Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις καλλιέργειες αμυγδάλου

ΑρχικήΝέαΗ κλιματική αλλαγή απειλεί τις καλλιέργειες αμυγδάλου
spot_img

cibum team

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων  που τη συνοδεύουν κάνουν καθημερινά την εμφάνιση τους δημιουργώντας νέα προβλήματα κάθε είδους στα οικοσυστήματα, την χλωρίδα, την πανίδα αλλά και την λειτουργία του πλανήτη συνολικά.

Η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει τις δυτικές περιοχές των ΗΠΑ έχει προκαλέσει όπως είναι επόμενο πολλές παρενέργειες και σε πολλά επίπεδα. Ένα από τα μεγάλα θύματα αυτής της ξηρασίας είναι όπως αποκαλύπτεται τα αμύγδαλα. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλων παράγεται στις ΗΠΑ με τις καλλιέργειες να βρίσκονται κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Οι καλλιεργητές αμυγδάλων αδυνατούν εξαιτίας της ξηρασίας να ποτίσουν τα δέντρα τους και αναζητούν απεγνωσμένα κάποιες λύσεις ενώ έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου στην βιομηχανία του συγκεκριμένου ξηρού καρπού. Τα αμύγδαλα έχουν γίνει εξαιρετικά τις τελευταίες δεκαετίες αφού αποτελούν μια από τις αποκαλούμενες «σούπερ τροφές» αφού έχουν σε αυξημένα επίπεδα βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αμινοξέα. Επίσης η επεξεργασία αμυγδάλου προσφέρει λάδι, γάλα, βούτυρο και αλεύρι.

Η κατανάλωση αμυγδάλων έχει συνδεθεί με πλήθος ευεργετικών συνεπειών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως την ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης και διαβήτη, την καλή καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία κ.α. Ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος της βιομηχανίας αμυγδάλων είναι της τάξης των έξι δισ. δολαρίων. Στην Καλιφόρνια που πλήττεται από μεγάλη ξηρασία το 1995 παράγονταν 168 εκατ. κιλά αμυγδάλων ετησίως και το 2020 η παραγωγή είχε αυξηθεί στα 1,4 δισ. κιλά. Από τα δύο χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. καλλιεργειών αμυγδάλων στην Καλιφόρνια το 1995 φτάσαμε σήμερα στα περίπου 6,5 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. Τα αμύγδαλα αποτελούν πλέον το νούμερο ένα εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της Καλιφόρνια.

«Οι αγρότες πασχίζουν να βρουν νερό για κρατήσουν ζωντανά τα δέντρα τους» δηλώνει ο Ρίτσαρντ Γουέικοτ, πρόεδρος του Συμβουλίου Αμυγδάλων της Καλιφόρνια το οποίο εκπροσωπεί περίπου 7,5 χιλιάδες καλλιεργητές. Όπως είναι αναμενόμενο οι τιμές των αμυγδάλων θα αυξηθούν αξιοσημείωτα γεγονός που θα προκαλέσει την μείωση της ζήτησης κάτι που με την σειρά του θα καταστήσει ασύμφορη την καλλιέργεια τους με αποτέλεσμα να μειωθεί επίσης αξιοσημείωτα η παραγωγή του αν η ξηρασία επιμείνει.

Πηγή: naftemporiki

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο