Για άλλη μια φορά φορτίο με μολυσμένο σουσάμι απορρίφθηκε στα σύνορα.
Για άλλη μία φορά οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το RASFF, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών για επικίνδυνα τρόφιμα, για σοβαρό κίνδυνο από τούρκικο αποφλοιωμένο σουσάμι.
Μετά από έλεγχο που έγινε στα σύνορα στις 20 Μαΐου και τις αναλύσεις που ακολούθησαν στο σουσάμι εντοπίστηκε το παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα όπως αναφέρεται στην σημερινή ειδοποόηση στο RASFF. Το φορτίο απορρίφθηκε και επέστρεψε στην Τουρκία και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην Ελληνική αγορά. Το αποφλοιωμένο σουσάμι εξάγεται και στην Ελβετία.
Η τελευταία απόρριψη φορτίου με σουσάμι στα σύνορα έγινε στις 13 Μαΐου επίσης λόγω σαλμονέλας, όπως και στις 8 Μαΐου.
Οι απορρίψεις στα σύνορα φορτίων με σουσάμι είναι πολύ συχνές και ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου οι χώρες εισαγωγής είναι η Τουρκία αλλά και αφρικανικές όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.
Σαλμονέλα
Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ και η σαλμονέλα είναι μια κοινή αιτία εξάρσεων τροφιμογενών ασθενειών. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εάν μολύνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Στα τρόφιμα, βρίσκεται πιο συχνά στα αυγά και στο ωμό κρέας από χοίρους, γαλοπούλες και κοτόπουλα. Μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων ωμών συστατικών τροφίμων, το σχολαστικό μαγείρεμα και η καλή υγιεινή της κουζίνας, μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.