Που βασίστηκε η απόφαση της Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.
«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην Επιτροπή Προσφυγών, τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να ανανεωθεί η έγκριση του glyphosate για 10 χρόνια. Αυτό ακολούθησε προηγούμενη ψηφοφορία στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (SCOPAFF) στις 13 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία τα κράτη μέλη δεν συγκέντρωσαν επίσης την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ανανεώσουν (ή να απορρίψουν) την πρόταση.
Η πρόταση για ανανέωση της έγκρισης βασίζεται σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις ασφάλειας που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), μαζί με τα κράτη μέλη. Αυτή η επιστημονική εργασία είναι το αποτέλεσμα μιας διεξοδικής διαδικασίας αξιολόγησης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 με τις εργασίες μιας ομάδας κρατών μελών – Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία, που ορίστηκαν ως κράτη μέλη-εισηγητές (και η οποία σχημάτισε την Ομάδα Αξιολόγησης για το Glyphosate ( AGG)).
Η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από την EFSA σχετικά με τον αντίκτυπο του glyphosate στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος δεν προσδιόρισε κρίσιμους τομείς ανησυχίας που θα εμπόδιζαν την ανανέωση της έγκρισης αναφέρει η ΕΕ.
Ως μέρος της πρότασής της για ανανέωση της έγκρισης του glyphosate, η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει αρκετούς νέους όρους , μεταξύ των οποίων:
- την απαγόρευση χρήσης ως ξηραντικό (με σκοπό τον έλεγχο του χρονικού σημείου συγκομιδής ή τη βελτιστοποίηση του αλωνίσματος).
- τον καθορισμό ανώτατων ορίων για 5 ακαθαρσίες στο glyphosate (δηλαδή στο υλικό που κατασκευάζεται). Αυτά τα όρια έχουν τεθεί για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι και το περιβάλλον προστατεύονται πλήρως.
- την απαίτηση για τα κράτη μέλη να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμένες πτυχές κατά τη διεξαγωγή αξιολογήσεων κινδύνου (π.χ. προστασία των μικρών φυτοφάγων θηλαστικών, όπως οι βολβοί, και φυτών μη-στόχων, όπως τα αγριολούλουδα) και να ορίζουν μέτρα μετριασμού του κινδύνου για να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται οι οργανισμοί μη στόχοι και το περιβάλλον.
- ο καθορισμός μέγιστων ποσοστών εφαρμογής που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται, εκτός εάν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κινδύνου που πραγματοποιήθηκε για τις συγκεκριμένες χρήσεις για τις οποίες ζητείται η άδεια καταδεικνύει ότι υψηλότερο ποσοστό δεν οδηγεί σε απαράδεκτες επιπτώσεις στα μικρά φυτοφάγα θηλαστικά.
- υποχρέωση του αιτούντος να υποβάλει πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα εντός 3 ετών από τη διαθεσιμότητα κατάλληλου εγγράφου καθοδήγησης. Η Επιτροπή θα ζητήσει από την EFSA να αναπτύξει τις απαραίτητες οδηγίες.