Η μαζική ανάκληση από δεκάδες χώρες, σοκολάτας που αντί για αμύγδαλα είχε πέτρες, δείχνει ότι η επιλογή προμηθευτή δεν είναι κάτι απλό, αλλά μία κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση
Η μία μετά την άλλη δεκάδες χώρες, ανακαλούν σοκολάτες γνωστής εταιρείας λόγω κινδύνου τραυματισμού ή πνιγμού, καθώς αντί για αμύγδαλα περιέχουν πέτρες διαστάσεων μεταξύ 6 και 13 mm. Από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ και από την Ελβετία μέχρι τη Σιγκαπούρη οι Αρχές, εκδίδουν συστάσεις προς τους καταναλωτές, να μην καταναλώσουν τις σοκολάτες Tony’s Chocolonely. Πρόκειται για εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας που στην Ολλανδία έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις Mars και, Nestle.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα Ελληνικά δημοφιλή πασχαλινά σοκολατάκια που ανακαλεί η Σλοβενία – Σοβαρή μη συμμόρφωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέες ανακλήσεις δημοφιλών καλλυντικών καθημερινής φροντίδας με επικίνδυνη και απαγορευμένη ουσία – Όλη η λίστα

Μέσω του Ευρωπαϊκού RASFF, έχουν ενημερωθεί μέχρι στιγμής 25 χώρες χωρίς να αναφέρονται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς όπου και εκεί έχουν γίνει ανακλήσεις του προϊόντος. Στη Βρετανία εκδόθηκε νέα ενημέρωση για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα. Σε κάθε χώρα ανακαλούνται προϊόντα με διαφορετικές ετικέτες και συσκευασίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκλεράκι από το Carrefour μολύνθηκε με σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται μπάρες δημητριακών – Περιέχουν μέταλλα από κατεστραμμένο παρασκευαστικό εξοπλισμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υψηλότερος ο κίνδυνος (Κατηγορία Ι) για τα πατατάκια της PepsiCo, Frito Lay που ανακλήθηκαν
Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν η εταιρεία έγινε δέκτης παραπόνων από 12 καταναλωτές για την παρουσία μικρών λίθων. Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μόλις αρχίσαμε να λαμβάνουμε παράπονα καταναλωτών, μπορέσαμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα σε έναν από τους προμηθευτές αμυγδάλων μας. Καταφέραμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα στον εξωτερικό μας προμηθευτή, ο οποίος άρχισε να προμηθεύεται τα αμύγδαλά του από μια νέα περιοχή. Τα μηχανήματα ανίχνευσης του νέου προμηθευτή δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν αυτά τα διαφορετικά φυσικά ξένα αντικείμενα – μικρά βότσαλα – λόγω διαφορών στο σχήμα, το χρώμα και την υφή, γεγονός που επηρέασε ορισμένες παρτίδες αμυγδάλων».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαλλία: 41 τροφικές δηλητηριάσεις σε παιδικούς σταθμούς – Η σύσταση των Αρχών για το τρόφιμο υψηλού κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 199.000 μπλέντερ λόγω κινδύνου τραυματισμού
Το πρόβλημα της επιλογής νέου προμηθευτή
Οι πρώτες ύλες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του τελικού προϊόντος. Η ασυνεπής ποιότητα των πρώτων υλών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, στα τελικά προϊόντα και ακόμη και στη φήμη της εταιρείας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, μίας εταιρείας που εξάγει προϊόντα σε δεκάδες χώρες. Η επιλογή προμηθευτή δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στην τιμή, ή σε μία απλή σύσταση, αλλά είναι μία κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση. Οι αυστηροί έλεγχοι σε νέους προμηθευτές ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πρώτες ύλες συμμορφώνονται με τα νομοθετικά πρότυπα και τα πρότυπα ποιότητας μίας εταιρείας παραγωγής τροφίμων είναι απαραίτητοι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 240 ασθενείς με νοροϊό σε κρουαζιερόπλοιο – Οι συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία εξάπλωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο λόγος ανάκλησης πάνω από 2.000 φαρμάκων για τη χοληστερόλη
Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιλογής των πρώτων υλών σας, βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υποψήφιο συστατικό, για παράδειγμα, εάν είχε προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες και ανακλήσεις ή αν αναφέρθηκε ότι σχετίζεται με παθογόνους παράγοντες. Αξιολογήστε τους πιθανούς βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους (HACCP/HARPC) που σχετίζονται με την πρώτη ύλη και ποιες υπάρχουσες διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων πρέπει να προσαρμοστούν για τη μείωση ή την πρόληψη αυτών των κινδύνων:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση 34.000 φακών επαφής λόγω κατασκευαστικού λάθους που αντί να βελτιώνουν, μειώνουν τη ποιότητα όρασης!
- Βιολογικοί κίνδυνοι με τη μορφή παθογόνων όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια.
- Χημικοί κίνδυνοι με τη μορφή επιπέδων θειώδους ή βαρέων μετάλλων.
- Φυσικοί κίνδυνοι με τη μορφή ξένων υλικών όπως γυαλί, μέταλλο, πέτρες ή σκληρά πλαστικά.
Θα πρέπει πάντα να διενεργείτε έλεγχο πριν από την υπογραφή της σύμβασης με έναν νέο προμηθευτή, για να επιβεβαιώσετε ότι ιστορικά δεν έχει σημαντικές μη συμμορφώσεις ή αποτυχίες συστήματος ποιότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να παράγετε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Είναι αναγκαίο επίσης να αξιολογήσετε τα προσόντα του προμηθευτή ελέγχοντας εάν διαθέτει σύστημα διαχείρισης ποιότητας και εάν συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς. Είναι επίσης απαραίτητο να πραγματοποιήστε έναν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή, για να ελέγξετε ότι συμμορφώνονται με όλα τα σχετικά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Παρακολουθώντας προσεκτικά κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής του, μπορείτε να ελέγξετε εάν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη τεκμηρίωση και να εξαλείψουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Εκτός από την υποχρεωτική οπτική επιθεώρηση των εισερχόμενων πρώτων υλών σας, ζητήστε ένα πιστοποιητικό ανάλυσης, για κάθε αποστολή που ενέχει υψηλό κίνδυνο ασφάλειας ή ποιότητας τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι ο προμηθευτής σας παραδίδει με συνέπεια πρώτες ύλες που συμμορφώνονται με τις βασικές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Οι προδιαγραφές πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνουν:
- Η προέλευση και ο τρόπος παραγωγής·
- Πληροφορίες σχετικά με το χειρισμό του προϊόντος, όπως η διάρκεια ζωής και οι συνθήκες αποθήκευσης·
- Η σύνθεση του υλικού, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών πληροφοριών.
- Όλες οι πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, όπως τα αλλεργιογόνα.
- Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την απόδειξη των ισχυρισμών καταλληλότητας, όπως χωρίς γλουτένη, βιολογικά ή vegan.
- Όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη σωστή επισήμανση του τελικού προϊόντος σας
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.