Οι νέοι ηλικίας από 15 έως 29, αποτελούν εδώ και μερικά χρόνια το επίκεντρο μιας πολιτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του λεγόμενου «youth guarantee», που αποσκοπεί στο να «γεφυροποιήσει» πάνω από 20εκατομύρια νέους με την αγορά εργασίας. Μάλιστα αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται έμφαση στη μη διάκριση και στην ενεργοποίηση και ευαίσθητων ομάδων των νέων (μειονότητες, ΑΜΕΑ κτλ).
Από την άλλη, οι εταιρείες – οργανισμοί μαζί με τους νέους εργαζομένους τους, κατά την πορεία του παρόντος ψηφιακού μετασχηματισμού τους, ουσιαστικά συνδιαμορφώνουν τα θεμέλια της γέφυρας, που οδηγεί στην όχθη της ψηφιακής και πράσινης αγοράς εργασίας. Όλοι έχουμε αντιληφθεί άλλωστε ότι όροι όπως τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεπιστοποίηση, έχουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εδραιωθεί στις κοινωνίες μας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ανάγκη προσωπικής εξέλιξης και βελτίωσης, είναι ταυτόσημη της συνεχούς καλλιέργειας νέων ψηφιακών δεξιοτήτων. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο «στοίχημα» αυτής της εποχής είναι η αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του ψηφιακού χάσματος και η κάλυψη της τεράστιας ζήτησης που έρχεται. Η «γεφυροποίηση» με άλλα λόγια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κομβικός άξονας των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το λεγόμενο “reskilling”, η ανάπτυξη δηλαδή, των νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη βάση των προκλήσεων της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης. Αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν μέσα στην επόμενη οκταετία, τόσο στους εργαζομένους όσο και στις επιχειρήσεις, ώστε να γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά η πολυπόθητη μετάβαση στις τεχνολογίες αιχμής.
Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) όντας πιστή στη δέσμευσή της για ηγετικό ρόλο στη ψηφιακή εποχή, κινητοποιήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις, αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Α) Ενεργοποίησε το καινοτόμο εξ αποστάσεως σύστημα εξετάσεων THEO-re TeleProctoring, προσφέροντας ευελιξία, αμεσότητα και ασφάλεια στις εξετάσεις επαγγελματιών. Με αυτό τον τρόπο επέτυχε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αξιολόγηση των ικανοτήτων-προσόντων των ενδιαφερομένων.
Β) Ανέπτυξε σχήματα πιστοποίησης σε πλήθος ειδικοτήτων, που σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής και των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό Marketing, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ασφάλεια πληροφοριών, οι εφαρμογές λογισμικού, το Building Information Modeling (ce-BIM) κ.α.
Γ) Ανέπτυξε ή/και μετέτρεψε τα εκπαιδευτικά της προγράμματα σε online, υλοποιώντας περισσότερα από 500 διαδικτυακά σεμινάρια τους τελευταίους 12 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικοινωνία της TÜV HELLAS (TÜV NORD) με πολλές δεκάδες ενδιαφερόμενους καθημερινά, για τη διασύνδεσή τους με το THEO-re ΤΡ ή το e-learning, οδήγησαν στο να παραχθεί μια υπεράξια τόσο για τους ίδιους, όσο και τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν, αφού αύξησε την τριβή με την τεχνολογία.
Παράλληλα, μιλώντας για πράσινη οικονομία και πράσινη αγορά εργασίας, η αξιοποίηση των πόρων με βέλτιστο τρόπο, ώστε να βελτιώνεται η ανθρώπινη ευημερία και παράλληλα να διαφυλάσσονται τα φυσικά συστήματα που μας συντηρούν, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους τομείς τροφίμων, ποτών και αγροδιατροφικών προϊόντων, στους οποίους η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει 6 σχήματα πιστοποίησης προσώπων, όπως τους Τεχνικούς παραγωγής επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, τα Στελέχη διαχείρισης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων, τα Στελέχη διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων κ.α. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.tuv-nord.com/gr/el/pistopoiisi/pistopoiisi-prosopon/