Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους – Η ανακοίνωση της εταιρείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους - Η ανακοίνωση της εταιρείας
spot_img

Ο αυτοέλεγχος της εταιρείας έδειξε την παρουσία τροφίμου που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως πρώτη ύλη

Μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκαν 14 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από συμπυκνωμένους ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους και αφυδατωμένες σούπες σε σκόνη. Τα προϊόντα φαίνεται πως κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Τα προϊόντα είναι της εταιρείας Calnort και  η ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2027. Οι Χώρες που ειδοποιήθηκαν από το RASFF είναι Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Μπαχρέιν, Κούβα, Αίγυπτος Εσθονία, Γουινέα, Ιράκ και Σουρινάμ. Πρόκειται για τα προϊόντα:

  • Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250652Ημερομηνία λήξης: 05/09/2027
  • Ζωμός Λαχανικών 12 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250642 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027
  • Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSEMUR Αριθμός παρτίδας: 250646 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027
  • Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες  CONSUMψ Αριθμοί παρτίδας: 250482 και 250492 Ημερομηνίες λήξης: 19/08/2027 και 20/08/2027
  • Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμοί παρτίδας: 250573 και 250502 Ημερομηνίες λήξης: 28/08/2027 και 21/08/2027
  • Ζωμός λαχανικών 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμός παρτίδων: 250505 Ημερομηνίες λήξης: 21/08/2027
  • Σούπα με χυλοπίτες EROSKI Αριθμοί παρτίδας: 2504310 και 250484 Ημερομηνίες λήξης: 14/08/2027 και 19/08/2027
Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν

Τα προϊόντα είναι προέλευσης Ισπανίας και η ανάκληση είναι αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας. «Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε αυτή τη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε μια επισιτιστική κρίση. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν, μετά από ανάλυση DNA της πρώτης ύλης «φύλλα μαϊντανού selecta» λάβαμε θετικό αποτέλεσμα για DNA από το Apium graveolens (σέλινο), το οποίο θεωρείται αλλεργιογόνο» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας η οποία τονίζει πως δεν διαχειρίζεται σέλινο ως πρώτη ύλη και γι αυτό πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο εξαιρετικό γεγονός. Ωστόσο διευκρινίζει πως το περιστατικό επηρεάζει μόνο τους αλλεργικούς στο σέλινο, καταναλωτές.

Η αλλεργία στο σέλινο είναι σχετικά σπάνια, αλλά οι αντιδράσεις μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρές. Η πιο κοινή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στο σέλινο είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο τροφής γύρης . Το σύνδρομο τροφικής γύρης, που συνήθως αναφέρεται ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (δηλαδή τρόφιμα φυτικής προέλευσης) που συνήθως προκαλεί ήπια ερεθιστικά συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα, στα χείλη και στο λαιμό όταν καταναλώνονται στην ακατέργαστη μορφή τους.  Επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με εποχιακές αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπερδεύει τις πρωτεΐνες σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς, που συνήθως αναφέρονται ως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ως παρόμοιες με τη γύρη.

Οι ανακλήσεις τροφίμων και οι ειδοποιήσεις που σχετίζονται με αδήλωτα αλλεργιογόνα και άλλες μορφές σφαλμάτων επισήμανσης συνεχίζουν να αυξάνονται και  η εσφαλμένη επισήμανση αναφέρεται σταθερά ως μία από τις τρεις κορυφαίες αιτίες ανάκλησης στη βιομηχανία τροφίμων. Εκτός από τα αδήλωτα αλλεργιογόνα, άλλες εσφαλμένες επισημάνσεις, όπως αδήλωτα συστατικά, παροχή εσφαλμένης διάρκειας ζωής, λανθασμένες ή έλλειψη οδηγιών αποθήκευσης έχουν επίσης σημαντικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών αλλά και για τη φήμη της ίδιας της εταιρείας.

*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα