Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η foodwatch Αυστρίας μαζεύει υπογραφές για να σταματήσει η πώληση ενεργειακών ποτών σε νέους

ΑρχικήΝέαΗ foodwatch Αυστρίας μαζεύει υπογραφές για να σταματήσει η πώληση ενεργειακών ποτών σε νέους
spot_img

Ανοιχτό κάλεσμα σε Αυστριακούς υπουργούς για θέσπιση ορίων ηλικίας στην αγορά ενεργειακών ποτών.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης, καθώς και άλλα συστατικά όπως ταυρίνη, γλυκορολακτόνη και ζάχαρη, τα οποία έχουν ισχυρά διεγερτικά αποτελέσματα. Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού των 500 ml μπορεί να περιέχει έως και 160 mg καφεΐνης, ποσότητα που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία ενός δωδεκάχρονου παιδιού με φυσιολογικό βάρος.

Οι επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν καρδιακή αρρυθμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιληπτικές κρίσεις, έντονο άγχος και προβλήματα ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης από ενεργειακά ποτά έχει συνδεθεί ακόμη και με περιπτώσεις νοσηλείας παιδιών.

Παρά τους γνωστούς αυτούς κινδύνους, τα παιδιά στην Αυστρία εξακολουθούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ενεργειακά ποτά, τα οποία πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα χωρίς κανέναν περιορισμό ηλικίας.

Αυτό δεν ισχύει σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και ακόμη και η Νορβηγία, όπου έχει επιβληθεί όριο ηλικίας για την αγορά ενεργειακών ποτών. Αυτό το μέτρο λήφθηκε για την προστασία των ανηλίκων από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στην υγεία τους.

Η συγκέντρωση υπογραφών από τη foodwatch

Το όριο ηλικίας που ισχύει σε άλλες χώρες αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του είναι δυνατή και λειτουργεί αποδοτικά. Είναι μια απλή και αποτελεσματική ρύθμιση που μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά και τους εφήβους από τη βλαβερή χρήση αυτών των προϊόντων.

Η θέσπιση ενός ορίου ηλικίας στην Αυστρία για την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανηλίκους θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των παιδιών και των νέων. Θα μπορούσε να αποτρέψει τους ανηλίκους από την εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, μειώνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους και την πιθανότητα κατάχρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η foodwatch Αυστρίας, η ΜΚΟ που εστιάζει στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών μέσω συγκέντρωσης υπογραφών ζητά να σταματήσει η πώληση ενεργειακών ποτών σε νέους, κοινοποιώντας στους αρμόδιους υπουργούς την ακόλουθη επιστολή:

«Τα ενεργειακά ποτά κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των νέων, όπως καρδιακή αρρυθμία, επιληπτικές κρίσεις και άγχος. Άλλες χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη αναγνωρίσει αυτό και έχουν αντιδράσει. Στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Νορβηγία, η πώληση ενεργειακών ποτών υπόκειται ήδη σε όριο ηλικίας. Αυτό δείχνει ότι ένα όριο ηλικίας θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί και στην Αυστρία.

Το κόμμα σας θέλει να υπερασπιστεί την προστασία και την υγεία των παιδιών. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να λάβετε αποφασιστικά μέτρα κατά της πώλησης ενεργειακών ποτών σε ανηλίκους. Γι’ αυτό σας καλούμε: Όσοι είστε στην κυβέρνηση, κάντε εκστρατεία για να γίνει μέρος της συμφωνίας συνασπισμού η απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών σε ανηλίκους.»

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΦΕΤ το 2012, τα ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από μαθητές Λυκείου στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά και παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Από τους 4.562 μαθητές που συμμετείχαν, το 48% των νέων ηλικίας 10-18 ετών κατανάλωνε ενεργειακά ποτά. Αυτό το ποσοστό, αν και χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (68%), είναι σημαντικό και ενδέχεται να έχει αυξηθεί έκτοτε.

Η έρευνα έδειξε ότι το 55,4% των καταναλωτών ήταν αγόρια, ενώ η πρώτη δοκιμή ενεργειακών ποτών γίνεται σε αρκετά μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, το 17% των μαθητών δοκίμασε για πρώτη φορά ενεργειακό ποτό στο δημοτικό, το 47,9% στο γυμνάσιο και το 23,7% στο λύκειο. Αυτό δείχνει μια ανησυχητική τάση κατανάλωσης αυτών των ποτών από πολύ νεαρή ηλικία, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

Το 73,5% των μαθητών ανέφερε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά επειδή τους αρέσει η γεύση τους, ενώ το 41,9% τα επιλέγει γιατί πιστεύει ότι τους παρέχουν την ενέργεια που χρειάζονται. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, παρότι διαβάζουν τις ετικέτες, δεν θυμούνται ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη, γεγονός που καταδεικνύει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα συστατικά τους και τις επιπτώσεις τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το 8,1% των μαθητών δήλωσαν ότι καταναλώνουν πάνω από 5 ενεργειακά ποτά την ημέρα, μια συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιακή αρρυθμία, υπερδιέγερση και προβλήματα ύπνου.

Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός μαθητών ανέφερε ότι αναμειγνύει τα ενεργειακά ποτά με αλκοόλ, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς η καφεΐνη μπορεί να συγκαλύψει τις επιδράσεις του αλκοόλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης και δηλητηρίασης από αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση της πώλησης ενεργειακών ποτών στους ανηλίκους και στη χώρα μας, όπως και την επιτακτική ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους αυτών των προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια

Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα.

Ευρήματα απάτης στα κοτόπουλα και τα μπιφτέκια από σουπερμάρκετ

Μη συμμορφώσεις στο 42% των μπιφτεκιών και στο 40% των κοτόπουλων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ διαπίστωσε έρευνα της FSA.

Alert – Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Η Παράταση αποτελεί ισορροπημένη λύση για την εξασφάλιση ομαλής εφαρμογής του EUDR.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο