Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αλλαγή προμηθευτή, πίσω από τον παγκόσμιο πανικό για τις γνωστές σοκολάτες που αντί για αμύγδαλα έχουν… βότσαλα!

Η μαζική ανάκληση από δεκάδες χώρες, σοκολάτας που αντί για αμύγδαλα είχε πέτρες, δείχνει ότι η επιλογή προμηθευτή δεν είναι κάτι απλό, αλλά μία κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ αλλαγή προμηθευτή, πίσω από τον παγκόσμιο πανικό για τις γνωστές σοκολάτες που αντί για αμύγδαλα έχουν... βότσαλα!
spot_img

Η μαζική ανάκληση από δεκάδες χώρες, σοκολάτας που αντί για αμύγδαλα είχε πέτρες, δείχνει ότι η επιλογή προμηθευτή δεν είναι κάτι απλό, αλλά μία κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση

Η μία μετά την άλλη δεκάδες χώρες, ανακαλούν σοκολάτες γνωστής εταιρείας λόγω κινδύνου τραυματισμού ή πνιγμού, καθώς αντί για αμύγδαλα περιέχουν πέτρες διαστάσεων μεταξύ 6 και 13 mm. Από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ και από την Ελβετία μέχρι τη Σιγκαπούρη οι Αρχές, εκδίδουν συστάσεις προς τους καταναλωτές, να μην καταναλώσουν τις σοκολάτες Tony’s Chocolonely. Πρόκειται για εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας που στην Ολλανδία έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις Mars και, Nestle.

- Advertisement -

Μέσω του Ευρωπαϊκού RASFF, έχουν ενημερωθεί μέχρι στιγμής 25 χώρες χωρίς να αναφέρονται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς όπου και εκεί έχουν γίνει ανακλήσεις του προϊόντος. Στη Βρετανία εκδόθηκε νέα ενημέρωση για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα. Σε κάθε χώρα ανακαλούνται προϊόντα με διαφορετικές ετικέτες και συσκευασίες.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν η εταιρεία έγινε δέκτης παραπόνων από 12 καταναλωτές για την παρουσία μικρών λίθων. Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μόλις αρχίσαμε να λαμβάνουμε παράπονα καταναλωτών, μπορέσαμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα σε έναν από τους προμηθευτές αμυγδάλων μας. Καταφέραμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα στον εξωτερικό μας προμηθευτή, ο οποίος άρχισε να προμηθεύεται τα αμύγδαλά του από μια νέα περιοχή. Τα μηχανήματα ανίχνευσης του νέου προμηθευτή δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν αυτά τα διαφορετικά φυσικά ξένα αντικείμενα – μικρά βότσαλα – λόγω διαφορών στο σχήμα, το χρώμα και την υφή, γεγονός που επηρέασε ορισμένες παρτίδες αμυγδάλων».

Το πρόβλημα της επιλογής νέου προμηθευτή

Οι πρώτες ύλες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του τελικού προϊόντος. Η ασυνεπής ποιότητα των πρώτων υλών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, στα τελικά προϊόντα και ακόμη και στη φήμη της εταιρείας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, μίας εταιρείας που εξάγει προϊόντα σε δεκάδες χώρες. Η επιλογή  προμηθευτή δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στην τιμή, ή σε μία απλή σύσταση, αλλά είναι μία κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση. Οι αυστηροί έλεγχοι σε νέους προμηθευτές ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πρώτες ύλες συμμορφώνονται με τα νομοθετικά πρότυπα και τα πρότυπα ποιότητας μίας εταιρείας παραγωγής τροφίμων είναι απαραίτητοι.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιλογής των πρώτων υλών σας, βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υποψήφιο συστατικό, για παράδειγμα, εάν είχε προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες και ανακλήσεις ή αν αναφέρθηκε ότι σχετίζεται με παθογόνους παράγοντες. Αξιολογήστε τους πιθανούς βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους (HACCP/HARPC) που σχετίζονται με την πρώτη ύλη και ποιες υπάρχουσες διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων πρέπει να προσαρμοστούν για τη μείωση ή την πρόληψη αυτών των κινδύνων:

  • Βιολογικοί κίνδυνοι με τη μορφή παθογόνων όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια.
  • Χημικοί κίνδυνοι με τη μορφή επιπέδων θειώδους ή βαρέων μετάλλων.
  • Φυσικοί κίνδυνοι με τη μορφή ξένων υλικών όπως γυαλί, μέταλλο, πέτρες ή σκληρά πλαστικά.

Θα πρέπει πάντα να διενεργείτε έλεγχο πριν από την υπογραφή της σύμβασης με έναν νέο προμηθευτή, για να επιβεβαιώσετε ότι ιστορικά δεν έχει σημαντικές μη συμμορφώσεις ή αποτυχίες συστήματος ποιότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να παράγετε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Είναι αναγκαίο επίσης να αξιολογήσετε τα προσόντα του προμηθευτή ελέγχοντας εάν διαθέτει σύστημα διαχείρισης ποιότητας και εάν συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς. Είναι επίσης απαραίτητο να πραγματοποιήστε έναν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή, για να ελέγξετε ότι συμμορφώνονται με όλα τα σχετικά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Παρακολουθώντας προσεκτικά κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής του, μπορείτε να ελέγξετε εάν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη τεκμηρίωση και να εξαλείψουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εκτός από την υποχρεωτική οπτική επιθεώρηση των εισερχόμενων πρώτων υλών σας, ζητήστε ένα πιστοποιητικό ανάλυσης, για κάθε αποστολή που ενέχει υψηλό κίνδυνο ασφάλειας ή ποιότητας τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι ο προμηθευτής σας παραδίδει με συνέπεια πρώτες ύλες που συμμορφώνονται με τις βασικές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Οι προδιαγραφές πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνουν:

  • Η προέλευση και ο τρόπος παραγωγής·
  • Πληροφορίες σχετικά με το χειρισμό του προϊόντος, όπως η διάρκεια ζωής και οι συνθήκες αποθήκευσης·
  • Η σύνθεση του υλικού, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών πληροφοριών.
  • Όλες οι πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, όπως τα αλλεργιογόνα.
  • Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την απόδειξη των ισχυρισμών καταλληλότητας, όπως χωρίς γλουτένη, βιολογικά ή vegan.
  • Όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη σωστή επισήμανση του τελικού προϊόντος σας
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερβολική ζάχαρη έδωσαν στο συγκεκριμένο μούσλι μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα