Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ελληνική ρίγανη προκαλεί συναγερμό σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες – Περιέχει τοξική ουσία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ελληνική ρίγανη προκαλεί συναγερμό σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες – Περιέχει τοξική ουσία
spot_img

Για άλλη μία φορά εντοπίζονται βιομολυσματικοί παράγοντες σε ελληνική αποξηραμένη ρίγανη.

Για άλλη μία φορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF), ενημερώθηκε για ακατάλληλη ρίγανη ελληνικής προέλευσης. Το Βέλγιο ενημέρωσε σήμερα μέσω του RASFF, την Γερμανία και την Αυστρία ότι σε ελληνική ρίγανη εντοπίστηκαν οι βιομολυσματικοί παράγοντες Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs).

Τα Pyrrolizidine alkaloids βρέθηκαν σε ποσότητα 1490 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 1000 µg/kg. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένη χώρα ενημερώνει το RASFF για ακατάλληλη για κατανάλωση, ελληνική ρίγανη. Τον Ιανουάριο  η Ολλανδία ενημέρωσε για σοβαρό κίνδυνο από  ρίγανη  προέλευσης Ελλάδας,  Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Λίβανο,  Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Βρετανία, ενώ το ίδιο έγινε και από την Γερμανία τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο του 2023.

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών, ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά,  μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο