Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
Το 2023, η Ευρώπη κατέγραψε αύξηση στις αναφορές ανθρώπων που αρρώστησαν από τα κύρια τροφιμογενή παθογόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα ευρήματα προέρχονται από την έκθεση One Health Zoonoses που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
- Δείτε επίσης: LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά
- Δείτε επίσης: Μπάρες δημητριακών με κομμάτια μετάλλου – Παγκόσμια ανάκληση
Λιστερίωση
Τα κρούσματα λιστερίωσης αυξήθηκαν από το 2019 έως το 2023 σε 2.952, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ το 2007. Αυτό έχει συνδεθεί με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και τον αυξανόμενο επιπολασμό χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Καταγράφηκαν 1.497 νοσηλεία και 335 θάνατοι.
Η Φινλανδία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Δανία και το Βέλγιο είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποίησης. Η Ρουμανία και η Κροατία παρουσίασαν το χαμηλότερο. Η Κύπρος δεν ανέφερε κρούσματα. Η Γερμανία είχε 663 κρούσματα, η Γαλλία ανέφερε 538 και η Ισπανία ανέφερε 428.
Οι περισσότερες περιπτώσεις με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ταξιδιού αποκτήθηκαν στην ΕΕ. Οι πιο συχνά αναφερόμενες χώρες ως πιθανή προέλευση μόλυνσης ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό των δειγμάτων από κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (RTE) που ξεπέρασαν τα όρια μόλυνσης για τη Listeria monocytogenes κυμάνθηκε από 0,11 τοις εκατό έως 0,78 τοις εκατό, με το υψηλότερο επίπεδο να αναφέρεται στα λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Καμπυλοβακτηρίωση
Η καμπυλοβακτηρίωση ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη ζωονόσος στον άνθρωπο στην ΕΕ. Το 2023 αναφέρθηκαν 148.181 κρούσματα, αύξηση από 139.225 το 2022. Υπήρξαν σχεδόν 12.200 νοσηλεία και 44 θάνατοι.
Το Λουξεμβούργο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Μάλτα είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποίησης ανά χώρα. Η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ρουμανία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά. Η Γερμανία είχε τα περισσότερα κρούσματα, περισσότερα από 40.000, ενώ η Ισπανία ανέφερε σχεδόν 28.900. Για τις περισσότερες περιπτώσεις γνωστής προέλευσης, η μόλυνση αποκτήθηκε στην ΕΕ. Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία είχαν το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων που σχετίζονται με ταξίδια.
- Δείτε ακόμη: Στις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια οφείλεται η “έκρηξη” καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους – Μελέτη
Είκοσι τέσσερα κράτη μέλη και η Βόρεια Ιρλανδία μοιράστηκαν δεδομένα σχετικά με το ρυθμιστικό όριο για τα κρύα σφάγια κρεατοπαραγωγής. Δεκαπέντε έθνη ανέφεραν 6.686 αποτελέσματα δοκιμών από επίσημους ελέγχους, με το 16 τοις εκατό των θετικών στο Campylobacter δειγμάτων να υπερβαίνει το όριο των 1.000 μονάδων σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο (CFU/g). Είκοσι χώρες και η Βόρεια Ιρλανδία ανέφεραν 61.591 αποτελέσματα από την παρακολούθηση των επιχειρήσεων τροφίμων, με το 15,8 τοις εκατό των θετικών δειγμάτων να ξεπερνούν τα 1.000 CFU/g. Έντεκα κράτη μέλη κατέγραψαν αποτελέσματα και από τις δύο πηγές, δείχνοντας ότι ο αριθμός των δειγμάτων πάνω από το όριο ήταν σημαντικά υψηλότερος στα επίσημα δείγματα από ό,τι στους αυτοελέγχους.
Σαλμονέλωση
Η σαλμονέλωση ήταν η δεύτερη πιο αναφερόμενη γαστρεντερική λοίμωξη, με 77.486 κρούσματα, έναντι 65.478 το 2022. Υπήρξαν 14.801 νοσηλεία και 88 θάνατοι.
Η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποίησης, ενώ η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ιρλανδία είχαν τα χαμηλότερα. Η Ισπανία είχε 12.161 κρούσματα, η Γαλλία είχε σχεδόν 11.850, η Γερμανία 10.599 και η Πολωνία 9.196.
Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλωσης εντοπίστηκαν στην ΕΕ. Η Λετονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ισπανία ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά εγχώριων κρουσμάτων. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων που σχετίζονται με ταξίδια. Για τα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια στην ΕΕ, οι πιο πιθανές χώρες μόλυνσης ήταν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κροατία.
Η Salmonella Enteritidis, η Salmonella Typhimurium και η μονοφασική Salmonella Typhimurium αντιπροσώπευαν μαζί το 85 τοις εκατό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αποκτήθηκαν στην ΕΕ το 2023. Η Salmonella infantis ήταν τέταρτη, ακολουθούμενη από τους Coeln, Chester, Derby, Thompson, Virchow και Newport.
E. coli
Το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) ήταν η τρίτη πιο αναφερόμενη μόλυνση, με 10.217 περιπτώσεις, ακολουθούμενη από την Yersinia, η οποία είχε 8.738 κρούσματα. Η STEC και η Yersinia άλλαξαν θέσεις σε σύγκριση με την κατάταξη το 2022.
Υπήρξαν επίσης 1.234 νοσηλεία και 31 θάνατοι από STEC. Συνολικά αναφέρθηκαν 505 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) από 20 κράτη μέλη, με 15 θανάτους. Οι κύριες οροομάδες ήταν O26, O157, O145 και O80.
Η Δανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποίησης ανά χώρα, ενώ η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Σλοβακία είχαν τα χαμηλότερα. Η Γερμανία είχε τα περισσότερα κρούσματα, με 3.485, ακολουθούμενη από τη Δανία, με 1.431 και την Ελβετία, με 1.224. Οι έξι πιο συχνές οροομάδες ήταν οι O157, O26, O146, O103, O145 και O63.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ταξιδιού είχαν μολυνθεί στην ΕΕ. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα ήταν οι κορυφαίες χώρες που αναφέρθηκαν ως πιθανή προέλευση μόλυνσης στην ΕΕ.
Όσον αφορά άλλους παράγοντες, υπήρξαν 259 κρούσματα Brucella και 76 Trichinella. Σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες ανιχνεύθηκαν στα τυριά, ισταμίνη στα ψάρια, Vibrio στα θαλασσινά και μια σκόνη γάλακτος και ορού γάλακτος που συλλέχθηκαν από τη Γερμανία σε εργοστάσιο επεξεργασίας ήταν θετική για Cronobacter sakazakii.