Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η εταιρεία που πούλησε καραμέλες με… ροκανίδια σε 10 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοια είναι η εταιρεία που πούλησε καραμέλες με... ροκανίδια σε 10 χώρες
spot_img

Θραύσματα ξύλου σε καραμέλες – Προειδοποίηση σε 10 χώρες από το RASFF.

Η Σουηδία ενημέρωσε χθες 29 Νοεμβρίου την Ευρωπαϊκή υπηρεσία ενημέρωσης για επικίνδυνα τρόφιμα για σοβαρό κίνδυνο από καραμέλες που περιέχουν ξένο σώμα. Το εύρημα αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία καταναλωτή ο οποίος βρήκε μέσα στην καραμέλα κομμάτια από ξύλα.

- Advertisement -

Πρόκειται προφανώς για πολυεθνική που εξάγει τα προϊόντα της καθώς οι καραμέλες πωλούνται σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα Σουηδικά μέσα ενημέρωσης, στις καραμέλες «όπως και ξύλα σε μέγεθος κόκκων ζάχαρης. Ο δήμος του Östersund πραγματοποίησε αμέσως μια επιθεώρηση στον κατασκευαστή ζαχαρωτών Jämtgott AB και διαπίστωσε αρκετές ελλείψεις.

Το ξένο σώμα σε τρόφιμα αποτελεί έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» για τη παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και κοστίζει  δισεκατομμύρια κάθε χρόνο λόγω της επιβεβλημένης ανάκλησης. Το ξένο σώμα μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, τραυματισμό και ασθένεια στους καταναλωτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο.

Οι καταναλωτές έχουν βρει μερικές πραγματικές εκπλήξεις στη συσκευασία τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα πιο συνηθισμένα ξένα σώματα είναι:

  • Μέταλλο (συρραφές, βίδες, παξιμάδια, μπουλόνια)
  • Γυαλί (θραύσματα,)
  • Πλαστικό (κομμάτια συσκευασίας, γάντια)
  • Ξύλο (θραύσματα, πριονίδι)
  • Χαρτί (χαρτόνι, ετικέτες)
  • έντομα
  • Τρωκτικά
  • Τρίχα ζώων
  • Φτερά

Εάν ένας καταναλωτής βρει ξένο σώμα θα πρέπει να σταματήσει αμέσως την κατανάλωση του τροφίμου.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας σε όλα στάδια της αλυσίδας για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο να συσχετιστεί το προϊόν τους με ανακλήσεις, κακό Τύπο ή ακόμα χειρότερα: άρρωστους πελάτες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Εφαρμογή καλών πρακτικών παραγωγής (GMPs). Τα GMP είναι ένα σύνολο βασικών απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων που καλύπτουν όλες τις πτυχές της παραγωγής τροφίμων, από το χειρισμό των πρώτων υλών μέχρι την υγιεινή. Επίσης διενέργεια ελέγχων προμηθευτών, επιθεώρηση, συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και εκπαίδευση εργαζομένων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα