Σύμφωνα με έρευνα σε 19.000 καταναλωτές της Ινδίας, το 77% ήταν υπέρ της επισήμανσης των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, πάνω από 27 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία μπορεί να υποφέρουν από παχυσαρκία έως το 2030. Μία από τις λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου προβλήματος είναι η θέσπιση κανονισμών που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές όταν σχεδιάζουν να καταναλώσουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
H Αρχή Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) και άλλες ομάδες, προσπαθούν να αναπτύξουν ένα σχέδιο αξιολόγησης τροφίμων με αστέρια, ανάλογα με το πόσα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη περιέχουν ή με το πόσο επεξεργασμένα είναι, για την βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Για να διερευνήσει τις καταναλωτικές ανάγκες αναφορικά με την επισήμανση τροφίμων, η εταιρεία LocalCircles διεξήγαγε έρευνα, στην οποία έλαβαν πάνω από 19.000 απαντήσεις από καταναλωτές που βρίσκονται σε 285 περιοχές της Ινδίας. Το 64% των ερωτηθέντων ήταν άνδρες ενώ το 36% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε πως το 77% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της επισήμανσης των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μια κόκκινη ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Μιας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί καταναλωτές στράφηκαν στις online παραγγελίες τροφίμων, στις οποίες η συσκευασία του προϊόντος φαίνεται μόνο σε μικρογραφία. Για αυτό, όταν ρωτήθηκε εάν οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει επίσης να προσδιορίζουν αυτά τα προϊόντα με κόκκινη ετικέτα, το 86% των καταναλωτών συμφώνησε. Η πρακτική αυτή θα οδηγούσε- ενδεχομένως- σε καλύτερη ενημέρωση των νέων που χρησιμοποιούν περισσότερο τις εφαρμογές, για πιο υγιεινές επιλογές στα τρόφιμα.
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών καταναλώνει επεξεργασμένα τρόφιμα, η επισήμανση τους είναι Συνολικά, η αποτελεσματική αξιολόγησή τους μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην κρατική προσπάθεια για την προώθηση μιας υγιεινής διατροφής με θρεπτικά συστατικά, καθώς και στη μείωση της παχυσαρκίας.