Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Μεγάλη επιδημία Yersinia που συνδέθηκε με παστεριωμένο γάλα!

ΑρχικήΝέαΗ Μεγάλη επιδημία Yersinia που συνδέθηκε με παστεριωμένο γάλα!
spot_img

Της Ελένης Καράγιωργα Βούγα*


Περισσότεροι από 100 άνθρωποι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας Yersinia που συνδέεται με το παστεριωμένο γάλα το 2019, σύμφωνα με μελέτη. Πιθανολογείται η διασταυρούμενη επιμόλυνση νωπού γάλακτος με παστεριωμένο  κατά τη διαδικασία παστερίωσης.

Οι μολύνσεις από Yersinia enterocolitica επηρέασαν μία παιδική καλοκαιρινή κατασκήνωση και μια κοντινή κοινότητα στη βορειοανατολική Πενσυλβάνια τον Ιούλιο του 2019.

Οι ερευνητές εντόπισαν 109 κρούσματα, 48 επιβεβαιωμένα και 61 πιθανά. Τα 92 ήταν παιδιά και προσωπικό της κατασκήνωσης, ενώ τα 17 ήταν από την κοινότητα. Η γερσινίωση (Yersiniosis) δεν αποτελεί ασθένεια που αναφέρεται σε ομοσπονδιακό ή τοπικό επίπεδο στις αρχές της Πενσυλβανία, αν και υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό, και έτσι καθυστέρησε τον εντοπισμό της επιδημίας και την έναρξη της έρευνας, δήλωσε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foodborne Pathogens and Disease.

Οι ημερομηνίες έναρξης της επιδημίας ήταν 7 Ιουνίου έως 26 Ιουλίου και η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 15 ετών. Η δε κατασκήνωση ήταν για κορίτσια και έτσι το 86% των ασθενών ήταν γυναίκες.

Σύνδεση κατασκήνωσης και κοινότητας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως κοιλιακό άλγος ή κράμπες, μετά πυρετό και πονοκέφαλο. Αρκετοί ασθενείς είχαν επίσης μη αιματηρή διάρροια. Επίσης 7 άτομα νοσηλεύτηκαν αλλά δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Αρχικά, μία παιδική κατασκήνωση ανέφερε κρούσματα Yersinia enterocolitica στο Τμήμα Υγείας της Πενσυλβανίας (PADOH) μεταξύ 4 κατασκηνωτών και προσωπικού. Επιπλέον καταγράφηκαν κρούσματα Yersinia από το τοπικό εργαστήριο νοσοκομείου σε κατοίκους που δεν είχαν σχέση με την κατασκήνωση.

Τον Ιούλιο του 2019, η PADOH συμβούλεψε τα άτομα που αγόρασαν γάλα από την Creamworks Creamery στο Waymart, Wayne County, να μην το καταναλώσουν ή να το χρησιμοποιήσουν στο μαγείρεμα, καθώς μπορεί να περιέχει Yersinia enterocolitica.

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, δύο άσχετα μεταξύ τους μέλη της κοινότητας ανέφεραν ότι καταναλώνουν παστεριωμένο γάλα από το μικρό γαλακτοκομείο στη βορειοανατολική Πενσυλβανία. Ο ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης είπε επίσης ότι παραλαμβάνει εβδομαδιαία γάλα από το γαλακτοκομείο. Συγκεκριμένα παρέλαβε 214 γαλόνια (σ.σ. 810 λίτρα) παστεριωμένου γάλακτος σε πέντε εβδομαδιαίες αποστολές στην κατασκήνωση μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Μεταξύ των 37 ασθενών, οι 31 είχαν καταναλώσει γάλα Creamworks Creamery. Ήταν η μόνη κοινή έκθεση σε Yersinia που εντοπίστηκε μεταξύ της κατασκήνωσης και της κοινότητας. Οι κατασκηνωτές δεν έδωσαν κάποια συνέντευξη, ενώ δεν συμπλήρωσε όλο το προσωπικό το ερωτηματολόγιο για τη μελέτη κοόρτης.

Ευρήματα επιθεώρησης

Η PADOH και το Υπουργείο Γεωργίας της Πενσυλβανίας πραγματοποίησαν επείγουσα επιθεώρηση του γαλακτοκομείου στις 17 Ιουλίου και η εταιρεία διέκοψε τη διανομή και ανακάλεσε όλο το γάλα. Πριν από το άνοιγμα, τα βήματα περιελάμβαναν έλεγχο της αγέλης από αδειούχο κτηνίατρο, καθαρισμό και απολύμανση του εξοπλισμού και αντικατάσταση των πλακών παστερίωσης.

Οι επιθεωρητές δεν βρήκαν σημαντικά θέματα υγιεινής στο γαλακτοκομείο. Ωστόσο, η φλάντζα που σφραγίζει τη δεξαμενή χύμα γάλακτος είχε φθαρεί και χρειαζόταν αντικατάσταση. Τα αρχεία παστερίωσης που τηρούσαν έδειξαν ότι επιτεύχθηκαν οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Επίσης ο εξοπλισμός παστερίωσης είχε αγοραστεί πριν από 10 χρόνια.

Το γαλακτοκομείο άρμεγε 75 αγελάδες και παρήγαγε 17.500 έως 24.500 κιλά γάλακτος την εβδομάδα, με περίπου 1.590 λίτρα γάλακτος να παστεριώνονταν εβδομαδιαία στις εγκαταστάσεις με χαμηλή παστερίωση (σ.σ Low Temperature Long Time). Τα προϊόντα πωλήθηκαν σε 22 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων και των λιανεμπόρων και ένα αγρόκτημα. Το υπόλοιπο μη παστεριωμένο γάλα συλλέχθηκε από έναν τοπικό συνεταιρισμό που το παστερίωσε και το διένειμε.

Αναζήτηση της πηγής

Ο Yersinia enterocolitica απομονώθηκε και από τα τρία μη παστεριωμένα δείγματα γάλακτος από τη δεξαμενή χύμα γάλακτος. Ωστόσο δεν βρέθηκε σε κανένα από τα σφραγισμένα παστεριωμένα δείγματα γάλακτος, περιβάλλοντος ή νερού. Τα περισσότερα δείγματα γάλακτος που εξετάστηκαν συλλέχθηκαν και παστεριώθηκαν στα μέσα Ιουλίου, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον μέγιστο αριθμό κρουσμάτων Yersinia enterocolitica.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η διασταυρούμενη επιμόλυνση του νωπού γάλακτος με το  παστεριωμένο κατά τη διαδικασία παστερίωσης ή μία μόλυνση του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα μόλυνση του παστεριωμένου γάλακτος μετά την παστερίωση.

Σε 7 κλινικά δείγματα, 5 από την κατασκήνωση και 2 από μέλη της κοινότητας, βρέθηκε Yersinia enterocolitica. Τα προϊόντα που απομονώθηκαν από τους ανθρώπους και το γάλα δεν μπορούσαν να δώσουν αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος.

Επίσης, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν την προέλευση του παθογόνου στο Creamworks Creamery, αλλά είναι πιθανό ότι οι χοίροι ή τα άγρια ζώα κοντά στο γαλακτοκομείο να ήταν η πηγή του Yersinia enterocolitica.

«Συνιστούμε στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα μικρά γαλακτοκομεία που πραγματοποιούν επιτόπου παστερίωση να συνεργάζονται για την ανάπτυξη πρόσθετων στρατηγικών πρόληψης της επιδημίας. Επιπλέον, συνιστούμε στους ερευνητικούς εταίρους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ευαίσθητες και γρήγορες εργαστηριακές τεχνικές για την ταυτοποίηση της Yersinia enterocolitica σε μη κλινικά δείγματα », δήλωσαν.
 Πηγή: FSN

*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Τα δοχεία με μπαχαρικά οι βασικοί “ένοχοι” για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν τα βαζάκια με μπαχαρικά όσον αφορά τη διασταυρούμενη μόλυνση - Μεταφέρουν περισσότερα παθογόνα και μικροοργανισμούς από οποιοδήποτε άλλο οικιακό εξοπλισμό!

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα