Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
29.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα
spot_img

Η σοκολάτα ανακλήθηκε ήδη στην Κύπρο ενώ πωλείται και σε Βουλγαρία και Ουκρανία.

Η Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν χθες 14/6/2024 το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα προέλευσης Ουκρανίας, που διακινείται μέσω της χώρας μας και πωλείται σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ουκρανία. Η αρχές της Κύπρου ανακάλεσαν χθες της σοκολάτα ενώ στην χώρα μας έχει ανακληθεί από την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για την σοκολάτα γάλακτος με ολόκληρα αμύγδαλα LACMI της εταιρείας  SWEETS DISTRIBUTION ROSHEN ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. σε συσκευασία των 90 γρ. με αριθμούς παρτίδας L2407233 και L1308232 και με ημερομηνίες λήξης 24.07.2024 και 13.08.2024 αντίστοιχα,  στην οποία μετά από εργαστηριακή ανάλυση βρέθηκε το αλλεργιογόνο συστατικό «αραχίδα/αράπικο φιστίκι» χωρίς αυτό να αναγράφεται στα συστατικά ή την προληπτική επισήμανση στην ελληνική γλώσσα. Η αναφορά στο RASFF αναφέρει: «Πιθανή αδήλωτη παρουσία (δήλωση PAL) αλλεργιογόνου (φιστίκι) στην ελληνική ετικέτα σοκολάτας γάλακτος με αμύγδαλα¨.

Η σοκολάτα που περιέχει φιστίκια χωρίς να αναγράφεται στην επισήμανση.

Η ακούσια κατανάλωση φιστικιών είναι μια κοινή αιτία θανατηφόρων και σχεδόν θανατηφόρων αλλεργικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της αλλεργίας στα φιστίκια ήταν 1,4–2% στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξημένος κατά 3,5 φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μεταξύ των παιδιών στο δυτικό κόσμο, τα ποσοστά αλλεργίας στα φιστίκια είναι μεταξύ 1,5% και 3% περίπου και έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα αποτελούν σημαντική ανησυχία, καθώς περίπου το 30% των ανακλήσεων τροφίμων αποδίδεται στην εσφαλμένη επισήμανσή τους. Τα αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια, η γλουτένη, η σόγια και τα γαλακτοκομικά, όταν δεν δηλώνονται σωστά στις ετικέτες, μπορεί να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ατόμων με αλλεργίες, οδηγώντας δυνητικά σε αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμη και σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες της ΕΕ – Αιτία αλιευτικά προϊόντα

Κοινή αξιολόγηση ECDC και EFSA για μεγάλη επιδημία L. monocytogenes που συνδέεται με την κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων.

Εργαζόμενοι ΕΦΕΤ: Σε οριακό σημείο οι έλεγχοι τροφίμων – Στάση εργασίας την Πέμπτη

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ χαρακτήρισαν τους έκτακτους ελέγχους Αυγενάκη "Πυροτέχνημα" χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα