Για άλλη μία φορά εντοπίζονται βιομολυσματικοί παράγοντες σε ελληνική αποξηραμένη ρίγανη.
Για άλλη μία φορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF), ενημερώθηκε για ακατάλληλη ρίγανη ελληνικής προέλευσης. Το Βέλγιο ενημέρωσε σήμερα μέσω του RASFF, την Γερμανία και την Αυστρία ότι σε ελληνική ρίγανη εντοπίστηκαν οι βιομολυσματικοί παράγοντες Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs).
- Δείτε επίσης: Lidl hr: Ανακαλείται αλάτι που περιέχει μικροπλαστικά
Τα Pyrrolizidine alkaloids βρέθηκαν σε ποσότητα 1490 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 1000 µg/kg. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένη χώρα ενημερώνει το RASFF για ακατάλληλη για κατανάλωση, ελληνική ρίγανη. Τον Ιανουάριο η Ολλανδία ενημέρωσε για σοβαρό κίνδυνο από ρίγανη προέλευσης Ελλάδας, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Λίβανο, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Βρετανία, ενώ το ίδιο έγινε και από την Γερμανία τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο του 2023.
- Δείτε επίσης: Παράνομη δέσμευση κατεψυγμένων αλιευμάτων στον Πειραιά – Ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς – Ζημιές για εμπόρους
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών, ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά, μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής.
- Δείτε επίσης: Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε πολυτελές θέρετρο