πτώση 5,6% το προηγούμενο έτος. 

Μείωση στην κατανάλωση γάλακτος, αλλά αύξηση του τζίρου παρατηρείται στην γαλλική αγορά, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στις καταναλωτικές προτιμήσεις.

Η κατανάλωση υγρού γάλακτος στη Γαλλία μειώθηκε κατά 3,9% το 2022, μείωση που αποτελεί μέρος μιας αλλαγής που παρατηρείται εδώ και αρκετές δεκαετίες. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ιστότοπος International Suermarket News, το 2022 η κατανάλωση γάλακτος στη Γαλλία ήταν 2,65 δισεκατομμύρια λίτρα, μετά από πτώση 5,6% το προηγούμενο έτος. 

Οι Γάλλοι καταναλώνουν το γάλα ως μέρος του πρωινού τους, αλλά και ως συστατικό για πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Αλλά τα τελευταία χρόνια, έχουν αφενός σταματήσει να μαγειρεύουν όσο στο παρελθόν και αφετέρου έχουν στραφεί και σε άλλα ροφήματα, όπως χυμούς.

Ενώ, όμως τα παραπάνω δικαιολογούν την μείωση της κατανάλωσης, παρατηρείται παράλληλα μια αύξηση του τζίρου της αγοράς υγρού γάλακτος κατά 4,6% το 2022, φτάνοντας τα 2,37 δισ. ευρώ. 

Η μέση τιμή του υγρού γάλακτος αυξήθηκε πέρυσι κατά 7,9%, κατά μέσο όρο σε 1,07 ευρώ ανά λίτρο, σε γάλατα που διανέμονταν ευρέως στη χώρα. Οι αυξήσεις αποτέλεσαν συνάρτηση της αύξησης των τιμών παραγωγού, που έχουν φτάσει σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, ενώ αποτελούν απόρροια του υψηλού πληθωρισμού τροφίμων στη Γαλλία.

Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες γάλακτος παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις, όπως το γάλα χωρίς λακτόζη (αύξηση 3,3%), ενώ οι πωλήσεις αρωματισμένου γάλακτος UHT παραμένουν σταθερές. Αυτό δείχνει πως οι καταναλωτές ζητούν καινοτομία, αλλά και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να τους προσφέρουν νέες επιλογές.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της Γαλλίας για τα τρόφιμα έχει φτάσει σε υψηλά ρεκόρ -σε ποσοστό 15%– ενώ οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των εταιρειών τροφίμων και των λιανοπωλητών να εφαρμόσουν μέσες αυξήσεις κατά 10% τον Μάρτιο, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία παραγωγής έχει γίνει ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Οικονομικών, Bruno La Maire προειδοποίησε τη βιομηχανία τροφίμων με επιπλέον επιβολή φορολογικών μέτρων, εάν οι τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές δεν χαμήλωναν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο