Ο αυτοέλεγχος της εταιρείας έδειξε την παρουσία τροφίμου που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως πρώτη ύλη
Μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκαν 14 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από συμπυκνωμένους ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους και αφυδατωμένες σούπες σε σκόνη. Τα προϊόντα φαίνεται πως κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Dove: Εντοπίστηκαν κι άλλα αφρόλουτρα με την απαγορευμένη ουσία που επηρεάζει τη γονιμότητα – Ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Rapex

Τα προϊόντα είναι της εταιρείας Calnort και η ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2027. Οι Χώρες που ειδοποιήθηκαν από το RASFF είναι Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Μπαχρέιν, Κούβα, Αίγυπτος Εσθονία, Γουινέα, Ιράκ και Σουρινάμ. Πρόκειται για τα προϊόντα:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή σε πασίγνωστη σοκολατοβιομηχανία για μπισκότα τίγκα σε βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το ζευγάρι των Ελλήνων που τρελαίνει τους Νεοζηλανδούς με το ελληνικό street food
- Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250652Ημερομηνία λήξης: 05/09/2027
- Ζωμός Λαχανικών 12 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250642 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027
- Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSEMUR Αριθμός παρτίδας: 250646 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027
- Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSUMψ Αριθμοί παρτίδας: 250482 και 250492 Ημερομηνίες λήξης: 19/08/2027 και 20/08/2027
- Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμοί παρτίδας: 250573 και 250502 Ημερομηνίες λήξης: 28/08/2027 και 21/08/2027
- Ζωμός λαχανικών 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμός παρτίδων: 250505 Ημερομηνίες λήξης: 21/08/2027
- Σούπα με χυλοπίτες EROSKI Αριθμοί παρτίδας: 2504310 και 250484 Ημερομηνίες λήξης: 14/08/2027 και 19/08/2027
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε τρόφιμα και ζωοτροφές – Aποτελέσματα δοκιμών 2024
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Cheetos: Δημοπρατείται γαριδάκι με τη μορφή του Michael Jordan με τιμή εκκίνησης τα $525!

Τα προϊόντα είναι προέλευσης Ισπανίας και η ανάκληση είναι αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας. «Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε αυτή τη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε μια επισιτιστική κρίση. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν, μετά από ανάλυση DNA της πρώτης ύλης «φύλλα μαϊντανού selecta» λάβαμε θετικό αποτέλεσμα για DNA από το Apium graveolens (σέλινο), το οποίο θεωρείται αλλεργιογόνο» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας η οποία τονίζει πως δεν διαχειρίζεται σέλινο ως πρώτη ύλη και γι αυτό πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο εξαιρετικό γεγονός. Ωστόσο διευκρινίζει πως το περιστατικό επηρεάζει μόνο τους αλλεργικούς στο σέλινο, καταναλωτές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλένεται η ηλεκτρική κουβέρτα στο πλυντήριο;
Η αλλεργία στο σέλινο είναι σχετικά σπάνια, αλλά οι αντιδράσεις μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρές. Η πιο κοινή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στο σέλινο είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο τροφής γύρης . Το σύνδρομο τροφικής γύρης, που συνήθως αναφέρεται ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (δηλαδή τρόφιμα φυτικής προέλευσης) που συνήθως προκαλεί ήπια ερεθιστικά συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα, στα χείλη και στο λαιμό όταν καταναλώνονται στην ακατέργαστη μορφή τους. Επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με εποχιακές αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπερδεύει τις πρωτεΐνες σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς, που συνήθως αναφέρονται ως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ως παρόμοιες με τη γύρη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που βρίσκονται στα πόμολα – Πώς θα τα καθαρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε η κατανάλωση του κινόα μπορεί να είναι επικίνδυνη;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να βάζουμε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο;
Οι ανακλήσεις τροφίμων και οι ειδοποιήσεις που σχετίζονται με αδήλωτα αλλεργιογόνα και άλλες μορφές σφαλμάτων επισήμανσης συνεχίζουν να αυξάνονται και η εσφαλμένη επισήμανση αναφέρεται σταθερά ως μία από τις τρεις κορυφαίες αιτίες ανάκλησης στη βιομηχανία τροφίμων. Εκτός από τα αδήλωτα αλλεργιογόνα, άλλες εσφαλμένες επισημάνσεις, όπως αδήλωτα συστατικά, παροχή εσφαλμένης διάρκειας ζωής, λανθασμένες ή έλλειψη οδηγιών αποθήκευσης έχουν επίσης σημαντικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών αλλά και για τη φήμη της ίδιας της εταιρείας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.