Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη αλλεργιών στα φυστίκια – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΗ ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη αλλεργιών στα φυστίκια - Επιστημονική μελέτη
spot_img

H ανησυχητική συσχέτιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την αλλεργία στα φυστίκια.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, με επικεφαλής το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης αποκάλυψε μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βρεφική ηλικία και της ανάπτυξης αλλεργιών στα φιστίκια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

- Advertisement -

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.276 παιδιά στη Μελβούρνη από τη μελέτη HealthNuts, τα οποία στρατολογήθηκαν σε ηλικία ενός έτους και παρακολουθήθηκαν σε ηλικία τεσσάρων, έξι και 10 ετών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε εκτιμήσεις της μέσης ετήσιας συγκέντρωσης λεπτών σωματιδίων (PM2,5) και διοξειδίου του αζώτου (NO2) στη διεύθυνση κατοικίας κάθε συμμετέχοντα κατά τη στιγμή κάθε παρακολούθησης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργίες στα φιστίκια και να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αλλεργίας κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής τους. Ωστόσο, η ίδια συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε για το έκζεμα ή την αλλεργία στα αυγά.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο, αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια ομάδα συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση με μια αποδεδειγμένη τροφική αλλεργία μέσα στην πρώτη δεκαετία της ζωής ενός παιδιού.

Οι αλλεργίες θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Αυστραλία, καθώς εκτιμάται ότι ένα στα δέκα παιδιά αναπτύσσει τροφική αλλεργία κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Οι στρατηγικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση τόσο της εμφάνισης όσο και της επιμονής των αλλεργιών στα φιστίκια.

Η βελτίωση του σχεδιασμού της πόλης για την υποστήριξη μεγαλύτερης νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα, η καλύτερη προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών και η στροφή σε καύσιμα χωρίς καύση μπορεί να βοηθήσει να ανατρέψει την παλίρροια στην αλλεργία στα φιστίκια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα